Pintxos maken

Pintxos maken

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

Pintxos maken

Ben jij een echte foodie en houd je van de Spaanse keuken? Dan zijn pintxos echt iets voor jou! Deze kleine gerechtjes, vaak geserveerd op een stokje of stukje brood, zijn de perfecte manier om allerlei smaken te proeven. Oorspronkelijk komen pintxos uit de Baskische regio in Noord-Spanje, maar tegenwoordig vind je ze door heel Spanje. En gelukkig kun je ze ook steeds vaker in Nederland krijgen!


Wat zijn pintxos precies?

Pintxos (spreek uit als: pien-tsjos) zijn eigenlijk het Baskische equivalent van tapas. Het woord komt van 'pincho', wat 'prikker' betekent. Logisch, want veel pintxos worden geserveerd op een stokje of tandenstoker. Zo kun je ze makkelijk pakken en in één of twee happen opeten. Ideaal om te delen met vrienden onder het genot van een glas wijn of een koud biertje.


Pintxos bestaan meestal uit stukjes brood belegd met allerlei lekkere dingen. Denk aan krokante stukjes Spaanse ham (jamón), chorizo, tortilla (aardappelomelet), gegrilde paprika's, ansjovis, manchego kaas en ga zo maar door. Vaak zijn ze mooi versierd met een olijf, zongedroogde tomaat of plukje sla. Ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook fantastisch!


De pintxos cultuur in Spanje

In Spaanse steden als San Sebastian, Bilbao en Logroño is het een ware traditie om van bar naar bar te hoppen en op elke locatie een paar pintxos te proeven. Dat heet in het Spaans 'ir de pinchos' of 'txikiteo' in het Baskisch. De barretjes zelf heten 'pintxos bars' en hebben vaak prachtige, uitgestalde selecties van koude en warme pintxos op de bar. Je pakt gewoon wat je lekker vindt.


Aan het eind van de avond krijg je de rekening op basis van het aantal pintxos dat je op hebt. De barman houdt dit goed in de gaten, dus eerlijk blijven hè! Het is een supergezellige en sociale manier van eten. Ondertussen klets je wat met de locals, proef je allerlei heerlijke smaakcombinaties en geniet je van een drankje. Dat is nog eens een avondje uit!

Zelf Pintxos maken om lekker te genieten - My Daily Favorite

Pintxos maken: een paar tips

Zin gekregen om zelf pintxos te maken? Goed idee! Met een paar simpele ingrediënten zet je al snel de lekkerste Spaanse hapjes op tafel. Hier wat tips:


  • Gebruik knapperig, vers stokbrood als basis en snijd in kleine plakjes
  • Beleg met dunne plakjes Spaanse ham, chorizo, manchego kaas, ansjovis etc.
  • Voeg wat kleur toe met gegrilde paprika, tomaatjes, olijven of zongedroogde tomaten
  • Maak het af met een blaadje basilicum of rucola
  • Gebruik tandenstokers of stokjes om alles te 'pinnen'
  • Maak ook wat warme pintxos zoals albondigas (gehaktballetjes), gambas (gamba's) of croquetas (kroketjes)


Serveer de pintxos als borrelhapje of maak er een hele maaltijd van met wat salade en patatas bravas erbij. Wedden dat je gasten laaiend enthousiast zijn? Zet wat Spaanse wijn of een kan sangria op tafel en de Spaanse sferen zijn compleet. ¡Buen provecho!


Waar eet je de beste pintxos?

Oké, helemaal in de stemming voor pintxos nu? Dan wil je natuurlijk weten waar je deze lekkernijen kunt proeven. Mijn tips:


  • Vlieg naar San Sebastián of Bilbao en proef de authentieke Baskische pintxos cultuur. Favoriet adresje in San Sebastián: New Sansse!
  • Bezoek de foodhallen in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam waar je bij verschillende stands pintxos kunt halen. Heerlijk voor een avondje shared dining!
  • Ga naar een Spaans restaurant bij jou in de buurt en check of ze pintxos op het menu hebben staan. Wedden van wel?
  • Of organiseer zelf een pintxos avond! Nodig je vrienden uit, zet wat lekkere hapjes en drankjes op tafel en geniet. Zoals de Spanjaarden zeggen: la vida es para disfrutarla (het leven is om van te genieten).


Heb ik je kunnen overtuigen van de heerlijkheid van pintxos? Ik hoop het! Ga vooral zelf proeven en experimenteren. En als je in Spanje bent, sla dan zeker een avondje pintxos hoppen niet over. Dé manier om de lokale eetcultuur te leren kennen. Eet smakelijk of ¡buen provecho!


Heb jij weleens pintxos gegeten? En ga je ze nu zelf maken? Laat het me weten in de comments op onze socials. Altijd leuk om ervaringen uit te wisselen met mede-foodies en Spanje liefhebbers!

Advertenties