De 80 / 20 regel

De 80 / 20 regel

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Karolina Kaboompics | Sebastian Voortman

Bewuste keuzes

Hej favorites! Vandaag wil ik het met jullie hebben over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt: Een gezonde leefstijl, maar dan zonder te verzaken aan al het lekkers dat het leven te bieden heeft. Want zeg nou zelf, soms is het leven gewoon te kort om die heerlijke stroopwafel te laten liggen, toch?


Ik sta voor een gezonde leefstijl, maar ik geloof ook in balans. En dat betekent soms even anders dan je gewend bent. Maar maak je geen zorgen, ik zal je laten zien hoe je dit kunt doen zonder jezelf tekort te doen. Want eerlijk is eerlijk, ik ben ook dol op patat, hamburgers en pizza's. En stroopwafels? Die gaan er altijd wel in bij mij, haha!


De 80/20 regel

De truc is om de 80/20 regel toe te passen. Dit betekent dat je 80% van de tijd gezond eet en 20% van de tijd ruimte laat voor uitzonderingen. Bij ons thuis proberen we echt om 80% (of meer) gezond te eten. Dus biologisch, gevarieerd, veel groentes, fruit, eiwitten en vetten. En dit geldt ook voor het drinken: water of kruidenthee.


Maar... ook ik heb wel eens zin in iets ongezonds. Soms omdat het dan erg goed uitkomt qua koken, soms omdat er een gezellige borrelavond is of soms omdat er een verjaardag is. En.. deze maanden lijken wel vol te zitten met uitzonderingen!

De 80 / 20 regel: Gezond leven met ruimte voor genieten - My Daily Favorite

Geen schuldgevoel

Het belangrijkste is om jezelf niet schuldig te voelen als je af en toe iets ongezonds eet. Als je hierdoor stress ervaart, is het voelen van de stress voor je lichaam heftiger dan de uitzondering van het ongezonde eten. Stress is een no go. Laat het los en geniet van het eten. En balanseer hierna weer.


Wat ik zelf vaak doe, is het fastfood wat aanpassen. Zo maak ik bijvoorbeeld zoete aardappelpatatjes uit de oven in plaats van gefrituurde patat. Of ik maak een plaatpizza met een speltbodem en verschillende groentes, zoals rode bieten, wortel, zoete aardappel en feta. Zo geniet je toch van je favoriete gerechten, maar dan net iets gezonder.


Focus op wat goed gaat

In plaats van je te focussen op die ene dag dat het misschien wat minder ging, tel eens de dagen in de week dat het wèl goed gaat. Zijn dit ongeveer 5 á 6 dagen? Prima! Je eet volgens de 80/20 regel. Ook kun je na een week al je verschillende soorten groente en fruit tellen. Zit je tussen de 20 en 30 soorten? Dan ben je stiekem toch nog goed bezig!


Dus lieve lezers, wees niet te streng voor jezelf. Als de basis goed is, kan je heus nog wel genieten van die lekkere stroopwafel. Het gaat om de balans. En vergeet niet: het leven is te kort om jezelf alles te ontzeggen. Geniet van het leven, maar doe dit met mate. Dat is de sleutel tot een gezonde en gelukkige leefstijl.


Lukt jou dit ook? Laat het me weten in de comments op onze socials! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de 80/20 regel!


Liefs, Ilse


Advertenties