Gerechten met bloemen erin

Gerechten met bloemen erin

TEKST Wilma Schoon

BEELD Mariam Antadze | Sylvie Mancelle | Salma Sabia

PUBLICATIE 12-04-2025 | 11:30

Eetbare bloemen op je bord: 3 overheerlijke lente-gerechten

Hallo mijn favori(e)te foodies! De lente is met dit zonnetje heerlijk van start gegaan en weet je wat dat betekent? Tijd voor frisse, lichte gerechten die je smaakpapillen doen dansen! En wat is er nu feestelijker dan koken met echte bloemen? Ja, je leest het goed - we gaan (weer) bloemen eten! Misschien kan je het je nog herinneren van mijn artikel vorig jaar.  Bloemen zijn veelzijdiger dan je denkt. Niet alleen geven ze je bord een Instagram-waardige upgrade: Ze voegen ook verrassende smaken toe. Perfect voor een diner met vriendinnen, een romantisch etentje of gewoon omdat je het verdient om jezelf eens lekker in de watten te leggen.


Ik heb drie heerlijke gerechten voor je geselecteerd waarin bloemen de hoofdrol spelen. Dus trek je keukenschort aan, zet een vrolijk muziekje op en laat je inspireren. We gaan je keuken omtoveren tot een culinair bloemenveld!


1. Lente salade met eetbare bloemen

We trappen af met een salade die niet alleen gezond is, maar ook een plaatje om te zien. Seriously, deze salade is zo mooi dat je 'm bijna niet wilt opeten. Bijna, want hij is ook nog eens super lekker!


Wat heb je nodig?

  • Een mix van jonge bladsla (denk rucola, veldsla, babyspinazie)
  • Zachte geitenkaas
  • Verse aardbeien
  • Een handjevol walnoten
  • Eetbare bloemen (viooltjes, Oost-Indische kers, boragebloemen)
  • Voor de dressing: olijfolie, honing, mosterd, citroensap


Hoe maak je het?

  1. Was de sla en dep droog. Verdeel over de borden.
  2. Verkruimel de geitenkaas erover.
  3. Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel ze over de salade.
  4. Hak de walnoten grof en strooi ze erover.
  5. Maak een dressing van 3 delen olijfolie, 1 deel honing, 1 theelepel mosterd en een flinke kneep citroensap. Schud goed en druppel over de salade.
  6. Als laatste: strooi de eetbare bloemen eroverheen. Et voilà!


De viooltjes geven een subtiele kruidigheid, terwijl de Oost-Indische kers een peperige kick toevoegt. De boragebloemen? Die smaken verrassend genoeg naar komkommer! Wie had dat gedacht?


Deze salade is perfect als lichte lunch of als vrolijk voorgerecht bij een lente- of zomermaaltijd. Je vriendinnen zullen versteld staan van jouw culinaire skills!

 Lavendel crème brûlée - My Daily Favorite

2. Lavendel crème brûlée

Oké, ik hoor je al denken: "Lavendel? Is dat niet dat spul in mijn badkamerkastje?" Jazeker! Maar deze geurige bloem kan zoveel meer. In dit klassieke Franse dessert geeft het een romantische twist die je gasten zal betoveren.


Wat heb je nodig? (voor 4 porties)

  • 500 ml room
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels gedroogde lavendelbloemen
  • 4 eidooiers
  • 50 g suiker (plus extra voor de topping)


Hoe maak je het?

  1. Verwarm de room met het opengesneden vanillestokje en de lavendelbloemen. Laat 15 minuten trekken op laag vuur.
  2. Zeef de room en laat iets afkoelen.
  3. Klop de eidooiers met de suiker tot een romig mengsel.
  4. Giet al roerend de lauwe room bij het eimengsel.
  5. Verdeel over ovenvaste schaaltjes en bak 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  6. Laat volledig afkoelen en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
  7. Vlak voor serveren: bestrooi met een dun laagje suiker en karamelliseer met een brander of onder de grill.


Het resultaat? Een hemels dessert met een subtiele bloemige smaak die perfect samengaat met de vanille. Het knapperige suikerlaagje zorgt voor dat heerlijke contrast met de zachte, geurige crème eronder. Geloof me, dit is zó lekker dat je bijna vergeet hoe fancy het eigenlijk is!


Deze lavendel crème brûlée is perfect voor een chic etentje of een zwoele lenteavond. Schenk er een glaasje dessertwijn bij en je waant je zo in de Provence!

Rozenwater panna cotta met rozenblaadjes - Happy Kitchen & Lifestyle - My Daily Favorite

3. Rozenwater panna cotta met rozenblaadjes

Als je dacht dat we al romantisch bezig waren, dan heb je deze nog niet gezien! Deze panna cotta is zo elegant en dromerig dat je 'm bijna niet durft op te eten. Maar doe het toch maar, want hij smaakt minstens zo goed als hij eruitziet!


Wat heb je nodig? (voor 4 porties)

  • 400 ml room
  • 100 ml melk
  • 50 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels rozenwater
  • Verse rozenblaadjes of gekonfijte rozenblaadjes voor garnering


Hoe maak je het?

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Verwarm de room, melk en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Niet laten koken!
  3. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor tot deze is opgelost.
  4. Voeg het rozenwater toe en roer goed door.
  5. Verdeel over 4 mooie glaasjes of vormpjes.
  6. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  7. Garneer vlak voor serveren met rozenblaadjes.


Deze panna cotta is fluweelzacht en krijgt een dromerige smaak dankzij het rozenwater. Het resultaat is een toetje dat smaakt naar een sprookje – perfect in balans en net zo lekker als het eruitziet. Serveer met gekonfijte rozenblaadjes voor extra luxe of garneer met enkele verse eetbare rozen voor een spectaculair effect.


Deze rozenwater panna cotta is perfect voor een bijzondere gelegenheid of als zoete afsluiter van een picknick in het park. Ja, je leest het goed - deze beauty is ook nog eens makkelijk te vervoeren!


Een bloemetje voor jezelf

Zie je wel? Koken met bloemen is veel makkelijker dan je denkt! Een paar tips om rekening mee te houden:


  • - Gebruik altijd eetbare bloemen van een betrouwbare bron. Denk aan de biologische tuin of speciaalzaak.
  • - Zorg dat de bloemen onbespoten zijn. Je wilt geen pesticides op je bord!
  • - Was de bloemen voorzichtig voor gebruik.
  • - Begin met kleine hoeveelheden. Sommige bloemen hebben een sterke smaak.
  • - Experimenteer! Er zijn zoveel eetbare bloemen te ontdekken.


En dan? Laat je creativiteit bloeien! Probeer eens vlierbloesem in je pancakes, lavendelkoekjes bij de thee of een handjevol goudsbloemblaadjes door je salade. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Dus lieve favorites: Trek die keukenschort aan en tover je keuken om tot een culinaire bloementuin. Of je nu kookt voor vrienden, je partner of gewoon voor jezelf - met deze bloemige creaties steel je gegarandeerd de show. En het beste? Je kunt jezelf na afloop letterlijk én figuurlijk een bloemetje geven. Want hey, je verdient het!

Eet smakelijk – en laat de lente maar komen op je bord! 

Advertenties