De Werelddag voor veilig- en gezondheid op het werk

De Werelddag voor veilig- en gezondheid op het werk

TEKST Roos de Jager

BEELD Klaus Nielsen

De Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. 

Toegeven: Wij hadden er ook niet eerder van gehoord. Maar het doel van deze dag is groot. En nee, dit is niet zomaar een excuus om de kantoorplanten extra water te geven (hoewel, vergeet die niet!). Deze dag onderstreept het belang van een veilige en gezonde werkomgeving.


Waarom is deze dag zo belangrijk?

Je zou kunnen denken, "veiligheid en gezondheid op het werk, boeiend..." Maar wacht even! Elk jaar raken miljoenen werknemers gewond of erger op hun werkplek. En dat willen we natuurlijk niet. Deze dag is een wake-up call om niet alleen onszelf, maar ook onze collega's veilig te houden. Want zeg nou zelf, werken met een pleister om je vinger is toch net iets minder handig.


Hoe kun je een veiligere werkomgeving creëren?

Goede vraag! Het begint allemaal bij bewustzijn. Wees je bewust van de risico's in jouw specifieke werkomgeving. Werk je met zware machines? Zorg dan dat je weet hoe je deze veilig gebruikt. Zit je hele dagen achter de computer? Dan is het belangrijk om te weten hoe je RSI-klachten kunt voorkomen. 


Enkele tips voor een veilige en gezonde werkomgeving: 

  • Wees alert: Let op je omgeving en de mensen om je heen. Zie je iets wat niet pluis is? Meld het dan.
  • Volg de regels: Ja, we know! Regels zijn soms saai. Maar ze zijn er niet voor niets. Veiligheidsvoorschriften zijn er om jou te beschermen, niet om je te pesten.
  • Neem pauzes: Je bent geen robot. Je hebt breaks nodig om te herstellen en te voorkomen dat je uitgeput raakt. En als je baas dat niet begrijpt, moet je wellicht nadenken of die werkplek uberhaupt wel oké is..
  • Blijf leren: Veiligheidstrainingen zijn niet alleen voor nieuwe werknemers. Blijf up-to-date met de laatste veiligheidsprotocollen.


Wat kun je nog meer doen?

Naast de basisveiligheidstips zijn er ook andere manieren om bij te dragen aan een gezonde werkomgeving. Denk aan het verminderen van stress, het bevorderen van mentaal welzijn en het aanmoedigen van een positieve werkcultuur. Want laten we eerlijk zijn, een gelukkige werknemer is een veilige werknemer. 
Kortom: Laten we ons blijven herinneren dat een veilige werkomgeving niet persé toeval is. Het is het resultaat van bewuste inspanningen van iedereen op de werkvloer. Dus laten we er samen voor zorgen dat onze werkplek niet alleen een plek is waar we werken, maar vooral ook waar we veilig en gezond blijven. Alleen zo kunnen we het verschil maken. 


Fijne werkweek!

Advertenties