TEKST Wilma Schoon
BEELD Mariam Antadze | Sylvie Mancelle | Salma Sabia
PUBLICATIE 12-04-2025 | 11:30
Hallo mijn favori(e)te foodies! De lente is met dit zonnetje heerlijk van start gegaan en weet je wat dat betekent? Tijd voor frisse, lichte gerechten die je smaakpapillen doen dansen! En wat is er nu feestelijker dan koken met echte bloemen? Ja, je leest het goed - we gaan (weer) bloemen eten! Misschien kan je het je nog herinneren van mijn artikel vorig jaar. Bloemen zijn veelzijdiger dan je denkt. Niet alleen geven ze je bord een Instagram-waardige upgrade: Ze voegen ook verrassende smaken toe. Perfect voor een diner met vriendinnen, een romantisch etentje of gewoon omdat je het verdient om jezelf eens lekker in de watten te leggen.
Ik heb drie heerlijke gerechten voor je geselecteerd waarin bloemen de hoofdrol spelen. Dus trek je keukenschort aan, zet een vrolijk muziekje op en laat je inspireren. We gaan je keuken omtoveren tot een culinair bloemenveld!
We trappen af met een salade die niet alleen gezond is, maar ook een plaatje om te zien. Seriously, deze salade is zo mooi dat je 'm bijna niet wilt opeten. Bijna, want hij is ook nog eens super lekker!
De viooltjes geven een subtiele kruidigheid, terwijl de Oost-Indische kers een peperige kick toevoegt. De boragebloemen? Die smaken verrassend genoeg naar komkommer! Wie had dat gedacht?
Deze salade is perfect als lichte lunch of als vrolijk voorgerecht bij een lente- of zomermaaltijd. Je vriendinnen zullen versteld staan van jouw culinaire skills!
Oké, ik hoor je al denken: "Lavendel? Is dat niet dat spul in mijn badkamerkastje?" Jazeker! Maar deze geurige bloem kan zoveel meer. In dit klassieke Franse dessert geeft het een romantische twist die je gasten zal betoveren.
Het resultaat? Een hemels dessert met een subtiele bloemige smaak die perfect samengaat met de vanille. Het knapperige suikerlaagje zorgt voor dat heerlijke contrast met de zachte, geurige crème eronder. Geloof me, dit is zó lekker dat je bijna vergeet hoe fancy het eigenlijk is!
Deze lavendel crème brûlée is perfect voor een chic etentje of een zwoele lenteavond. Schenk er een glaasje dessertwijn bij en je waant je zo in de Provence!
Als je dacht dat we al romantisch bezig waren, dan heb je deze nog niet gezien! Deze panna cotta is zo elegant en dromerig dat je 'm bijna niet durft op te eten. Maar doe het toch maar, want hij smaakt minstens zo goed als hij eruitziet!
Deze panna cotta is fluweelzacht en krijgt een dromerige smaak dankzij het rozenwater. Het resultaat is een toetje dat smaakt naar een sprookje – perfect in balans en net zo lekker als het eruitziet. Serveer met gekonfijte rozenblaadjes voor extra luxe of garneer met enkele verse eetbare rozen voor een spectaculair effect.
Deze rozenwater panna cotta is perfect voor een bijzondere gelegenheid of als zoete afsluiter van een picknick in het park. Ja, je leest het goed - deze beauty is ook nog eens makkelijk te vervoeren!
Zie je wel? Koken met bloemen is veel makkelijker dan je denkt! Een paar tips om rekening mee te houden:
En dan? Laat je creativiteit bloeien! Probeer eens vlierbloesem in je pancakes, lavendelkoekjes bij de thee of een handjevol goudsbloemblaadjes door je salade. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Dus lieve favorites: Trek die keukenschort aan en tover je keuken om tot een culinaire bloementuin. Of je nu kookt voor vrienden, je partner of gewoon voor jezelf - met deze bloemige creaties steel je gegarandeerd de show. En het beste? Je kunt jezelf na afloop letterlijk én figuurlijk een bloemetje geven. Want hey, je verdient het!
Eet smakelijk – en laat de lente maar komen op je bord!