TEKST Wilma Schoon
BEELD Taryn Elliott
PUBLICATIE 25-11-2023 | 00:00
Ook deze zaterdag hebben we voor een lekker simpel recept gekozen, namelijk speculaas. Speculaas is een geweldig koekje, vooral tijdens deze gure en koude dagen. Schenk er een lekker warme kop zelfgemaakte chocolademelk bij in en de spelletjesvond die je hebt georganisseerd kan niet meer stuk.
Ingrediënten:
- 250 g bloem
- 125 g boter (op kamertemperatuur)
- 125 g bruine basterdsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels speculaaskruiden (of een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember)
- Snufje zout
- Optioneel: amandelschaafsel voor decoratie
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
3. Klop de boter en suiker samen tot een romig mengsel in een andere kom.
4. Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en kneed het tot een deeg.
5. Maak van het deeg kleine bolletjes en druk ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt de koekjes ook met een speculaasplank vormen als je die hebt.
6. Als je wilt, kun je wat amandelschaafsel op de koekjes strooien voor een extra touch.
7. Bak de speculaasjes ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Ingrediënten:
- 250 ml melk
- 50-60 g chocolade (puur, melk of een mix, naar smaak)
- Optioneel: een snufje kaneel of een vleugje vanille-extract voor extra smaak
- Optioneel: mini MarshMallows voor de leuke decoratie
Instructies:
1. Verwarm de melk op laag vuur in een steelpan tot deze bijna kookt.
2. Voeg de chocolade toe en blijf roeren tot deze volledig is gesmolten en het mengsel glad is.
3. Voeg eventueel een snufje kaneel of een vleugje vanille-extract toe voor extra smaak.
4. Giet de warme chocolademelk in mokken en serveer direct.
Geniet van je zelfgemaakte speculaas en warme chocolademelk én van je gezellige spelletjesavond!