TEKST Ilse Bruggink
BEELD Ilse Bruggink
PUBLICATIE 12-10-2024 | 00:00
Hey Favorites! Ik heb dit jaar een nieuw doel: leren hoe je zelf zuurdesembrood bakt. Gewoon als leuke hobby om thuis mee bezig te zijn. Op mijn verjaardag kreeg ik een superleuke online cursus cadeau om het onder de knie te krijgen. Ik verheugde me er meteen op om aan de slag te gaan!
Wij halen al een tijdje zuurdesembrood bij een goede bakker of op de markt. En jongens, wat is dat spul lekker zeg! Maar eerlijk is eerlijk, een echt zuurdesembrood is best prijzig... Laat staan als je er een aantal per week koopt. Dus ik dacht: dat ga ik gewoon lekker zelf maken. Kan niet zo moeilijk zijn toch?
Na alle vakantiedrukte ben ik er meteen thuis aan begonnen. En wat is het leuk! Oké, ik geef toe, het vergt wel wat geduld en liefde. Maar het resultaat is echt de moeite waard.
Eerst ga je aan de slag om een starter te maken. Dit bestaat alleen uit water en meel. Simpel toch? Het geheime ingrediënt is tijd. Als je starter een tijdje op kamertemperatuur staat, gaat het fermenteren. Dit geef je elke dag een beetje liefde en aandacht, door het te voeden met, jawel: water en meel. Echt een levend organisme, zo'n starter!
Na ongeveer een week is je starter klaar en kan je je eerste brood gaan bakken. Ik geef toe, ik was best zenuwachtig. Want pff, wat duurt zo'n zuurdesembrood lang voordat ie de oven in kan! Al die rijstijden ook, kun je wel een filmpje tussendoor kijken. Maar dan, na al dat wachten, is het eindelijk zover. Met trillende handen schuif je je creatie de oven in. Spannend hoor!
Ook zie je overal mooie vormpjes in zuurdesembrood, ik kon natuurlijk niet achterblijven. Ik heb nog aardig wat oefening nodig, maar leuk is die sourdough scoring (zo heet dat met een chic woord) wel! Scoren kun je leren. Of zoiets. In elk geval geeft het je brood net dat beetje extra.
Maar wacht even, is zuurdesembrood eigenlijk wel gezond? Jazeker! Laat ik een paar voordelen op een rijtje zetten:
Ben je al om? Ik raad je echt aan om zelf eens zuurdesembrood te proberen te bakken. Het is even een investering van je tijd, maar zo ontzettend de moeite waard. Je huis gaat heerlijk ruiken, je hebt een nieuwe hobby en je eet een stuk gezonder brood. Win-win-win situatie dus.
Heb je nog tips voor een beginnende zuurdesembakker? Laat het me weten in de comments op onze socials! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Liefs, Ilse
PS. Als je dit artikel leuk vond, deel het dan op social media! Zo inspireer je anderen ook om gezonder te leven. Dankjewel!