Douche jij na het sporten?

Douche jij na het sporten?

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Douch jij na het sporten? - My Daily Favorite

Douche jij na het sporten?

Stel je voor: je hebt net een intensieve trainingssessie achter de rug. Je shirt plakt aan je lijf, je haar zit in de war en je voelt die vertrouwde zweetgeur al opkomen. Wat doe jij? Spring jij meteen onder de douche of denk je: "Ach, dat komt later wel?" Uit recent onderzoek van XXL Nutrition blijkt dat maar liefst 51,7% van de sporters niet altijd direct doucht na het sporten. Say what?! 


Tijdgebrek de grote boosdoener

De voornaamste reden voor dit doucheontwijkende gedrag? Tijdgebrek! Maar liefst 51,6% van de respondenten geeft aan simpelweg geen tijd te hebben om na de training nog even onder de douche te springen. Herkenbaar, dames? Je moet immers ook nog boodschappen doen, het avondeten klaarmaken en de kinderen van voetbal halen. Douchen kan wachten tot later op de avond, toch? 


Maar er zijn nog meer redenen waarom sporters die douche uitstellen of zelfs helemaal overslaan. Zo denkt één op de acht niet-douchers dat ze simpelweg niet zweten (4,4%) of niet stinken (8,1%). Opvallend: sporters die nooit douchen, schatten hun eigen zweet- en stankproductie twee tot vier keer lager in dan anderen. Zelfoverschatting, iemand?

Douch jij na het sporten? - My Daily Favorite

Geen zin, niet nodig of waterbesparing?

Andere veelgenoemde redenen om die douche over te slaan zijn: geen zin (12,7%), niet nodig vinden (8,9%) of water willen besparen (2%). Daarnaast denkt 12,3% van de ondervraagden dat te veel douchen slecht is voor de huid. Hoewel frequent douchen inderdaad je huid kan uitdrogen, is het na een intensieve training toch echt aan te raden om even af te spoelen. Al is het maar voor je medesporters! 


Mannen versus vrouwen

Het onderzoek van XXL Nutrition werd uitgevoerd onder 1.020 respondenten, waarvan 72,5% man en 27,5% vrouw. Hoewel de exacte verschillen tussen de seksen niet bekend zijn, kunnen we ons voorstellen dat vrouwen misschien nét iets vaker onder die douche springen dan mannen. Al was het maar omdat we doorgaans wat meer bezig zijn met persoonlijke hygiëne en lichamelijke verzorging. Toch, dames? 


Dus, douch jij na het sporten?

De volgende keer dat je na een work-out twijfelt of je wel of niet moet douchen, bedenk dan dit: niet alleen voorkom je zo vervelende geurtjes en bacteriegroei, ook geef je je huid de kans om te herstellen en te reinigen. Bovendien is even afspoelen onder de douche ook gewoon relaxed na een intensieve training. Dus hop, die sporttas in en rennen naar die douche! Je (mede)sporters zullen je dankbaar zijn 


Laat ons vooral even weten: ben jij een trouwe post-work-out-doucher of sla je 'm liever over? Deel je ervaringen en meningen in de comments op onze socials!

Advertenties