Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Visit Saudi

Ben jij al in Saoedi-Arabië geweest?

Na Dubai, Qatar en Abu Dhabi is nu daar dan nu eindelijk ook Saoedi-Arabië he-le-maal klaar om jou met open armen te ontvangen. Dit Arabische land, dat pas sinds 2019 geopend is voor toeristen, heeft zoveel te bieden. Van de gastvrije bevolking tot de bruisende steden, van vijf werelderfgoedlocaties tot talloze moderne en innovatieve hoogstandjes. In deze blogpost nemen we je mee op een virtuele reis door Saoedi-Arabië en je laten zien waarom dit land meer dan de moeite waard is om te bezoeken.


Wat is er te beleven in Saoedi-Arabië?

Nou, laten we beginnen met sport en spektakel! Op 5 januari ging de vijfde editie van Dakar Saoedi-Arabië van start, de spannendste autorace van het jaar. De deelnemers racen dwars door de woestijn van Rub' al Khali en eindigen op 19 januari in Yanbu. En als je nog niet genoeg hebt gekregen van autosport en spektakel, kun je je verheugen op de tweede race van het nieuwe Formule 1-seizoen. Van 7 tot 9 maart strijkt de koningsklasse  weer neer op het Jeddah Corniche Circuit. 

Maar Saoedi-Arabië heeft ook iconische hoogtepunten buiten de autosportwereld. Laten we eens kijken naar een aantal van mijn favorieten:


De hoofdstad Ryad

Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, is een bruisende stad met talloze bezienswaardigheden. Bezoek het Nationaal Museum of King Abdulaziz Historical Center om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van dit fascinerende land. Als je liever gaat winkelen, zijn er moderne winkelcentra waar je naar hartenlust kunt shoppen. En voor avonturiers is er altijd nog een ritje in een 4WD door de zandduinen of een bezoek aan een oase.


Al-Diriyah, de bakermat van Saoedi-Arabië

Een uitstapje naar Al-Diriyah mag absoluut niet ontbreken tijdens je bezoek aan Riyad. Deze oude stad ligt op slechts enkele kilometers afstand en is de bakermat van Saoedi-Arabië zoals we dat vandaag kennen. Wandel door Al Turaif, één van de wijken in Al-Diriyah, en bewonder duizenden vierkante kilometers aan perfect gereconstrueerde leemstenen huizen in de traditionele Najdi-bouwstijl. Het is een indrukwekkend staaltje architectuur en één van de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld.


Jeddah. Een oude ziel met een moderne uitstraling

Jeddah, ook wel bekend als de Metropool aan de Rode Zee, heeft een oude ziel en een moderne uitstraling. Wandel door Al-Balad, het historische centrum met zijn pastelkleurige gebouwen, en waan je in een authentieke Arabische sfeer. Geen wonder dat Al-Balad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En vergeet niet te genieten van de uitgestrekte boulevard met fonteinen en het adembenemende uitzicht op zee.


Natuurlijke schoonheid

Als je houdt van natuurlijke schoonheid, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan AlUla en Hegra. De grillige AlUla-vallei is door de eeuwen heen uitgesleten tussen rotsformaties en was vroeger onderdeel van de specerijenroute. Nu kun je er wandelen tussen palmbomen, verblijven in luxe hotels of zelfs een luchtballonvaart maken over het rode maanlandschap. Vlakbij ligt Hegra, een Nabatese koningsstad met prachtige rotsformaties zoals Elephant Rock. Hier vind je ook futuristische architectuur zoals de Maraya Concert Hall, omgeven door spiegels en het grootste reflecterende gebouw ter wereld.


Tabuk, de groene oase

En laten we Tabuk niet vergeten! Deze provincie in het noordwesten van Saoedi-Arabië biedt een unieke combinatie van bergen en woestijn. Het is een groene oase in een anders droog landschap, geschikt voor avontuurlijke activiteiten. En wist je dat het in Tabuk zelfs kan sneeuwen in de winter? Een verrassende ervaring die je niet snel zult vergeten.


De Rode Zee-kust

Tot slot kunnen strandliefhebbers hun hart ophalen aan de Rode Zee-kust van Saoedi-Arabië. Deze kustlijn van maar liefst 1760 kilometer lang biedt kristalhelder water, kleurrijke vissen, prachtige riffen en koraal. Het gebied is volop in ontwikkeling om uit te groeien tot een luxe bestemming voor zon-, zee- en strandvakanties.


Rechtstreekse vluchten

Vanuit zowel Nederland als Belgie vlieg je eenvoudig en rechtstreeks naar Saoedi-Arabië. KLM en Saudia Airlines bieden meerdere keren per week rechtstreekse vluchten aan naar steden als Riyad, Jeddah en Dammam. Ook vanaf Brussel vlieg je met o.a. Saudia Airlines rechtstreeks naar Jeddah. 

Op avontuur in Saoedi-Arabië

Of je nu houdt van sport, cultuur, natuur of ontspanning: Wij zijn er van overtuigd dat dit land je zal verrassen met zijn gastvrijheid en diversiteit. Dus waar wacht je nog op? Een avontuur wacht op jou in Saoedi-Arabië!

Advertenties