Vandaag eten we pasta carbonara

Vandaag eten we pasta carbonara

TEKST Wilma Schoon

BEELD overetengesproken.nl

Pasta carbonara

We moesten van de week wel een beetje lachen hier op de redactie: De Amerikaanse fabrikant Heinz heeft iets nieuws op de markt gebracht: Pasta carbonara. 
Uit blik! 
Dus een gerecht wat in feite al relatief simpel te bereiden is, wordt je nóg makkelijker gemaakt. Werkelijk heel Italië stond dan ook op z'n achterste poten! Kom immers niet aan de Italiaanse keuken! 
Wij gaan de - overigens tot dusver alleen in de UK verkrijgbare - pasta carbonara gewoon ouderwets zelf maken. Volgens traditioneel recept. Maar dan iets gezonder.
De traditionele carbonara kan namelijk nogal een caloriebom zijn. Maar met deze slimme aanpassingen toveren we deze Italiaanse klassieker om tot een voedzame en verantwoorde maaltijd. Ideaal voor iedereen die lekker en gezond wil eten!


Ingrediënten voor 4 personen

  • - 400 gram volkoren spaghetti
  • - 200 gram magere pancetta, in blokjes
  • - 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • - 4 grote eieren
  • - 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • - 2 eetlepels olijfolie
  • - Versgemalen zwarte peper
  • - Zout naar smaak
  • - Handvol verse peterselie, fijngehakt


Bereiding

Kook de volkoren spaghetti volgens de instructies op de verpakking in ruim gezouten water. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht.

  1. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan en bak de pancetta en knoflook op middelhoog vuur tot de pancetta knapperig is, ongeveer 5-7 minuten. Zet het vuur laag.
  2. Klop in een kom de eieren los met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas, flink wat versgemalen zwarte peper en een snuf zout.
  3. Voeg de afgegoten pasta toe aan de koekenpan met pancetta en roer goed door. Haal de pan van het vuur.
  4. Schenk het eimengsel over de pasta en roer snel door tot de saus romig is. Voeg indien nodig wat van het achtergehouden kookvocht toe om de saus smeuïger te maken.
  5. Serveer de pasta carbonara direct, bestrooid met de rest van de Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie. Buon appetito!
Pasta Carbonara

Waarom is deze carbonara gezonder?

Je vraagt je misschien af hoe deze carbonara nu precies gezonder is dan de traditionele versie. Laat me het je uitleggen:

  • Volkoren spaghetti: Door voor volkoren pasta te kiezen, voeg je extra vezels, vitamines en mineralen toe aan je maaltijd. Vezels houden je langer verzadigd en helpen bij een gezonde spijsvertering. Bovendien heeft volkoren pasta een lagere glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
  • Magere pancetta: We gebruiken magere pancetta in plaats van de vettere spekvariant. Hierdoor verlaag je de hoeveelheid verzadigd vet in het gerecht, zonder in te boeten op smaak.
  • Geen room: In tegenstelling tot veel moderne carbonara-recepten, gebruiken we geen room in deze gezonde variant. In plaats daarvan creëren we een romige saus met behulp van eieren en Parmezaanse kaas. Dit vermindert de hoeveelheid calorieën en verzadigd vet aanzienlijk.
  • Groene toets: De toevoeging van verse peterselie geeft niet alleen een frisse smaak, maar voegt ook extra vitamines en mineralen toe aan het gerecht. Kleine aanpassingen zoals deze kunnen een groot verschil maken voor de voedingswaarde van je maaltijd.


Tips en variaties

  • Voeg voor een extra portie groenten wat geroosterde broccoli of erwten toe aan je pasta carbonara.
  • Probeer eens pancetta te vervangen door gerookte kipfilet voor een mager alternatief.
  • Maak het gerecht vegetarisch door de pancetta weg te laten en in plaats daarvan geroosterde champignons of zongedroogde tomaten te gebruiken.
  • Experimenteer met verschillende soorten volkoren pasta, zoals penne of fusilli, voor een andere textuur.


En daar heb je het, lieve lezers: een heerlijke en gezonde variant van de klassieke pasta carbonara. Met een paar eenvoudige aanpassingen heb je een voedzame maaltijd op tafel die de hele familie zal bekoren. Dus trek je koksmuts aan, haal die volkoren spaghetti uit de kast en ga aan de slag! Laat me weten hoe het smaakte en deel gerust je eigen gezonde carbonara-tips in de comments.


Tot de volgende keer, wanneer we weer samen gaan koken en genieten van lekker en verantwoord eten. Want zoals de Italianen zeggen: "Een dag zonder pasta is als een dag zonder zonlicht." Maar dan wel met een gezonde twist! 


Advertenties