Surinaamse saoto soep maken

Surinaamse saoto soep maken

TEKST Wilma Schoon

BEELD Fransesco kookt | Lowcarb Rita

Zelf Surinaamse saoto soep maken

Hou je ook zo van de Surinaamse keuken en wil je graag zelf eens een heerlijke saoto soep maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost neem ik je stap voor stap mee in het proces om zelf deze hartverwarmende en voedzame maaltijdsoep te bereiden. Maak je borst maar nat, want het water zal je in de mond lopen!


Wat is saoto soep?

Maar eerst even een korte introductie voor degenen die nog niet bekend zijn met saoto soep. Saoto soep, ook wel bekend als saoto soep, is een populaire Surinaamse maaltijdsoep. Het is een heldere kippensoep met rijst, groenten, ei, aardappel en taugé (bamboescheuten). Vaak wordt de soep geserveerd met een flinke lepel pindang, een pittige sambal gemaakt van pepers. Het is dus een complete maaltijd in één kom.


Saoto soep vindt zijn oorsprong in de Javaanse keuken, die via Indonesische immigranten zijn weg naar Suriname heeft gevonden. De soep wordt vaak gegeten als lunch of licht avondmaal. Het is een geliefd gerecht vanwege zijn voedzame eigenschappen en de harmonieuze combinatie van smaken en texturen.
Oké, nu je weet wat saoto soep is, kunnen we aan de slag met het verzamelen van de benodigde ingrediënten.


Ingredienten Saoto soep mix

Ingrediënten voor saoto soep voor 4 personen

  • 400 gr kipfilet
  • 1,5 liter water
  • 2 kipbouillonblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 3 cm, geschild en fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 200 gr rijst
  • 200 gr taugé
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • Zout en versgemalen peper


Optioneel voor erbij:

  • Pindang sambal
  • Atjar tjampoer (Indische zure groentenmix)
  • Emping (gefrituurde kroepoek van melinjo noten)
  • Seroendeng (geroosterde kokos met pinda's)


Geplukte kip voor de Surinaamse Saoto soep

Bereidingswijze

Heb je alle ingrediënten in huis? Mooi zo, dan gaan we nu over tot de bereiding:

  1. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook in een grote soeppan. Voeg ondertussen de kipfilet toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  2. Haal de kip uit de pan en laat even afkoelen. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar (of snijd in stukjes). Houd de bouillon warm op laag vuur.
  3. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan. Voeg de komijn en kurkuma toe en bak even mee. Schep dit mengsel in de bouillon.
  4. Voeg de aardappelblokjes en rijst toe aan de soep. Laat 15 minuten zachtjes koken tot de rijst en aardappel gaar zijn.
  5. Voeg ondertussen de taugé en het kipvlees toe aan de soep. Laat nog 5 minuutjes meekoken.
  6. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel over diepe kommen en garneer met de gekookte ei-helften en bosui.


En tada, je eigen zelfgemaakte saoto soep is klaar! Serveer eventueel met de pindang sambal, atjar, emping en seroendeng voor een nog meer authentieke smaakbeleving. Selamat makan! (Eet smakelijk!)

Tauge voor in de saoto soep

Variaties en tips

Natuurlijk kun je dit basisrecept naar hartenlust variëren en aanpassen aan je eigen smaak. Enkele suggesties:

  • Voeg meer of minder peper toe voor een pittiger of milder resultaat
  • Gebruik sperziebonen, kool of wortel als extra groenten
  • Vervang de kip eens door garnalen of reepjes omelet voor een andere twist
  • Geen fan van rijst? Serveer de soep dan met lontong (in blokjes gesneden en geperste rijst) of dunne mie


En tot slot nog enkele tips voor een optimaal resultaat:

  • Bereid de soep niet te lang van tevoren. Saoto soep is het lekkerst vers bereid.
  • Kook de rijst niet te lang mee, anders wordt deze snel papperig. Voeg pas op het eind toe.
  • Bewaar de pindang sambal apart. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel pit ze aan hun soep toevoegen.

Eet smakelijk!

Dus, daar heb je het! Met dit stappenplan en een uurtje in de keuken tover jij voortaan moeiteloos zelf een heerlijke Surinaamse saoto soep op tafel. Het is echt niet moeilijk en je wordt beloond met een dampende kom vol smaak en warmte. Ideaal voor koude dagen of wanneer je gewoon zin hebt in wat exotisch comfort food.


Heb jij weleens saoto soep gemaakt of geproefd? Laat het me weten in de comments op onze socials, samen met je eigen ervaringen en variatie-ideeën. Ik ben benieuwd!
Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer. Wan switi dei! (Een fijne dag verder!)


PS. Deel deze post gerust met je vrienden en familie als zij ook liefhebber zijn van de Surinaamse keuken. Zo inspireren we elkaar!


Advertenties