Gezond eten

Gezond eten

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Peter de Vink

Eten: De verandering van ons voedsel en hoe wij ermee omgaan

Ons eten is de laatste honderd jaar extreem veranderd. Van verse groentes rechtstreeks van het land, naar voorgesneden, verpakte en bespoten groentes in de supermarkt. Van roomboter smeren op je brood, naar lactosevrije bewerkte 'boter' of margarine. Ook de voedingswaarden van groentes en fruit zijn ontzettend achteruit gegaan de afgelopen decennia. Je moet nu meer broccoli eten om dezelfde hoeveelheid vitamines binnen te krijgen dan 30 jaar geleden. Best schokkend, toch?


Met een dochter die gevoelig is voor eczeem en een man met gevoelige darmen, is bewust omgaan met voeding één van de belangrijkste dingen die wij de afgelopen jaren stap voor stap hebben aangepast in ons gezin. Want geloof me, je bent wat je eet! En dat merk je niet alleen aan je lijn, maar vooral aan je algehele gezondheid en weerstand. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees snel verder voor onze tips & tricks!


Hoe wij eten: 7 Gezonde gewoontes

  1. 1 - Biologisch is logisch 
    Ik probeer zo veel mogelijk biologisch te eten. Zo vermijd ik grotendeels pesticiden die niet in ons lijf terecht komen. Goed voor de natuur én onze gezondheid, win-win dus! Oké, het is misschien wat duurder, maar je krijgt er zoveel voor terug.

  2. 2 - Vetten zijn je vriend
    Ik bak graag in kokosolie en wij smeren roomboter op ons brood. Ja echt, (goede) vetten zijn niet de vijand hoor! Ze zijn juist essentieel voor zoveel processen in het lichaam. Denk aan hormonen, je brein, je humeur. Dus schrap die vetfobie van je lijstje en omarm gezonde vetten.

  3. 3 - Geen pakjes, zakjes, potjes
    Kant-en-klare maaltijden en producten zitten vol met toevoegingen waarvan ik betwijfel of ze goed zijn voor onze gezondheid. Daarom koken we zoveel mogelijk from scratch. Ja, dat kost wat meer tijd. Maar je weet tenminste precies wat erin zit!

  4. 4 - Suiker met mate is oké
    Dit betekent zo min mogelijk frisdrank, snoep, chips, koek etc. Suiker is namelijk ontstekingsbevorderend en dit merken wij meteen aan buik en huid. Maar ik ben geen suikernazi hoor, met mate mag best! Het gaat om de balans.

  5. 5 - Foodpreppen is een feestje
    Op mijn vrije dagen probeer ik gezonde, lekkere tussendoortjes te bakken, zodat er genoeg lekkers in huis is waarvan ik alle ingrediënten ken en bepaal. Bananenpannenkoekjes voor het ontbijt maak ik vaak een avond van tevoren. Scheelt weer tijd in de ochtend! Ook zorg ik ervoor dat we altijd genoeg noten, fruit en groente in huis hebben om tussendoor te snacken.

  6. 6- Variatie is het geheim
    Variatie is KEY!! Wij proberen bijvoorbeeld afwisselend te ontbijten, zodat er niet standaard brood op het menu staat. Ook voor het avondeten wissel ik graag af. Gewoon voor de lol Google ik vaak naar een recept met de ingrediënten die nog in de koelkast liggen. Altijd weer een verrassing!

  7. 7 - Zuurdesem is zoveel beter
    Wij eten eigenlijk alleen nog maar zuurdesembrood, het liefst van spelt, van een goede bakker. Dit is veel beter verteerbaar voor de darmen en de voedingsstoffen zijn beter opneembaar. En de smaak… om je vingers bij af te likken! Gelukkig zijn er in elke stad of dorp wel bakkers te vinden die dit (op bestelling) maken.
Eat good, feel good - My Daily Favorite

Bepaalde voedingsmiddelen vermijden

Door trial en error zijn we er ook achter gekomen dat bepaalde voedingsgroepen niet fijn zijn bij specifieke klachten. Zo laten mijn man en dochter vaak supermarktmelk of yoghurt met lactose staan. Ook vermijden wij grotendeels nachtschadegroenten zoals tomaten, paprika, aubergine en aardappel. Deze bevatten allemaal stofjes die eczeem kunnen triggeren.


Betekent dit dat we nooit meer wat ongezonds eten? Welnee! Maar ik weet ook dat dit meteen van invloed is op de huid van mijn dochter en op de darmen van mijn man. Dus geen standaard snoepmoment na schooltijd, maar wel een taartje op een verjaardag. Wel een glas limonade of fris bij een feestje, maar daarna lekker water. Alles met mate!


Ja, Gezond eten is duurder (Maar het is het waard!)

Ik ga eerlijk zijn: biologisch en onbewerkt eten is duurder dan de gemiddelde boodschappen. Maar door geen of weinig chips, koekjes, frisdrank en andere snacks te kopen, compenseer je al een hele boel qua geld! En ik geef liever wat meer uit aan dingen die goed zijn voor mijn lijf en gezondheid, dan aan weer een kleine onnodige aankoop. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. En geloof me, je voelt je er zoveel beter door!


Experimenteren in de keuken

Gelukkig kan ik thuis vaak lekker mijn gang gaan bij het proberen van weer nieuwe receptjes. Mijn man lust alles (lucky me) en mijn dochter is gelukkig ook een goede eter die nieuwe dingen durft te proeven. En lust ze het niet? Dan heeft ze het in ieder geval geprobeerd! Zo leren we haar van jongs af aan om gevarieerd en gezond te eten. Hopelijk neemt ze deze goede gewoontes mee als ze later op eigen benen staat.


Eat good, feel good!

Ik zeg altijd maar zo: eat good, feel good. Niet alleen voor nu, maar vooral voor later! Door bewuste keuzes te maken in je voeding, investeer je in je gezondheid op de lange termijn. Ja, het vergt wat aanpassingen en misschien wat meer tijd en geld. Maar geloof me, je lijf zal je dankbaar zijn. Probeer het gewoon eens een maandje en voel het verschil. Wedden dat je niet meer terug wil naar hoe het was?


Dus favorites, neem deze tips ter harte en ga lekker experimenteren in de keuken! Weg met die vetfobie, omarm gezonde vetten en whole foods. Zet jezelf en je gezondheid op de eerste plaats. En geniet van alle lekkere én voedzame maaltijden die je maakt. Happy healthy cooking!


Welke gezonde eetgewoontes hebben jullie al geïntegreerd in het dagelijks leven? Deel je tips & tricks in de comments, dan kunnen we elkaar inspireren! Samen staan we sterk in de strijd tegen ongezond eten.

Advertenties