San Sebastian

San Sebastian

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

San Sebastian

Als je denkt aan Spanje, denk je misschien meteen aan de drukke stranden van de Costa's. Maar wist je dat er in het noorden van Spanje een stad ligt die anders is dan alle anderen? Ik heb het over San Sebastian, een verborgen parel aan de Cantabrische Zee. Hier geen massatoerisme, maar vriendelijke locals, een historische binnenstad en de lekkerste pinchos van het land. Laat me je meenemen op mijn reis door deze fantastische stad!


Verblijf in het NH Hotel met de spelers van Deportivo Alavés

We verbleven in het NH Hotel in San Sebastian. Een prima hotel op een toplocatie. Maar weet je wat nou zo bijzonder was? We deelden het hotel met de spelers van Deportivo Alavés, een Spaanse voetbalclub uit Baskenland. Hoe toevallig kan het zijn! Het was grappig om 's ochtends naast deze profvoetballers aan het ontbijtbuffet te staan. Helaas waren ze niet in voor een potje tafelvoetbal in de hotellobby, haha.

San Sebastian - My Daily Favorite

Historische binnenstad en een Baskische bruiloft

Eén van de hoogtepunten van San Sebastian is de historische binnenstad. We maakten een mooie wandeling langs pittoreske straatjes en pleintjes. De architectuur is hier prachtig met veel invloeden uit de Belle Epoque periode. Toevallig liepen we langs de basiliek Santa María del Coro, waar net een bruiloft aan de gang was. Wat een plaatje! De bruid droeg een traditionele Baskische trouwjurk. Ik voelde me even een echte local tussen al die feestende mensen.


Natuurlijk kon een bezoek aan de beroemde pinchos bars niet ontbreken. Pinchos zijn een soort Baskische tapas, kleine gerechtjes geserveerd op brood. Je kunt ze vergelijken met onze borrelhapjes, maar dan veel lekkerder en creatiever. We proefden de heerlijkste combinaties, van tortilla met knoflooksaus tot gegrilde inktvis. Mijn favoriet waren de pinchos met Idiazabal, een pittige schapenkaas uit de regio. Smullen geblazen!

San Sebastian - My Daily Favorite

Familiehotel Gudamendi met speeltuin

Na een paar dagen in het centrum verbleven we in familiehotel Gudamendi, net buiten de stad. Dit kleinschalige hotel is echt een aanrader als je met kinderen reist. Er is een grote speeltuin met schommels, glijbanen en een trampoline. De kids vermaakten zich hier urenlang terwijl wij genoten van een drankje op het terras. 's Avonds schoven we aan voor een heerlijke maaltijd met lokale specialiteiten. De gastvrijheid van de eigenaren zorgde voor een warm en huiselijk gevoel.


Kabelbaan en speelpark op Monte Igueldo

Een andere must-do in San Sebastian is een ritje met de historische kabelbaan naar Monte Igueldo. Vanaf deze berg heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de zee. Bovenop de berg vind je een nostalgisch speelpark uit de jaren '20. Hier geen moderne attracties, maar ouderwetse charme voor een prikkie. We waanden ons even terug in de tijd tussen de houten achtbaan en de carrousel. Tip: ga aan het eind van de middag voor het mooiste licht!

Pelgrium hotel - My Daily Favorite

Lunch met pelgrims langs de Camino del Norte

Op onze laatste dag maakten we een uitstapje langs de kust. We kwamen uit bij een hotel dat speciaal bedoeld is voor pelgrims die de Camino del Norte lopen, de noordelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Hoewel we zelf geen pelgrims zijn, waren we hier toch welkom voor de lunch. We schoven aan bij een bont gezelschap van wandelaars uit alle windstreken. De sfeer was gemoedelijk en iedereen deelde zijn verhalen aan tafel. Een bijzondere ervaring op een unieke plek!


Zoals je leest is San Sebastian een stad die je verrast en verwent. Of je nou komt voor de pinchos, de stranden of de geschiedenis, hier kom je gegarandeerd met een glimlach vandaan. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan naar deze Baskische parel. En ik weet zeker dat jij na het lezen van deze blog ook nieuwsgierig bent geworden. Boek dus snel je ticket en ontdek zelf waarom San Sebastian zo'n fantastische bestemming is! Geloof me, het is de moeite waard.


Heb jij San Sebastian al eens bezocht? Laat het me weten in de comments op onze socials. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in deze geweldige stad. En mocht je nog tips hebben voor mijn volgende bezoek, dan hoor ik het graag. Samen maken we er een nóg leuker reisverhaal van!


¡Hasta luego!


Gerelateerde artikelen:

Advertenties