Heb jij een testament?

Heb jij een testament?

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Alex Green | Mikhail Nilov

Heb jij een testament? 

Laten we eerlijk zijn: niemand denkt graag na over de dood. Zeker niet als je lekker in het leven staat en nog volop geniet van alles wat het leven te bieden heeft. Toch is het juist als je wat ouder wordt heel verstandig om wél stil te staan bij wat er gebeurt als je er niet meer bent. Want heb jij eigenlijk al een testament? 


Misschien denk je: 'Ach, zo'n vaart zal het niet lopen. En als ik overlijd, dan regelen mijn nabestaanden het wel.' Maar wist je dat er zonder testament van alles mis kan gaan? Ruzies over de erfenis, onverwachte belastingen, of erger nog: je bezittingen komen terecht bij mensen die jij er helemaal niet voor had uitgekozen. Dat wil je toch niet?


Voorkom problemen met een goed testament

Met een testament regel je precies wat er met je bezittingen en eventuele schulden moet gebeuren als je er niet meer bent. Je legt vast wie je erfgenamen zijn en welk deel van de erfenis ze krijgen. Zo voorkom je een hoop gedoe en mogelijke ruzies.


Stel, je hebt twee kinderen. Zonder testament erven zij alles en moeten ze zelf maar uitzoeken hoe ze de erfenis verdelen. Met een testament kun je dit zelf tot in detail regelen. Misschien wil je wel dat je dochter je huis erft en je zoon een groter deel van je spaargeld krijgt. Of je wilt juist alles precies fifty-fifty verdelen. Het kan allemaal, als je het maar goed vastlegt.


En wat als je geen kinderen hebt? Ook dan is een testament cruciaal. Anders gaat je erfenis namelijk naar je familie, ook als je die misschien helemaal niet meer ziet. Of erger nog: de staat erft alles als je geen erfgenamen hebt. Zonde toch, van al je zuurverdiende centjes?


Benoem een executeur voor je nalatenschap

Naast het verdelen van je bezittingen, kun je in een testament ook een executeur benoemen. Dat is iemand die jouw nalatenschap gaat afwikkelen en ervoor zorgt dat je laatste wensen worden uitgevoerd. Dat kan een notaris zijn, maar ook een familielid of goede vriend(in) die je vertrouwt.


Zo'n executeur is echt goud waard. Hij of zij regelt namelijk alles: van het stopzetten van je abonnementen tot het verdelen van de erfstukken. Jouw nabestaanden worden zo een hoop werk uit handen genomen in een toch al moeilijke tijd. Slim geregeld dus!

Heb jij al een testament

Denk ook aan een levenstestament

Naast een gewoon testament voor als je overlijdt, kun je trouwens ook een levenstestament opstellen. Daarmee regel je zaken voor als je nog leeft, maar zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld omdat je door een ongeluk of ziekte wilsonbekwaam bent geworden.


In zo'n levenstestament leg je vast wie namens jou beslissingen mag nemen over je financiën, verzorging en medische behandeling. Zo houd je zelf de regie, ook als het leven anders loopt dan gehoopt. En je ontlast je naasten, die anders misschien voor moeilijke keuzes komen te staan.


Laat je testament opmaken door een notaris

Overtuigd van het belang van een testament? Mooi! Dan is de volgende stap: actie ondernemen. En dan hebben we het niet over zelf een briefje schrijven (leuk geprobeerd, maar zo werkt het niet). Voor een rechtsgeldig testament moet je echt naar een notaris.


Zo'n notaris helpt je om je wensen goed op papier te zetten in juridisch waterdichte bewoordingen. Alleen een testament dat is opgemaakt door een notaris is namelijk rechtsgeldig. Een klein beetje een gedoe misschien, maar dan heb je ook wat!


Bovendien kan een notaris je adviseren over zaken waar je zelf misschien niet eens aan denkt. Bijvoorbeeld over hoe je slim kunt testamenteren om de erfbelasting voor je nabestaanden zo laag mogelijk te houden. Of over wat je kunt regelen voor je huisdieren. Want je wilt natuurlijk niet dat je geliefde viervoeter in het asiel belandt.


Zorg dat je testament actueel blijft

Oké, dus je hebt een testament laten opmaken bij de notaris. Klaar is Kees, denk je dan misschien. Maar niets is minder waar. Het is belangrijk om je testament regelmatig tegen het licht te houden en indien nodig aan te passen. 


Want je leven kan in de loop der jaren behoorlijk veranderen. Misschien ga je trouwen, krijg je (klein)kinderen of koop je een huis. Dan is het goed om te kijken of je testament nog past bij je nieuwe situatie. Soms is een aanpassing nodig om je nabestaanden goed verzorgd achter te laten.


Experts adviseren om minimaal elke 5 jaar even met je notaris om tafel te gaan en je testament opnieuw te bekijken. Even een uurtje van je tijd, maar dan weet je ook dat het goed geregeld is. En dat is een fijn idee, toch?


Dus: waar wacht je nog op?

We snappen het: een testament maken is geen leuk klusje. Maar geloof ons, het is wel ontzettend belangrijk. Voor jezelf, omdat je zelf bepaalt wat er met je zuurverdiende centen gebeurt. Maar vooral voor je nabestaanden, die je een hoop gedoe en verdriet bespaart.


Dus waar wacht je nog op? Pak die telefoon en maak een afspraak met een notaris bij jou in de buurt. Dan heb je het maar mooi geregeld en kun je met een gerust hart van je leven blijven genieten. Proost!


Advertenties