Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

TEKST Billy Rossen-Turnhout

BEELD Ike louie Natividad

Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop we de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen over de hele wereld vieren. Het is een dag om stil te staan bij de vooruitgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid en om te reflecteren op de uitdagingen waar vrouwen nog steeds mee te maken hebben. In deze blogpost wil ik je graag meenemen op een reis door de geschiedenis van Internationale Vrouwendag en je informeren over enkele interessante evenementen die vandaag plaatsvinden.


Een stukje geschiedenis

Het ontstaan van Internationale Vrouwendag gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. Op 8 maart 1908 gingen duizenden vrouwen in New York de straat op om te protesteren tegen slechte arbeidsomstandigheden en het gebrek aan kiesrecht. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het startpunt van de vrouwenbeweging zoals we die nu kennen.


In 1910 werd tijdens een internationale conferentie in Kopenhagen voorgesteld om jaarlijks een speciale dag voor vrouwenrechten te organiseren. Dit voorstel werd met algemene stemmen aangenomen en zo ontstond Internationale Vrouwendag. Sindsdien wordt deze dag elk jaar op 8 maart gevierd.


Thema

Elk jaar heeft Internationale Vrouwendag een ander thema dat gericht is op specifieke kwesties waarmee vrouwen wereldwijd worden geconfronteerd. Het thema voor dit jaar is "Choose to Challenge" (Kies ervoor om uit te dagen). Het moedigt mensen aan om stereotypes en vooroordelen uit te dagen, gelijke kansen te bevorderen en solidariteit tussen vrouwen te versterken.


Er worden vandaag over de hele wereld verschillende evenementen georganiseerd om Internationale Vrouwendag te vieren. Denk bijvoorbeeld aan lezingen, workshops, conferenties en demonstraties. Door de huidige omstandigheden zijn veel van deze evenementen online, zodat iedereen erbij kan zijn. Het is een geweldige kans om meer te leren over gendergelijkheid en je stem te laten horen.


Het symbool van Internationale Vrouwendag

Eén van de meest iconische symbolen van Internationale Vrouwendag is het paarse lintje. Dit lintje wordt gedragen als een teken van solidariteit met vrouwen overal ter wereld. Je kunt je eigen paarse lintje maken en dragen om je steun uit te spreken voor gendergelijkheid.


Daarnaast kun je op sociale media deelnemen aan de discussie door gebruik te maken van hashtags zoals #InternationaleVrouwendag, #ChooseToChallenge en #IWD2021. Op die manier kun je jouw stem laten horen en anderen inspireren om ook in actie te komen.


Elke dag Internationale Vrouwendag

Het is belangrijk om niet alleen op Internationale Vrouwendag aandacht te besteden aan vrouwenrechten, maar dit gedurende het hele jaar te doen. Er zijn nog steeds veel uitdagingen waar vrouwen wereldwijd mee worden geconfronteerd, zoals genderongelijkheid, discriminatie op de werkvloer en huiselijk geweld. We moeten streven naar een samenleving waarin iedere vrouw zich veilig voelt, gelijke kansen heeft en haar volledige potentieel kan benutten.


Dus, terwijl we vandaag Internationale Vrouwendag vieren, laten we niet vergeten dat gendergelijkheid een collectieve inspanning vereist. Laten we vrouwen overal ter wereld steunen en er samen voor zorgen dat zij de kansen en rechten hebben die ze verdienen. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en bouwen aan een meer inclusieve en rechtvaardige wereld voor iedereen.


Happy Internationale Vrouwendag!

Advertenties