Goulash van mals vlees

Goulash van mals vlees

TEKST Wilma Schoon

BEELD Farhad Ibrahimzade

PUBLICATIE 25-05-2024 | 00:00

Goulash van mals vlees

Heb je ook zo'n zin in een verwarmend en smaakvol gerecht op deze grijze, natte zaterdag? Dan hebben wij precies wat je zoekt: Een heerlijke, traditionele Hongaarse goulash. Dit slow cook gerecht zit boordevol mals vlees en paprika, de ideale combinatie voor een comfort food dag. Trek je pantoffels maar aan, zet een fijne playlist of serie op en geniet van de heerlijke geuren die langzaam je keuken vullen terwijl deze goulash staat te pruttelen. Wedden dat je humeur er meteen van opknapt?


De oorsprong van goulash

Maar eerst even een stukje geschiedenis. Wist je dat goulash zijn oorsprong vindt in Hongarije? Het werd oorspronkelijk bereid door herders die met hun kuddes door de Hongaarse poesta's (steppes) trokken. Ze namen gedroogd vlees, uien, vet en paprikapoeder mee en bereidden dit in ketels boven een open vuur. Zo ontstond een voedzame maaltijd die lange tijd goed bleef. In de 19e eeuw werd goulash populair in de Hongaarse steden en verspreidde het gerecht zich naar andere delen van Europa. Tegenwoordig staat het bekend als een van de nationale gerechten van Hongarije.


Ingrediënten voor een overheerlijke goulash

Voor een klassieke Hongaarse goulash heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 kg rundvlees, in blokjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 rode paprika's, in stukken
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Olie of boter om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak


Verhit wat olie of boter in een grote braadpan en bak hierin de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het vlees toe en schroei dit rondom dicht. Strooi er vervolgens de paprikapoeder, het komijnzaad, peper en zout overheen en bak dit een paar minuten mee. Voeg dan de paprikastukken, tomatenblokjes, tomatenpuree, laurierblaadjes en bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat het gerecht daarna op laag vuur zo'n 2 tot 3 uur pruttelen tot het vlees helemaal mals is. Roer af en toe even door.


Tip: als je de tijd hebt, is het nog lekkerder om de goulash een dag van tevoren te maken. De smaken kunnen dan nog beter intrekken!


Bijgerechten die perfect passen bij goulash

Goulash is op zichzelf al een compleet gerecht, maar met de juiste bijgerechten maak je er helemaal een feestmaal van. Traditioneel wordt goulash vaak geserveerd met rijst, aardappelen of nokedli (Hongaarse deegknoedels). Hier op de redactie vinden de meesten zelfgemaakte aardappelpuree echt geweldig bij dit gerecht. De romige, luchtige puree vormt een mooi contrast met de kruidige, tomatige saus.


Serveer er ook wat frisse, knapperige groenten bij voor wat extra textuur en vitamines. Een eenvoudige salade van bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika doet het altijd goed. Of maak een mix van geroosterde wortel, pastinaak en rode ui. Lekker én gezond!


Vergeet ook het brood niet om het laatste restje saus mee op te dippen. Een knapperig stokbrood of zelfgebakken zuurdesembrood maakt je goulash maaltijd helemaal af. Wedden dat je na al dat lekkers even geen last meer hebt van de regenbuien buiten?


Goulash: comfort food voor iedereen

Of je nu voor je gezin kookt of vrienden over de vloer hebt, goulash valt bij iedereen in de smaak. Het is een toegankelijk gerecht dat jong en oud aanspreekt door de milde, zoete smaak van de paprika en de malse stukken vlees. Bovendien is het recept makkelijk aan te passen aan verschillende smaken. Hou je van pittig? Voeg dan wat chilipeper of cayennepeper toe. Of experimenteer eens met andere groenten zoals aubergine of courgette.


Goulash om in te vriezen

Goulash leent zich ook uitstekend om in grotere hoeveelheden te maken en in te vriezen. Zo heb je altijd een portie achter de hand voor drukke dagen of onverwachts bezoek. Maak er gewoon wat verse rijst of puree bij en je hebt in no-time een smaakvolle, voedzame maaltijd op tafel. Ideaal toch?


Dus de volgende keer dat de regen tegen je ramen tikt en je wel wat warmte en gezelligheid kunt gebruiken, zet dan een lekkere pan goulash op het vuur. We beloven je dat de herfstblues in mei als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen zodra de verrukkelijke geur van dit heerlijke slow cook gerecht door het huis trekt. Echt, met zo'n dampende schaal goulash op tafel maakt het weer ineens helemaal niet meer uit. Smakelijk eten!


Heb jij nog tips of variaties voor de lekkerste goulash? Laat het ons weten in de comments op onze socials! We zijn heel benieuwd naar jouw favoriete recept!

Advertenties