Spelletjesavond

Spelletjesavond

TEKST Ferris ter Meer

BEELD 999 Games

Spelletjesavond

Het weekend staat voor de deur en het belooft een koude en regenachtige te worden. Wat ons betreft is er niks lekkerders dan gezellig binnen te blijven en samen met vrienden of familie een leuk spel te spelen. My Daily Favorite ging - binnen onze eigen vriendenrking - voor je op onderzoek uit en vond de 6 leukste spellen voor je die werkelijk perfect zijn voor dit soort dagen. Van welk type spel je ook houdt: er zit vast wel iets tussen wat je aanspreekt. Dus pak een kop warme chocolademelk en bereid je voor op een gezellig weekend!


1. Keer op Keer

Keer op Keer is een strategisch dobbelspel waarbij je punten moet scoren door getallen in te vullen op je scoreblad. Het spel bestaat uit verschillende kleuren vakjes met getallen en combinaties daarvan. Je gooit met zes dobbelstenen en mag vervolgens bepalen welke combinatie van getallen je wilt gebruiken om punten te scoren. Het doel is om zoveel mogelijk vakjes met getallen in te vullen, maar let op, want sommige vakjes hebben bonuspunten! 
Keer op Keer is geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.


2. Clever

In dit spel gooien spelers dobbelstenen en kiezen ze strategisch om vakjes op hun scoreblad te vullen. Elke kleur komt overeen met een andere categorie punten, en het doel is om zo efficiënt mogelijk te spelen en combo's te maken voor maximale punten.

Het spel heeft vijf verschillende categorieën waarin je punten kunt verdienen door dobbelstenen op je scoreblad te plaatsen. Het draait allemaal om het maken van slimme keuzes, want soms moet je opofferingen maken om later meer punten te scoren. Op een leuke manier soms heeeeeel frustrerend dus.
Ook Clever is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.


3. Sounds Fishy

Sounds Fishy is een partyspel waarbij spelers moeten raden welk antwoord juist is op basis van de antwoorden die ze krijgen van de andere spelers. Het draait om bluffen, creatief zijn en een goede inschatting maken van wie de waarheid vertelt en wie niet.

In het spel leest een speler een vraag voor, terwijl sommige spelers (de rode haringen) een antwoord verzinnen en doen alsof dit het juiste antwoord is. Aan de andere kant geeft een andere speler (de blauwe kipper) het werkelijke juiste antwoord, maar doet alsof dit verzonnen is.

Het doel is om als rader te raden welk antwoord de juiste is. De spelers scoren punten op basis van hoe goed ze andere spelers kunnen overtuigen van hun antwoord (als rode haring) of hoe goed ze de waarheid kunnen verbloemen (als blauwe kipper). Het spel test dus niet alleen je kennis, maar ook je overtuigingskracht en je inzicht in hoe goed jij je mededeelnemers nou echt kent.
Hej, en hoe goed is je eigen pokerface eigenlijk? 
Sounds Fishy is geschikt voor 4 tot 10 deelnemers en officieel vanaf 10 jaar, maar uit eigen ervaring is dit spel ook hilarisch om met de jongere kroost te spelen. 

4. Regenwormen

Regenwormen is een eenvoudig dobbelspel waarbij het doel is om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen door combinaties van dobbelstenen te gooien. Elke speler krijgt een aantal tegels met getallen en bijbehorende regenwormwaardes en moet proberen om de juiste combinaties van dobbelstenen te gooien om deze regenwormtegels te verdienen. Maar pas op, want andere spelers kunnen jouw regenwormtegels stelen! Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormpunten heeft, wint! Regenwormenspel is geschikt voor 2 tot 7 spelers vanaf 8 jaar, maar er is een junior versie van te krijgen die deelnemers vanaf 5 jaar al 'toelaat'. 


5. 30 seconds (My Daily Favorite)

My Daily Favorite is eigenlijk toch nogsteeds wel het alom bekende, razendsnelle partyspel 30 seconds. In dit spel is het de bedoeling dat spelers binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen moeten omschrijven aan hun teamgenoten. Een speler neemt een kaart met verschillende begrippen en moet proberen om deze begrippen zo goed en snel mogelijk te omschrijven zonder ze letterlijk te noemen. Het team dat binnen de tijd de meeste begrippen raadt, scoort punten. 30 seconds is geschikt voor grotere groepen en kan gespeeld worden met 4 tot 20 spelers. 
Ook hier heb je een junior variant vanaf 7 jaar, maar stiekem vinden wij dit spel leuker als de kids op bed liggen. Of nog beter: uit logeren zijn, want het geluidsniveau bij dit spel stijgt al snel naarmate de avond vordert.


6. Catan

Tot slot hebben we het spel der spellen: Catan. De Kolonisten van Catan, zoals dit spel voorheen heette, is een populair bordspel waarbij spelers in de rol kruipen van kolonisten die het eiland Catan willen ontdekken en veroveren. Het doel is om grondstoffen te verzamelen, nederzettingen te bouwen en handelsroutes op te zetten om punten te scoren. Maar pas op, want andere spelers kunnen je dwarsbomen door je grondstoffen af te pakken of je routes te blokkeren! Catan is een super strategisch spel dat geschikt is voor 3 tot 4 spelers, maar er zijn ook uitbreidingen beschikbaar waardoor je met meer spelers kunt spelen. Catan speel je in principe vanaf 10 jaar. 

Of je nu houdt van strategische spellen zoals Keer op Keer en Clever, gezellige kaartspellen zoals Sounds Fishy en het Regenwormenspel, de snelle partyspellen zoals 30 seconds of de wat serieuzere spellen als Catan: er is voor elk iederwat wils.  Ik zou zeggen: nodig je vrienden of familie uit, maak deze lekkere fudge en deze overheerlijke cocktails klaar en geniet van een gezellige avond vol plezier met deze toffe spellen.

Advertenties