Feiten & fabels over zonbescherming

Feiten & fabels over zonbescherming

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Kindel Media

Feiten & fabels over zonbescherming

Of je nu een strandliefhebber bent, geniet van een picknick in het park, een wandeling maakt of dat je naar je werk gaat: Je hebt altijd wel te maken met de zon. En gelukkig maar, want we hebben die zon ook gewoon nodig. Niet alleen voor ons humeur, maar ook voor je gezondheid. 

Maar tegen diezelfde zon moet je jezelf ook beschermen. En stiekem is dat vaker dan dat je zou denken.

In deze blogpost gaan we enkele feiten en fabels over zonbescherming onder de loep nemen zodat je straks weer goed geïnformeerd lekker kunt genieten van de zonnestralen!


Feit: Zonnebrandcrème is het belangrijkste onderdeel van zonbescherming

Laten we meteen met de deur in huis vallen: zonnebrandcrème is absoluut essentieel als het gaat om het beschermen van je huid tegen de zon. Het biedt een barrière tussen je huid en de schadelijke UV-stralen, waardoor je verbranding en huidbeschadiging kunt voorkomen. Kies altijd voor een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen

Voor na het zwemmen of zweten.


Fabel: Een donkere huid heeft geen zonbescherming nodig

Dit is een veelvoorkomende misvatting die helaas nog steeds bestaat. Hoewel een donkere huid van nature meer melanine heeft, wat een natuurlijke vorm van bescherming biedt, betekent dit niet dat je immuun bent voor de schadelijke effecten van de zon. UV-stralen kunnen nog steeds schade aanrichten, dus het is belangrijk dat mensen met een donkere huid ook zonnebrandcrème gebruiken en andere zonbeschermingsmaatregelen nemen.


Feit: Zonbescherming is het hele jaar door nodig

Veel mensen denken dat zonbescherming alleen nodig is tijdens de zomermaanden of op zonnige dagen. Maar de waarheid is dat de zon het hele jaar door schadelijke stralen uitstraalt, zelfs op bewolkte dagen. UV-stralen kunnen door wolken en mist heen dringen, dus het is belangrijk om altijd zonnebrandcrème te gebruiken, ongeacht het weer. Vergeet ook niet om beschermende kleding, zoals een hoed en zonnebril, te dragen om jezelf extra te beschermen.


Fabel: Een hogere SPF betekent dat je langer in de zon kunt blijven

Dit is een hardnekkige fabel die vaak tot verkeerde aannames leidt. Het SPF (Sun Protection Factor) niveau geeft aan hoe lang je beschermd bent tegen zonnebrand in vergelijking met onbeschermde blootstelling. Een hogere SPF betekent niet dat je langer in de zon kunt blijven zonder opnieuw aan te brengen. Zelfs met een hoge SPF moet je nog steeds regelmatig opnieuw aanbrengen, vooral na het zwemmen of zweten.


Feit: Zonbescherming kan helpen huidkanker te voorkomen

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, maar gelukkig is het ook een van de meest voorkombare vormen. Door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken en andere zonbeschermingsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en het risico op huidkanker verminderen. Vergeet niet om ook regelmatig je huid te controleren op verdachte plekjes en raadpleeg een dermatoloog als je iets verdachts opmerkt.


Fabel: Zonbescherming voorkomt vitamine D-tekort

Hoewel het waar is dat de zon je lichaam helpt vitamine D aan te maken, betekent dit niet dat je zonder zonbescherming moet gaan zonnebaden om een vitamine D-tekort te voorkomen. Slechts een paar minuten blootstelling aan de zon per dag, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, is meestal voldoende om je vitamine D-niveaus op peil te houden. Bovendien kun je altijd vitamine D-supplementen nemen als je je zorgen maakt over een tekort.


Conclusie

Zonbescherming is van vitaal belang om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zonnebrandcrème, ongeacht je huidtype of het weer, is een must-have. Vergeet niet om regelmatig opnieuw aan te brengen en andere zonbeschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding. Onthoud dat zonbescherming niet alleen je huid beschermt, maar ook kan helpen bij het voorkomen van huidkanker. Dus, de volgende keer dat je je reisje naar de zon boekt: Geniet en zorg ervoor dat je goed beschermd blijft!


En nu, ga naar buiten en geniet van die zonnestralen, maar vergeet je zonnebrandcrème niet!

Advertenties