Oliebollen Bakken

Oliebollen Bakken

TEKST Wilma Schoon

BEELD Sannie32

De allerlekkerste oliebollen

Dit is alweer mijn laatste blog van het jaar! Ik vind het altijd zo leuk om te zeggen: Natuurlijk ben ik er volgende week gewoon weer hoor, maar het klinkt altijd heerlijk dramatisch. Alsof we elkaar heel lang niet gaan zien. Alsof er een volgend seizoen komt. 
Nou, ik heb een verrassing. Volgende week ben ik er gewoon weer. Met een heleboel nieuwe lekkere en vooral gezonde gerechten. 
Maar niet vandaag. Vandaag gaan we lekkere verse oliebollen bakken. Lekker vet. En dat mag heus een keer. In deze blogpost ga ik jullie het ultieme recept geven voor het maken van de lekkerste oliebollen. Dus haal je beslagkom tevoorschijn en laten we aan de slag gaan!


Ingrediënten:

- 500 gram bloem

- 7 gram droge gist

- Een snufje zout

- 2 eieren

- 350 ml melk (lauwwarm)

- 75 gram rozijnen

- Poedersuiker (om te bestrooien)


Stap 1: Het deeg maken

Voordat we beginnen met het maken van het deeg, laten we eerst even wat humor in deze blogpost gooien. Waarom was de oliebol zo verdrietig? Omdat hij werd platgedrukt! Haha, nu we allemaal een glimlach op ons gezicht hebben, kunnen we verder met stap één.

In een grote beslagkom voegen we de bloem, gist en zout samen. Meng dit goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en breek daar twee eieren in. Voeg vervolgens langzaam de lauwwarme melk toe terwijl je alles goed mixt tot een gladde massa.


Stap 2: Het rijzen

Nu komt het belangrijkste gedeelte: het deeg laten rijzen. Bedek de beslagkom met een vochtige theedoek en zet deze op een warme plek, zoals de verwarming of in de buurt van een radiator. Laat het deeg ongeveer één uur rijzen, totdat het volume verdubbeld is.

Tijd voor nog een grapje! Wat zei het oliebolletje tegen het andere oliebolletje? "Zie je wel, ik ben niet zo dik als jij!" Oké, genoeg grappen tussendoor. Terug naar de oliebollen!


Stap 3: De rozijnen toevoegen

Na het rijzen is het tijd om wat extra smaak aan onze oliebollen toe te voegen. Spoel de rozijnen af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Voeg vervolgens de rozijnen toe aan het gerezen deeg en meng alles goed door elkaar.


Stap 4: Het bakken

Nu begint het echte werk! Verhit een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in een diepe pan of frituurpan tot ongeveer 180 graden Celsius. Gebruik eventueel een keukenthermometer om dit nauwkeurig te meten.

Met behulp van twee lepels of een ijslepel vorm je kleine balletjes van het beslag en laat je deze voorzichtig in de hete olie zakken. Bak ze gedurende ongeveer 5-6 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Draai ze halverwege even om zodat ze gelijkmatig bakken.


Stap 5: Genieten!

Zodra de oliebollen klaar zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met poedersuiker en voor een extra feestelijke touch kun je er ook wat krenten of stukjes appel aan toevoegen.

En voilà, daar zijn ze dan - jouw zelfgemaakte, overheerlijke oliebollen! Als het kan: probeer ze vandaag en morgen warm te serveren en geniet volop van deze smakelijke traditie!


Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit recept voor de lekkerste oliebollen. Laat me vooral weten hoe het bakken ervan bij jullie is gegaan! En onthoud: als het gaat om oliebollen, is er altijd ruimte voor een grapje. Waarom hebben oliebollen nooit ruzie? Omdat ze samen in één pan zitten te bakken. 

Oke, die slaat nergens op... Nou smakelijk eten en een hele fijne jaarwisseling!


Liefs, Wilma!

Advertenties