Klassieke boerenkoolstamppot

Klassieke boerenkoolstamppot

TEKST Wilma Schoon

BEELD Allerhande.nl

Klassieke boerenkoolstampot

Hallo daar, lieve lezers! Vandaag is My Daily Favorite een klassieker die je doet denken aan de goede oude tijd: Boerenkoolstamppot zoals alleen oma het kon maken. Trek je schort maar aan en laten we beginnen!


Terug naar onze jeugd

Boerenkoolstamppot is een van die gerechten die ons direct terugvoert naar onze jeugd. De geur van de boerenkool die langzaam gaart op het fornuis, de aardappelen die zachtjes pruttelen en de rookworst die zijn eigen unieke smaak toevoegt - het is echt comfortfood op zijn best.


Ingrediënten

Om deze nostalgische maaltijd te bereiden, heb je een paar ingrediënten nodig:


- 1 kg boerenkool

- 1 kg aardappelen

- 250 ml melk

- 50 g boter

- Zout en peper naar smaak

- Rookworst (optioneel)


Bereiding

Laten we beginnen met het snijden van de boerenkool. Verwijder eerst de harde stelen en snijd daarna de bladeren in grove stukken. Spoel ze goed af onder koud water om eventueel zand te verwijderen.


Breng vervolgens een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de boerenkool toe. Laat dit ongeveer 15 minuten koken tot de bladeren zacht zijn geworden. Giet de boerenkool af en laat het even uitlekken.


Ondertussen kun je de aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden. Breng een andere pan met water aan de kook en voeg de aardappelen toe. Kook ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.


Terwijl de aardappelen koken, kunnen we ons bezighouden met de melk en boter. Verwarm deze in een kleine pan op laag vuur totdat de boter volledig is gesmolten.


Stampen

Nu komt het leuke gedeelte: het stampen! Doe de gekookte aardappelen terug in hun pan en voeg het melk-botermengsel toe. Gebruik een pureestamper om alles goed door elkaar te stampen tot je een smeuïge massa krijgt. Voeg naar smaak zout en peper toe.


Voeg tenslotte de gekookte boerenkool toe aan de gestampte aardappelen en roer alles goed door elkaar. De hitte van de stamppot zal ervoor zorgen dat de boerenkool nog iets verder gaart, waardoor alle smaken samenkomen.


Voeg wat extra’s toe

Nu heb je twee opties: je kunt simpelweg genieten van deze heerlijke boerenkoolstamppot zoals hij is, of je kunt er nog wat extra's aan toevoegen. Een traditionele keuze zou zijn om rookworst toe te voegen aan het gerecht voor die extra hartige smaak. Je kunt ook wat uitgebakken spekjes gebruiken als topping of wat mosterd erbij serveren voor wat extra pit.


En daar heb je het - een prachtig bord klassieke boerenkoolstamppot zoals alleen oma het kon maken. Het is een gerecht dat verwarmt, troost en herinneringen oproept aan vroeger. Dus ga lekker zitten, neem een hap en geniet van deze nostalgische lekkernij!


Eetsmakelijk 

Ik hoop dat je hebt genoten van dit recept voor boerenkoolstamppot. Of je nu wilt teruggaan naar de smaken van je kindertijd of gewoon op zoek bent naar een heerlijke maaltijd om de koude winteravonden op te warmen, deze klassieker zal je niet teleurstellen.


Dus trek die keukenschort aan, haal de ingrediënten in huis en bereid je voor om te genieten van de smaken van vroeger. Eet smakelijk!

Advertenties