Lekker: Zelfgemaakte herfstbooster

Lekker: Zelfgemaakte herfstbooster

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Ilse Bruggink

Zelfgemaakte herfstbooster

De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. En wat gebeurt er na die eerste schoolweek? Juist, de snotneuzen komen alweer om de hoek kijken! Herkenbaar? Geen paniek, want ik heb een fantastisch recept voor een herfstbooster waarmee jij en je gezin goed voorbereid de herfst en winter ingaan. 

Het geheime ingrediënt? Een eetlepel (voor kinderen een theelepel) van dit herfstbooster mengsel in warm water. Regelmatig een kopje hiervan drinken helpt je immuunsysteem een flinke boost te geven. En het lekkere is: je kunt dit mengsel een aantal weken tot maanden bewaren. Handig voor als die vervelende verkoudheid toch toeslaat!

De ingrediënten van deze herfstbooster

Voordat ik het recept met je deel, wil ik eerst even stilstaan bij de ingrediënten. Want deze superfoods verdienen het om even in het zonnetje gezet te worden. Uiteraard gebruik ik alleen biologische ingrediënten van topkwaliteit. De honing haal ik altijd op de markt, dat is echt een gouden tip!


Gember

Gember is werkelijk voor ontzettend veel dingen goed. Het helpt tegen misselijkheid en maagproblemen. Maar in dit geval zetten we de antibacteriële werking in bij snotneuzen en keelpijn. Gember is dus een echte topper als het op verkoudheid aankomt!


Citroen

Citroen zit boordevol vitamine C, een krachtige antioxidant. Het helpt je lichaam om afvalstoffen te verwijderen. Daarnaast is het goed voor je algehele spijsvertering (wist je dat 80% van je immuunsysteem zich hier bevindt?) en heeft het een antibacteriële werking. Citroen is onmisbaar in dit recept!


Honing

Honing heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Daarnaast is het lekker zacht voor je keel. Ideaal dus als je last hebt van een pijnlijke of schrale keel. Ik gebruik altijd honing van de markt, dat proef je echt terug.


Kurkuma (met peperkorrels)

Kurkuma is een goudgeel kruid met ontstekingsremmende eigenschappen. Het zit bomvol antioxidanten en helpt je lichaam om vervelende stoffen af te voeren. Daarnaast heeft het een positief effect op je bloedvaten en spijsvertering. Kurkuma geeft dit mengsel niet alleen een prachtige kleur, maar dus ook een flinke gezondheidsboost. De peperkorrels zorgen ervoor dat je lichaam de kurkuma beter opneemt.


Cayennepeper

Cayennepeper is misschien wel één van mijn favoriete ingrediënten. Het is goed voor je bloeddruk, maar helpt ook bij elke vorm van ontsteking in het lichaam. Een klein beetje cayennepeper maakt een groot verschil!


Kaneel

Tot slot een kruid dat eigenlijk in geen enkel herfstrecept mag ontbreken: kaneel! Kaneel is ontstekingsremmend en helpt tegen keelpijn. Daarnaast geeft het dit mengsel natuurlijk een heerlijke, warme smaak. Jammie!


Al deze kruiden hebben één ding gemeen: ze helpen je lichaam om warm te blijven. En laat dat nou precies zijn wat we willen als de temperaturen buiten dalen. Door je spijsverteringsvuurtje lekker warm te houden, blijf je van binnenuit gezond. Vandaar dat deze kruiden zo ideaal zijn om te gebruiken in de herfst en winter!

Herfstbooster - My Daily Favorite

Recept: Maak nu zelf deze herfstbooster!

Oké, genoeg gepraat. Tijd om zelf aan de slag te gaan met dit superhelden-mengsel! Hier komt ie dan, het recept voor ongeveer 400 gram herfstbooster:


  • 200 gram honing (liefst van de markt)
  • 100 gram gemberpoeder
  • 1 biologische citroen (sap en rasp)
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels


Rasp de citroen en pers hem uit. Meng in een kom de honing met het citroensap, de citroenrasp en de overige ingrediënten tot een egaal mengsel. Giet dit mengsel in een schone, droge pot en bewaar het op een koele, donkere plaats. Klaar is je herfstbooster!


Neem gedurende de dag regelmatig een eetlepel (of voor kinderen een theelepel) van dit mengsel in wat warm water. Je zult merken dat je immuunsysteem een ware boost krijgt! En mocht je onverhoopt toch verkouden worden, dan helpt dit drankje om de symptomen te verlichten en sneller te herstellen.


Ik hoop dat jij en je gezin dankzij dit recept een stralende en gezonde herfst tegemoet gaan. Laat je me weten hoe het smaakte? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!


Warme groet en stay healthy!


Liefs, Ilse

Advertenties