Zijn ochtendmensen echt gelukkiger?

Zijn ochtendmensen echt gelukkiger?

TEKST Babette Jongelaar

BEELD Cottonbro studio

Nieuw onderzoek: Zijn ochtendmensen echt gelukkiger?

Een recent onderzoek werpt nieuw licht op de eeuwenoude vraag: zijn ochtendmensen echt gelukkiger dan avondmensen? De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat er inderdaad een verband bestaat tussen je chronotype - oftewel of je een ochtend- of avondmens bent - en je algehele geluksniveau en optimisme.


Ochtendmensen vs. Avondmensen: Een diepgaande analyse

Volgens de studie, uitgevoerd door een team van onderzoekers aan de Universiteit, ervaren ochtendmensen over het algemeen een hoger niveau van geluk en optimisme dan avondmensen. De onderzoekers analyseerden gegevens van duizenden deelnemers en ontdekten consistente patronen die aantoonden dat ochtendmensen meer tevreden waren met hun leven en een positievere kijk hadden op de toekomst in vergelijking met avondmensen.


Biologische klokken en welzijn

Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen ligt in de aard van onze biologische klokken. Ochtendmensen hebben doorgaans een natuurlijk slaap-waakritme dat beter aansluit bij traditionele werk- en schoolschema's, waardoor ze gemakkelijker kunnen profiteren van de voordelen van een regelmatig slaappatroon. Dit kan leiden tot een groter gevoel van welzijn en optimisme.


De strijd van avondmensen

Daarentegen hebben avondmensen vaak moeite om 's ochtends op gang te komen en ervaren ze mogelijk meer stress door het proberen aan te passen aan een samenleving die voornamelijk gericht is op ochtendactiviteiten. Dit kan hun algehele geluksniveau beïnvloeden en hun optimisme verminderen.


Conclusie en toekomstig onderzoek

Hoewel dit onderzoek interessante inzichten biedt, benadrukken de onderzoekers dat er nog meer studies nodig zijn om het verband tussen chronotype en geluk volledig te begrijpen. Bovendien is het belangrijk op te merken dat individuele verschillen groot kunnen zijn en dat niet alle ochtendmensen per definitie gelukkiger zijn dan avondmensen, en vice versa.


Aanpassen aan je natuurlijke biologische klok

Desalniettemin kunnen deze bevindingen mensen aanmoedigen om meer bewust te worden van hun slaapgewoonten en om manieren te vinden om hun dagelijkse routine aan te passen aan hun natuurlijke biologische klok, om zo hun algehele welzijn te bevorderen.


Advertenties