Typische kermislekkernijen om zelf te maken

Typische kermislekkernijen om zelf te maken

TEKST Wilma Schoon

BEELD ROMAN ODINTSOV | Keegan Evans | RDNE Stock project

Zelf maken: Lekkere kermislekkernijen

In Tilburg is gisteravond de grootste kermis van de Benelux weer van start gegaan! Helaas kan niet iedereen er naartoe. Maar bij My Daily Favorite zitten we nooit bij de pakken neer! Wij halen de kermissfeer gewoon lekker in huis! Hoe? Nou, met de 3 lekkerste zoetigheden die je maar kunt krijgen en die je zelf in een split second maakt: Nougat, suikerspin en popcorn. Genietennnn!


Zelf nougat maken

Nougat is een heerlijke, zoete lekkernij die niet mag ontbreken op de kermis. Het goede nieuws is: je kunt het ook makkelijk zelf maken! Dit heb je nodig:
1) 400 gram witte basterdsuiker
2) 100 ml water
3) 400 gram honing
4) 2 eiwitten
5) 400 gram gemengde noten (bijv. amandelen, hazelnoten, pistachenoten)


Bereidingswijze:

  1. Verhit de suiker met het water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Voeg de honing toe en laat het mengsel koken tot het 150°C is. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te controleren.
  2. Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Giet al roerend het hete suikermengsel bij de eiwitten. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en dik wordt.
  3. Rooster de noten in een koekenpan en hak ze grof. Spatel de noten door het nougat-mengsel.
  4. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet het nougat-mengsel erin. Strijk de bovenkant glad en laat de nougat een nacht opstijven.
  5. Snijd de nougat in repen en verpak ze eventueel in cellofaan of folie om uit te delen.


Tip: vervang een deel van de noten door gedroogde vruchten zoals cranberry's of abrikozen voor een fruitige twist!



My Daily Favoite - Typische kermislekkernijen - Zelf suikerspin maken

Zelf suikerspin maken

Suikerspin is misschien wel het meest iconische kermissnoep. Je kunt het zelf maken met een speciale suikerspinmachine, maar ook met gewone keukenmaterialen. Dit heb je nodig:
1) 400 gram fijne kristalsuiker
2) 1 theelepel citroensap
3) Eventueel voedingskleurstof


Bereidingswijze:

  1. Meng de suiker met het citroensap en de eventuele voedingskleurstof in een hittebestendige kom.
  2. Zet de kom in de magnetron en verwarm 2-3 minuten op de hoogste stand. Roer het mengsel goed door en verwarm nog eens 2-3 minuten tot de suiker gesmolten is.
  3. Doop een garde in het hete suikermengsel en zwiep deze boven een stuk bakpapier heen en weer. De suikerspin-draden zullen zich om de garde wikkelen.
  4. Draai de suikerspin van de garde af en herhaal dit tot al het suikermengsel op is.

Tip: maak verschillende kleuren suikerspin door het suikermengsel in delen te verdelen en elke deel een andere kleur te geven.

My Daily Favoite - Typische kermislekkernijen - Zelf popcorn maken

Zelf popcorn maken

Wat is een kermis zonder de geur van versgebakken popcorn? Gelukkig is popcorn heel eenvoudig zelf te maken. Dit heb je nodig:
1) 100 gram maïskorrels (voor popcorn)
2) 2 eetlepels neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
3) Eventueel zout, suiker of andere smaakmakers


Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een grote, zware pan met deksel op middelhoog vuur.
  2. Voeg de maïskorrels toe en sluit de pan af met het deksel. Schud de pan regelmatig heen en weer zodat de korrels niet aanbranden.
  3. Wacht tot het geknetter van de popcorn langzaam afneemt. Haal de pan van het vuur en laat nog even met deksel staan tot het geknetter helemaal is gestopt.
  4. Breng de popcorn op smaak met zout, suiker of andere smaakmakers naar keuze. Denk aan kaneel, Parmezaanse kaas of zelfs chocolade!


Tip: experimenteer met verschillende soorten popcorn-maïs, zoals mushroom popcorn (kleinere, rondere korrels) of strawberry popcorn (kleine, zoete rode korrels).


Geniet van je eigen kermis thuis!

Met deze drie recepten voor kermislekkernijen haal je de kermissfeer gewoon in huis. Nougat, suikerspin en popcorn zijn niet alleen lekker, maar ook leuk om samen te maken. Ideaal voor een gezellige avond met familie of vrienden! Natuurlijk is er nog veel meer kermislekkers te ontdekken. Wat dacht je van verse oliebollen, kaneelstokken of gebrande amandelen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je inspireren door je favoriete reisherinneringen, doe dat foute schort om en ga zelf, of samen met je kids, aan de slag in de keuken. 


En als je de kermissfeer helemaal compleet wilt maken versier je huis met vrolijke vlaggetjes, zet je een gezellig muziekje op en organiseer je een spelletjesavond met wat toffe spelletjes zoals blikgooien of eendjes vissen. Met een beetje creativiteit toveren jij en je gezin jullie huis om tot een waar kermisparadijs.

Nou, handjes uit de mouwen, veel plezier en eet (snoep) smakelijk!

Ps. Volgende week doen we weer iets lekker gezonds hoor.

Advertenties