Luxe 4-gangen menu om thuis te maken

Luxe 4-gangen menu om thuis te maken

TEKST Wilma Schoon

BEELD Knit Factory

Luxe 4-gangen menu om thuis te maken

Heb je binnenkort iets te vieren en wil je jouw gasten eens flink in de watten leggen? Of wil je gewoon jezelf uitdagen om een keer wat meer uit de keuken te toveren dan de standaard pasta of rijst met kip? Dan hebben we hier een fantastisch luxe 4-gangen menu voor je samengesteld dat je thuis kunt maken. Geen paniek, je hoeft echt geen sterrenchef te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Met wat goede voorbereiding en onze tips kun jij dit ook! Bereid je voor om indruk te maken op je tafelgenoten.



Gang 1: Voorgerecht - Carpaccio van zwaardvis met truffelmayonaise en Parmezaanse kaas

We trappen af met een heerlijk licht voorgerecht met een luxe tintje: carpaccio van zwaardvis. De truffelmayonaise en Parmezaanse kaas maken het helemaal af. Hier is wat je nodig hebt voor 4 personen:


  • 400 gr zwaardvisfilet (liefst zo vers mogelijk)
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 50 gr rucola
  • Peper en zout
  • Voor de truffelmayonaise: 

    • 1 eigeel

    • 200 ml zonnebloemolie

    • 1 el truffelolie

    • 1 tl citroensap

    • Peper en zout


Snijd de zwaardvis in flinterdunne plakjes. Verdeel over 4 borden. Besprenkel met olijfolie, citroensap, peper en zout. Maak de truffelmayonaise door het eigeel met een mixer te kloppen en er langzaam de olie bij te gieten tot een dikke massa ontstaat. Roer er de truffelolie en wat citroensap door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de mayonaise over de carpaccio. Garneer met de rucola en schaaf er wat Parmezaanse kaas over. Wauw, dat ziet er toch prachtig uit? Nu alleen nog even je gasten binnenlaten en genieten maar!


My Daily Favorite - Hertenbiefstuk met portsaus en knolselderij

Gang 2: Soep - Kreeftensoep met cognac en room

Door naar de soep! En niet zomaar een soepje. We gaan voor een romige kreeftensoep met een vleugje cognac. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Je hebt nodig voor 4 personen:


  • 400 gr kreeft (rauw of voorgekookt)
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml cognac
  • 200 ml witte wijn
  • 1 liter visbouillon (kant en klaar of zelf getrokken)
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 200 ml room
  • Peper en zout


Hak de ui, prei, wortel, bleekselderij en knoflook fijn. Fruit dit even aan in wat olie of boter. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Blus af met de cognac en wijn. Voeg de visbouillon, laurier en tijm toe en laat 20 minuten zachtjes koken.


Snijd ondertussen het kreeftenvlees in stukjes. Zeef de soep en pureer met een staafmixer. Roer er de room door en warm nog even door. Voeg op het laatst het kreeftenvlees toe. Breng op smaak met peper en zout. Serveer in mooie diepe borden of kommen. Je gasten zullen versteld staan van deze smaaksensatie!

My Daily Favorite - Hertenbiefstuk met portsaus, knolselderijpuree en haricots vert

Gang 3: Hoofdgerecht - Hertenbiefstuk met portsaus, knolselderijpuree en haricots verts

En dan nu het pièce de résistance: een mals hertenbiefstuk met een rijke portsaus, romige knolselderijpuree en knapperige haricots verts. Dit is wat je nodig hebt voor 4 personen:


  • 4 hertenbiefstukken van ca. 200 gr per stuk
  • 800 gr knolselderij
  • 200 ml melk
  • 50 gr boter
  • 400 gr haricots verts
  • Voor de portsaus: 

    • 1 sjalot

    • 1 teentje knoflook

    • 250 ml wildfond (kant en klaar of zelf getrokken)

    • 200 ml rode port

    • 2 takjes tijm

    • 50 gr koude boter


Schil de knolselderij en snijd in stukken. Kook gaar in water met zout in ca. 20 min. Giet af en pureer met de melk en boter tot een romige puree. Breng op smaak met peper en zout.


Maak de portsaus. Snipper de sjalot en knoflook fijn en fruit aan in wat boter. Voeg de port, wildfond en tijm toe en laat inkoken tot de helft. Zeef de saus en monteer vlak voor serveren met de koude boter.


Bak de hertenbiefstukken in boter of olie rondom bruin en gaar ze daarna in een voorverwarmde oven van 160 graden in ca. 8 min medium rare. Laat even rusten onder aluminiumfolie. Kook ondertussen de haricots verts beetgaar in ca. 5 min.


Verdeel de knolselderijpuree en haricots verts over de borden. Snijd de biefstukken in plakken en verdeel over de puree. Lepel de portsaus erover. Dat wordt smullen! Wedden dat je gasten na dit gerecht al helemaal ondersteboven zijn van jouw kookkunsten?

Cocolade lava cakejes met vanille-ijs en rood fruit

Gang 4: Dessert - Chocolade lava cakejes met vanille-ijs en rood fruit

En dan als grande finale een waanzinnig dessert: warm, smeuïg en intens chocoladegenot in de vorm van chocolate lava cakejes met een bolletje vanille-ijs en rood fruit. Je hebt nodig voor 4 personen:


  • 100 gr pure chocolade
  • 100 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 60 gr bloem
  • Vanille-ijs
  • 200 gr rood fruit (bijv. frambozen, aardbeien, rode bessen)


Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de chocolade en boter au bain marie. Klop de eieren, dooiers en suiker luchtig in een kom. Spatel het chocolademengsel erdoor en schep als laatste de bloem erdoor.


Vet 4 vormpjes in en bestuif met cacaopoeder. Vul de vormpjes voor driekwart met het beslag. Bak de cakejes ca. 8-10 min in de oven. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Stort ze voorzichtig op een bord.


Serveer de warme chocoladecakejes met een bolletje vanille-ijs en wat rood fruit ernaast. En dan genieten van de verbaasde en verrukte blikken van je gasten als ze hun lepel in het cakeje zetten en de warme, smeuïge chocolade eruit zien stromen. Daar doe je het voor, toch?


Dus, durf jij de uitdaging aan om dit waanzinnige 4-gangen menu thuis te maken en je gasten te imponeren? Wij weten zeker dat je het kunt! En geloof ons, de complimenten zullen binnenstromen. Misschien moet je er maar meteen een traditie van maken om elk jaar zo uit te pakken. Je gasten zullen er vast al naar uitkijken!


Veel kookplezier en eet smakelijk! Proost!

Advertenties