Recept: Warme chocolademelk met kaneel & “koekjes-dip”

TEKST Ferris ter Meer

BEELD AI | Jill Wellington

PUBLICATIE 22-11-2025 | 00:00

Koek & Zopie: Wat is het nou eigenlijk? (+ simpel recept!) 

Als je in de winter over een ijsbaan loopt, zie je ‘m bijna altijd: dat knusse kraampje waar het naar warme chocolademelk ruikt, damp opstijgt uit de kopjes en iedereen met koude handen naar binnen scharrelt. Koek & zopie! Maar wat ís dat nou precies?

Een stukje oer-Hollandse wintertraditie

De term "koek en zopie" bestaat al eeuwen. Het stond voor de eenvoudige snacks en warme drankjes die werden verkocht langs natuurijs. Denk aan zoete baksels, warme anijsmelk of bisschopswijn. Een klein opwarmmoment tijdens het schaatsen!

Tegenwoordig is koek & zopie een soort verzamelnaam voor alles wat je eet of drinkt op en rond de ijsbaan: van chocolademelk tot appeltaart en van erwtensoep tot glühwein.

Waarom houden we er zo van?

Omdat het pure wintergezelligheid is. Het combineert alles wat fijn is aan koude dagen: warme handen, zoete geuren, dampende mokken… en dat allemaal midden in de winterlucht. Het is comfort food op z’n Hollands.

Als je thuis een beetje koek-en-zopie-sfeer wilt creëren, dan kun je het beste beginnen met... warme choco! Dit recept is super simpel, snel klaar en ideaal om te serveren met een klein bordje koekjes.

Koek & Zopie | My Daily Favorite

Ingrediënten (voor 2 grote mokken)

Voor de chocolademelk:

- 500 ml volle melk (havermelk kan ook)
- 75 g pure chocolade in stukjes
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel kaneel
- Snufje zout
- Slagroom (optioneel, maar eigenlijk verplicht)

Voor erbij (de ‘koek’):

Stroopwafels
of
Speculaasjes
of
Kleine plakjes kruidkoek

Zo maak je het:

1. Verwarm de melk langzaam in een pannetje (niet laten koken).
2. Voeg de chocolade toe en roer tot alles gesmolten is.
3. Vanillesuiker, kaneel en een klein snufje zout erbij.
4. Giet in mokken en maak het af met een flinke dot slagroom.
5. Serveer met stroopwafels of kruidkoek om te dippen.

Tip: Warm de stroopwafels 10 seconden in de magnetron voor die echte koek-en-zopie vibe.

Koek & Zopie thuis: zo maak je het compleet

1. Zet wat kaarsjes aan.
2. Zet winterse muziek op (ja, ook als het geen kerst is).
3. Neem een fleecekleed en ga bij het raam zitten.
4. Serveer de warme choco met mini-poffertjes of appeltaart voor een extra feestelijk gevoel.

Tot slot: winterwarmte in een mok

Koek & zopie is veel meer dan eten en drinken: het is een gevoel. De geur van warme choco, koude neuzen, dampende mokken en gezelligheid in zijn puurste vorm. Of je nu op het ijs staat of lekker thuis op de bank zit, met een simpele mok chocolademelk en iets lekkers erbij tover je dat oer-Hollandse wintergevoel zó tevoorschijn.

En wil je je winterdag nog een stapje gezelliger maken? Dan is er één klassieker die niet mag ontbreken: erwtensoep. Stevig, warm en precies wat je nodig hebt na een koude dag buiten. Genietennnnn!

Advertenties