3 recepten uit de Indiase keuken

3 recepten uit de Indiase keuken

TEKST Wilma Schoon

BEELD Cooking Classy

Indiase recepten

Hou jij ook zo van de rijke smaken en aroma's van de Indiase keuken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik deel graag enkele van mijn favoriete Indiase recepten met je. Of je nu een ervaren kok bent of een beginner, deze gerechten zijn niet al te ingewikkeld om te maken. En geloof me, het resultaat is om je vingers bij af te likken! Tjah, misschien niet helemaal volgens de etiquette, maar stiekem doe jij het ook, toch? 😉


1. Butter Chicken - romig, mild en oh zo lekker

We trappen af met een klassieker: butter chicken of murgh makhani. Mals gemarineerd kipfilet dat gesudderd wordt in een romige currysaus met tomaat, room en kruiden. Comfort food met een Indiase twist! Je hebt er niet veel voor nodig:


  • 1 kg kipfilet in stukken
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • stuk gember van 3 cm
  • 2 tomaten
  • 200 ml room
  • 2 el boter
  • Specerijen: garam masala, komijn, koriander, chilipoeder, kurkuma, zout


Marineer de kip een paar uur in yoghurt en specerijen. Bak de kip rondom bruin. Fruit de gember, knoflook en ui en voeg de tomaten toe. Pureer tot een gladde saus. Voeg de kip, room en boter toe en laat pruttelen. Serveer met naanbrood of rijst. Easy peasy, Indiase stijl!




Chana Masala - pittige kikkererwten - My Daily Favorite

2. Chana Masala - pittige kikkererwten

Dol op vegetarisch? Probeer dan eens chana masala, een geurige curry met kikkererwten, ui, tomaten en een blend van Indiase specerijen. Echt een smaakexplosie! Je maakt het zo:


  • 400 gr gekookte kikkererwten (uit blik of zelf geweekt)
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • stuk gember van 2 cm
  • Specerijen: komijn, korianderzaad, garam masala, chilipoeder, geelwortel, zout
  • Verse koriander


Fruit de ui, knoflook en gember. Voeg de specerijen en tomaten toe en roer goed. Doe de kikkererwten erbij en laat 15 min pruttelen. Breng op smaak met citroen en garneer met verse koriander. Smullen maar, ook zonder vlees!

Palak Paneer - spinazie met Indiase kaas - My Daily Favorite

3. Palak Paneer - spinazie met Indiase kaas

Hou je van kaas én spinazie? Dan is palak paneer echt iets voor jou! Romige spinazie met blokjes zelfgemaakte Indiase kaas, afgemaakt met room en specerijen. Lekker én gezond, wat wil een mens nog meer?


  • 400 gr verse spinazie
  • 200 gr paneer kaas (zelf maken of kopen)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • stuk gember van 2 cm
  • 1 tomaat
  • 100 ml room
  • Specerijen: komijn, garam masala, chilipeper, kurkuma, zout


Kook de spinazie 2 min, giet af en pureer. Fruit de ui, knoflook en gember. Voeg de tomaat en specerijen toe. Roer de spinazie erdoor. Bak ondertussen de paneer rondom bruin en meng door de curry. Maak af met room. Groenten eten was nog nooit zo lekker!

Serveer met liefde

Deze drie recepten geven je een goede indruk van de veelzijdigheid van de Indiase keuken. Van romig en mild tot pittig vegetarisch, voor elk wat wils. Het geheim zit 'm in de mix van specerijen die elk gerecht tot een ware smaaksensatie maken. Dus trek je keukenschort aan, zet de kookpit aan en ga aan de slag! Serveer met liefde en een grote glimlach. Wedden dat je tafelgenoten je vingers er bij aflikken?


Wil je nog meer Indiase recepten ontdekken en je kookkunsten naar een hoger niveau tillen? Kijk dan eens op de volgende websites voor inspiratie:


  • Veg Recipes of India - dé plek voor vegetarische Indiase recepten
  • Indian Healthy Recipes - gezonde Indiase recepten voor elke dag
  • Vahrehvah - video recepten uit alle windstreken van India


Ik hoop dat ik je met dit blog enthousiast heb gemaakt om zelf de Indiase keuken te verkennen. Geloof me, zodra je de smaak te pakken hebt, wil je nooit meer anders. Eet smakelijk of zoals ze in India zeggen: khaiyye aur maze kijiye!


Advertenties