TEKST Wilma Schoon
BEELD Eisenhut & Mayer
PUBLICATIE 26-04-2025 | 00:00
Koningsdag staat voor de deur, en dat betekent feesten, vrijmarkten, oranje outfits én natuurlijk… tompoucen! Wil je dit jaar iets extra’s doen? Maak ze dan lekker zelf! Het is veel makkelijker dan je denkt én je kunt ze helemaal naar eigen smaak maken. Perfect als traktatie tijdens een oranje ontbijtje of als zoete afsluiter van de dag.
Voor 6 tompoucen:
- 1 rol bladerdeeg (diepvries of vers uit het koelvak)
- 1 zakje banketbakkersroom (of zelfgemaakt, zie onder)
- 500 ml melk (voor de banketbakkersroom)
- 200 g poedersuiker
- 2–3 eetlepels water of sinaasappelsap
- Oranje kleurstof (of meng rood + geel)
- Eventueel slagroom voor extra vulling
Bak de bladerdeegplakken:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het bladerdeeg in 12 gelijke rechthoeken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en prik gaatjes met een vork. Leg eventueel een vel bakpapier en een tweede bakplaat erbovenop zodat ze mooi plat blijven. Bak ze in 15 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze volledig afkoelen.
Maak de banketbakkersroom:
Volg de instructies op de verpakking óf maak zelf banketbakkersroom (zie tip onderaan). Laat de room daarna even opstijven in de koelkast.
Vul de tompoucen:
Doe de room in een spuitzak (of gebruik een lepel) en verdeel deze over 6 bladerdeegplakken. Wil je extra feestelijk? Voeg dan een laagje slagroom toe. Leg daarna de andere bladerdeegplak erbovenop.
Maak de oranje glazuurlaag:
Meng de poedersuiker met 2–3 eetlepels water of sinaasappelsap tot je een glad glazuur hebt. Voeg voorzichtig oranje kleurstof toe tot je de juiste tint hebt. Smeer dit uit over de bovenkant van de tompoucen.
Even laten opstijven… en smullen maar!
Klop 3 eidooiers met 50 g suiker en 25 g maïzena luchtig. Breng 500 ml melk aan de kook met een vanillestokje (of vanille-extract). Giet een beetje warme melk bij het eimengsel, roer goed, en giet alles terug in de pan. Blijf roeren tot de room dik wordt. Laat afkoelen met plasticfolie erop.
- Voeg een beetje sinaasappelrasp toe aan de room voor een frisse twist.
- Gebruik chocoladeglazuur in plaats van oranje voor een luxe tompouce met oranje topping als decoratie.
- Geen zin om kleurstof te gebruiken? Versier de bovenkant met oranje sprinkels of eetbare bloemen.
Met deze zelfgemaakte oranje tompoucen maak je van elke feestdag een favoriet moment. Zet ze op tafel, trek je oranje outfit aan en geniet van je eigen bakkunsten! 👑