Voeding volgens de herfst

Voeding volgens de herfst

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Ilse Bruggink

Eten volgens de herfst

De herfst is weer begonnen! Koudere ochtenden, natte dagen en meer wind. Als je hieraan denkt, wil je misschien het liefst bij een kaarsje onder een deken kruipen.
Dat is precies de bedoeling! Je lichaam heeft in de herfst (en winter) meer warmte nodig. Je spijsvertering kun je zien als een vuurtje dat je brandende moet houden om een goede werking te behouden. In de zomer makkelijk, het is lekker warm buiten. In de koudere, nattere seizoenen lastiger. 

Do's voor de herfst:

Houd je spijsverteringsvuurtje warm door warm te ontbijten.
Bijvoorbeeld havermout- of teff te verwarmen met (plantaardige) melk. Voeg kruiden toe met verwarmende eigenschappen, zoals gember, kaneel, kruidnagel, kurkuma. Ik voeg het toe aan elk ontbijt en aan elke thee. 
Gebakken of gestoofd fruit kun je toevoegen aan je ontbijt of lunch. Even in een pan met wat ghee of boter bakken en laten stoven met een deksel erop. Je spijsvertering kan op deze manier lekker warm aan de dag beginnen, je vuurtje blijft branden. Zolang je spijsvertering zich fijn voelt, werkt dit door op je hele weerstand en gemoedstoestand!

Dont's voor de herfst:

- Koude dranken, dus liever op kamer temperatuur of verwarmd iets drinken.
- Rauwkost eten. Hierdoor verlaag je je vuur en kan je een opgeblazen gevoel krijgen. Bak, wok, kook of stoom liever je groentes.
- Ontbijten met koude kwark, yoghurt of smoothies. Ben je gek op een overnight oats? Haal het van tevoren uit de koelkast of verwarm het even in de pan.

Verder: Eet groente en fruit van het seizoen. Je lichaam heeft dit nu nodig. Dus we kunnen weer beginnen aan de lekkere stamppotjes! De oranje groentes (pompoen, wortel, zoete aardappel) liggen weer in de schappen. Lekker!
En vergeet niet om de herfstbooster uit een eerdere post te nemen. Lekker verwarmend!

Heb jij iets aan deze tips? Of vragen over andere maaltijdtips voor de herfst? Let me know!
Heb jij nog tips voor onze lezers? Deel die gerust op onze socials

Advertenties