Kastanjesoep met spekjes

Kastanjesoep met spekjes

TEKST Wilma Schoon

BEELD Puurgezond.nl

Kastanjesoep met spekjes

Hallo lieve lezers! Vandaag heb ik een super lekker recept voor jullie: Kastanjesoep met spekjes. Perfect voor de koude herfst- en winterdagen die eraan komen. Deze rijke soep zit boordevol smaak dankzij de combinatie van zoete kastanjes, romige aardappel, milde prei en hartige spekjes. Wedden dat je hier helemaal warm van wordt?


Romige textuur

Kastanjes zijn misschien niet de meest voor de hand liggende soep-ingrediënt. Maar geloof me, ze geven de soep een heerlijke, subtiel zoete smaak en romige textuur. Kastanjes zijn ook nog eens gezond, ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Dus je verwent niet alleen je smaakpapillen, maar doet ook nog eens iets goeds voor je lijf. Wie wil dat nou niet? Wist je trouwens dat Ilse Bruggink van Bewuste-Keuzes.nl ook vaak hele handige en gezonde tips en dito gerechten met ons deelt? 


Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr gekookte en gepelde kastanjes (vacuüm verpakt te koop)
  • 1 grote prei, in ringen
  • 2 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kookroom
  • 100 gr spekblokjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Verse peterselie


Bereidingswijze

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook aan tot ze glazig zijn.

  1. Voeg de aardappelblokjes en preiringen toe. Bak een paar minuten mee tot de prei wat geslonken is.
  2. Doe de kastanjes erbij en schenk de bouillon erover. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappel gaar is.
  3. Pureer ondertussen de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  4. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin de spekblokjes knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Verdeel de soep over kommen. Garneer met de spekjes en wat fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!


Supereasy toch? Je hebt deze verwarmende kastanjesoep zo op tafel staan. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd, maar ook lekker als voorgerecht tijdens een uitgebreid diner. De soep is al romig van zichzelf, maar als je hem extra romig wilt kun je er nog wat extra room doorroeren. Of vervang de room door een plantaardige variant zoals kokosroom of sojaroom.


Ben je geen fan van spekjes? Je kunt de soep ook garneren met wat geroosterde kastanjes voor een leuke bite. Of maak er een vegetarische versie van door de spekjes weg te laten. Lekker met wat croutons of stukjes geroosterd brood.

Zelf kastanjesoep maken - My Daily Favorite

Weetjes over kastanjes

Wist je trouwens dat kastanjes niet alleen lekker zijn, maar ook een interessante geschiedenis hebben? In het verleden waren kastanjes, samen met granen, de belangrijkste voedingsbron in grote delen van Europa. Vooral voor de armere bevolking. Pas toen de aardappel zijn intrede deed, nam het belang van kastanjes af. 


Tegenwoordig zijn kastanjes vooral populair in de herfst. Denk maar aan de kastanjeverkoper op de hoek van de straat of in het park. Maar ook in tal van herfstige gerechten spelen ze de hoofdrol, van zoete desserts tot hartige stoofpotten. En natuurlijk in deze heerlijke soep!


Kastanjes kun je het beste kopen als ze net gepeld zijn. Dat bespaart je een hoop werk. Maar als je ze zelf wilt pellen, snijd ze dan eerst kruislings in en pof ze 20 minuten in een hete oven. Of kook ze 15-20 minuten. Pel ze als ze nog warm zijn, dan gaat het makkelijker. Je kunt kastanjes kopen van september tot en met februari.


Nou lieve lezers, ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn geworden over deze kastanjesoep als ik. Het is echt een topper die je geproefd moet hebben. Laat me vooral weten wat je ervan vond en of je nog leuke variaties hebt bedacht. Ik ben benieuwd!


Volgende keer heb ik weer een ander lekker recept voor jullie in petto. Blijf me volgen voor meer culinaire inspiratie. Tot snel!


Meer heerlijke soep recepten:

Advertenties