Zelf zuurdesembrood maken

Zelf zuurdesembrood maken

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Ilse Bruggink

PUBLICATIE 12-10-2024 | 00:00

Zelf zuurdesembrood maken

Hey Favorites! Ik heb dit jaar een nieuw doel: leren hoe je zelf zuurdesembrood bakt. Gewoon als leuke hobby om thuis mee bezig te zijn. Op mijn verjaardag kreeg ik een superleuke online cursus cadeau om het onder de knie te krijgen. Ik verheugde me er meteen op om aan de slag te gaan!


Wij halen al een tijdje zuurdesembrood bij een goede bakker of op de markt. En jongens, wat is dat spul lekker zeg! Maar eerlijk is eerlijk, een echt zuurdesembrood is best prijzig... Laat staan als je er een aantal per week koopt. Dus ik dacht: dat ga ik gewoon lekker zelf maken. Kan niet zo moeilijk zijn toch?


Na alle vakantiedrukte ben ik er meteen thuis aan begonnen. En wat is het leuk! Oké, ik geef toe, het vergt wel wat geduld en liefde. Maar het resultaat is echt de moeite waard.


Hoe maak je zuurdesembrood?

Eerst ga je aan de slag om een starter te maken. Dit bestaat alleen uit water en meel. Simpel toch? Het geheime ingrediënt is tijd. Als je starter een tijdje op kamertemperatuur staat, gaat het fermenteren. Dit geef je elke dag een beetje liefde en aandacht, door het te voeden met, jawel: water en meel. Echt een levend organisme, zo'n starter!


Na ongeveer een week is je starter klaar en kan je je eerste brood gaan bakken. Ik geef toe, ik was best zenuwachtig. Want pff, wat duurt zo'n zuurdesembrood lang voordat ie de oven in kan! Al die rijstijden ook, kun je wel een filmpje tussendoor kijken. Maar dan, na al dat wachten, is het eindelijk zover. Met trillende handen schuif je je creatie de oven in. Spannend hoor!


Ook zie je overal mooie vormpjes in zuurdesembrood, ik kon natuurlijk niet achterblijven. Ik heb nog aardig wat oefening nodig, maar leuk is die sourdough scoring (zo heet dat met een chic woord) wel! Scoren kun je leren. Of zoiets. In elk geval geeft het je brood net dat beetje extra.

Zelf zuurdesembrood maken - My Daily Favorite

De voordelen van zuurdesembrood

Maar wacht even, is zuurdesembrood eigenlijk wel gezond? Jazeker! Laat ik een paar voordelen op een rijtje zetten:


  • Beter verteerbaar: Zuurdesembrood wordt beter verteerd door je darmen. De gluten die erin zitten, worden makkelijker afgebroken. Dus geen opgeblazen gevoel meer na het brood eten. Joepie!

  • Goede bacteriën: Door het fermentatieproces bevat zuurdesem goede bacteriën voor je darmen. Fijn voor je immuunsysteem. Zo steun je de gezonde bacteriën in je buik.

  • Puur natuur: Als je zelf je zuurdesembrood bakt, weet je precies wat erin zit. Namelijk alleen maar bio MEEL, WATER en ZOUT. Ongelofelijk toch? Heb je weleens op de ingrediëntenlijst van jouw brood gekeken? Daar zitten een stuk meer (onbekende...) ingrediënten in. Geen idee wat het is, laat staan dat je het kunt uitspreken!

  • Langer vers: Als je je zuurdesembrood aan één stuk houdt en per snee afsnijdt, blijft het wat langer vers. Handig als je niet elke dag tijd hebt om te bakken. 

  • Knapperig: Over het snijden gesproken: de knapperige korst van zuurdesembrood is een genot voor je oren. Een ASMR-video op zich waard. I love it! Heerlijk, zo'n krakende korst.

  • Liefde: Je stopt erg veel liefde en geduld in je zelfgebakken zuurdesembrood. Dat moet toch goed zijn voor de smaak?! Alles wordt lekkerder met een snufje liefde. ♡


Probeer het zelf!

Ben je al om? Ik raad je echt aan om zelf eens zuurdesembrood te proberen te bakken. Het is even een investering van je tijd, maar zo ontzettend de moeite waard. Je huis gaat heerlijk ruiken, je hebt een nieuwe hobby en je eet een stuk gezonder brood. Win-win-win situatie dus.

Zelf zuurdesembrood maken - Ilse Bruggink - My Daily Favorite

Heb je nog tips voor een beginnende zuurdesembakker? Laat het me weten in de comments op onze socials! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.


Liefs, Ilse


PS. Als je dit artikel leuk vond, deel het dan op social media! Zo inspireer je anderen ook om gezonder te leven. Dankjewel!

Advertenties