TEKST Ilse Bruggink
BEELD Peter de Vink
PUBLICATIE 07-10-2024 | 00:00
Ons eten is de laatste honderd jaar extreem veranderd. Van verse groentes rechtstreeks van het land, naar voorgesneden, verpakte en bespoten groentes in de supermarkt. Van roomboter smeren op je brood, naar lactosevrije bewerkte 'boter' of margarine. Ook de voedingswaarden van groentes en fruit zijn ontzettend achteruit gegaan de afgelopen decennia. Je moet nu meer broccoli eten om dezelfde hoeveelheid vitamines binnen te krijgen dan 30 jaar geleden. Best schokkend, toch?
Met een dochter die gevoelig is voor eczeem en een man met gevoelige darmen, is bewust omgaan met voeding één van de belangrijkste dingen die wij de afgelopen jaren stap voor stap hebben aangepast in ons gezin. Want geloof me, je bent wat je eet! En dat merk je niet alleen aan je lijn, maar vooral aan je algehele gezondheid en weerstand. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees snel verder voor onze tips & tricks!
Door trial en error zijn we er ook achter gekomen dat bepaalde voedingsgroepen niet fijn zijn bij specifieke klachten. Zo laten mijn man en dochter vaak supermarktmelk of yoghurt met lactose staan. Ook vermijden wij grotendeels nachtschadegroenten zoals tomaten, paprika, aubergine en aardappel. Deze bevatten allemaal stofjes die eczeem kunnen triggeren.
Betekent dit dat we nooit meer wat ongezonds eten? Welnee! Maar ik weet ook dat dit meteen van invloed is op de huid van mijn dochter en op de darmen van mijn man. Dus geen standaard snoepmoment na schooltijd, maar wel een taartje op een verjaardag. Wel een glas limonade of fris bij een feestje, maar daarna lekker water. Alles met mate!
Ik ga eerlijk zijn: biologisch en onbewerkt eten is duurder dan de gemiddelde boodschappen. Maar door geen of weinig chips, koekjes, frisdrank en andere snacks te kopen, compenseer je al een hele boel qua geld! En ik geef liever wat meer uit aan dingen die goed zijn voor mijn lijf en gezondheid, dan aan weer een kleine onnodige aankoop. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. En geloof me, je voelt je er zoveel beter door!
Gelukkig kan ik thuis vaak lekker mijn gang gaan bij het proberen van weer nieuwe receptjes. Mijn man lust alles (lucky me) en mijn dochter is gelukkig ook een goede eter die nieuwe dingen durft te proeven. En lust ze het niet? Dan heeft ze het in ieder geval geprobeerd! Zo leren we haar van jongs af aan om gevarieerd en gezond te eten. Hopelijk neemt ze deze goede gewoontes mee als ze later op eigen benen staat.
Ik zeg altijd maar zo: eat good, feel good. Niet alleen voor nu, maar vooral voor later! Door bewuste keuzes te maken in je voeding, investeer je in je gezondheid op de lange termijn. Ja, het vergt wat aanpassingen en misschien wat meer tijd en geld. Maar geloof me, je lijf zal je dankbaar zijn. Probeer het gewoon eens een maandje en voel het verschil. Wedden dat je niet meer terug wil naar hoe het was?
Dus favorites, neem deze tips ter harte en ga lekker experimenteren in de keuken! Weg met die vetfobie, omarm gezonde vetten en whole foods. Zet jezelf en je gezondheid op de eerste plaats. En geniet van alle lekkere én voedzame maaltijden die je maakt. Happy healthy cooking!
Welke gezonde eetgewoontes hebben jullie al geïntegreerd in het dagelijks leven? Deel je tips & tricks in de comments, dan kunnen we elkaar inspireren! Samen staan we sterk in de strijd tegen ongezond eten.