Oer-Hollandse traditie: Snert

Oer-Hollandse traditie: Snert

BEELD Made by Ellen

Snert

My Daily Favorite van vandaag is het oer- en oer Hollandse gerecht Snert. En dat gaan we dan vandaag ook lekker maken aangezien de kachel dit weekend weer echt aan kan.
Snert; een dikke erwtensoep - wie kent het niet - wordt doorgaans bereid met spliterwten, varkensvlees (zoals spek en rookworst), prei, wortels, selderij en uien. Tegenwoordig zie je voor varkensvlees wel steeds meer runder alternatieven komen, maar men kiest ook steeds meer voor vleesvervangers. Allemaal even lekker wat ons betreft, maar we blijven deze keer toch het dichts bij het traditionele recept. We kiezen dus voor varkensvlees.

Roggebrood? Wat is dat?

Hoewel de helft van het My Daily Favorite team bestaat uit respectievelijk 35-plussers, worden wij door onze jonkies steevast weggezet als een stel boomers die werkelijk in een totaal andere wereld lijken te wonen. Roggebrood was dan ook iets wat echt niemand kende en toen we het kochten om het ze te laten proeven werd er lachend bedankt. "Brood uit een plastic bakje??? Nee, bedankt!" 
Wij vinden dat snert en roggebrood, liefst met roomboter en een plakje katenspek, een onlosmakelijk onderdeel uitmaken van dit gerecht, dus je vind dit eveneens oer-Hollandse brood gewoon terug in het lijstje met ingrediënten.

Ingrediënten: 

  • 250 gram gedroogde spliterwten
  • 500 gram varkensvlees (bijv. schouderkarbonade of hamschijf)
  • 150 gram gerookt spek
  • 1 rookworst
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 2 liter water
  • Optioneel: een paar takjes verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
  • Optioneel: een scheutje witte wijn of cider voor extra smaak

Bereidingswijze:

  1. Spoel de gedroogde spliterwten af en laat ze weken in koud water gedurende minstens een uur, bij voorkeur 's nachts. Giet daarna af.
  2. Doe de geweekte erwten, het varkensvlees, het spek en het laurierblad in een grote soeppan en voeg 2 liter water toe. Breng aan de kook en laat het zachtjes sudderen gedurende ongeveer 1,5 uur, tot het vlees gaar is en de erwten uit elkaar vallen.
  3. Haal het vlees en spek uit de pan en snijd ze in stukjes. Verwijder het laurierblad en doe het vlees terug in de soep.
  4. Voeg de gesneden prei, wortels, bleekselderij, ui, knoflook, aardappelen en tijm toe aan de pan. Laat de soep nog ongeveer 30 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn geworden.
  5. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep. Laat het nog ongeveer 10 minuten koken tot de worst goed warm is.
  6. Breng de erwtensoep op smaak met zout en zwarte peper. Als je wat extra smaak wilt, voeg dan een scheutje witte wijn of cider toe.
  7. Serveer de erwtensoep heet, gegarneerd met verse peterselie en eventueel wat roggebrood met katenspek.

Dit recept geeft je een heerlijke, rijke erwtensoep met een unieke twist door de toevoeging van wijn of cider. Yummie!


Geschiedenis van Snert

Erwtensoep, ook bekend als "snert," heeft een lange geschiedenis in Nederland. Het gerecht wordt eigenlijk altijd geassocieerd en dus gegeten in de koude wintermaanden, maar de voorverpakte variant kan je wel het hele jaar door kopen in de supermarkten.
Snert is een stevige en voedzame maaltijd die z'n oorsprong in de Middeleeuwen lijkt hebben. Erwten werden in Europa in die tijd al geteeld en werd vooral door mensen met een lager inkomen veelal gegeten. Erwten zijn namelijk makkelijk en lang te bewaren en ze zitten boordevol eiwitten en andere voedingsstoffen, die vooral tijdens de wintermaanden goed van pas kwamen en nog altijd wel komen. 
Ook varkensvlees was altijd al een relatief goedkoop en zeer veel voorkomende vleessoort in Nederland. Stuk voor stuk aspecten die het ontstaan van dit gerecht zouden kunnen verklaren.

Geliefd recept:

Net als veel traditionele gerechten heeft erwtensoep veel variaties. De een eet het met varkensvlees, de ander met rund of zelfs met kip. De vegetarische variant is als sinds vele jaren aan opmars bezig.
Hoe je het ook eet: genieten zul je er van. Wij gaan beginnen met koken. Eetsmakelijk en een fijne zaterdag gewenst! 

Advertenties