TEKST Ferris ter Meer
BEELD Anna Guerrero | Alisha Mishra
PUBLICATIE 01-11-2025 | 10:34
Boerenkool is oer-Hollands, hartverwarmend en simpelweg niet weg te denken uit de winterkeuken. Zodra de temperatuur daalt, verschijnt deze groene held weer op tafel. Maar wist je dat boerenkool veel meer is dan alleen stamppot met worst? Van romige pasta’s tot frisse salades: met een beetje creativiteit tover je dit wintergroen om tot een verrassend veelzijdig gerecht.
Simpel, voedzaam en nostalgisch lekker. Kook aardappelen met een flinke hand fijngesneden boerenkool, stamp alles samen met wat melk, roomboter en een snufje nootmuskaat. Serveer met rookworst en jus — en klaar is je winterfeest op het bord.
Tip: Gebruik een scheutje crème fraîche in plaats van melk voor een extra romige stamppot.
Een kleurrijke twist! Vervang de gewone aardappelen door zoete aardappelen en voeg na het stampen verkruimelde feta en geroosterde pijnboompitten toe. De combinatie van zoet, zout en nootachtig maakt dit gerecht onweerstaanbaar.
Kook penne of spaghetti, bak wat boerenkool kort in olijfolie met knoflook en chili, en meng dit met de pasta. Sprenkel er citroensap en Parmezaanse kaas over — klaar binnen 15 minuten. Lekker fris en vol smaak!
Wie zegt dat boerenkool alleen warm kan? Masseer de rauwe boerenkool met een beetje olijfolie en citroensap, zodat hij zachter wordt. Voeg stukjes appel, avocado en walnoten toe en besprenkel met honing-mosterd dressing. Een perfecte lunch of lichte avondmaaltijd.
Maak een ovenschotel met laagjes boerenkool, aardappelpuree en gehakt of vegetarisch rulgehakt. Strooi er geraspte kaas over en bak goudbruin. Comfortfood 2.0!
Doe een hand boerenkool in de blender met banaan, ananas, sinaasappelsap en wat yoghurt. Klinkt gek, smaakt verrassend goed. Ideaal als powerstart van je dag.
Boerenkool is dus allesbehalve saai. Of je nu gaat voor de traditionele stamppot of experimenteert met wereldse variaties, één ding is zeker: dit groene blad maakt van elke maaltijd een warm moment.