5 typische Duitse zomergerechten

5 typische Duitse zomergerechten

TEKST Wilma Schoon

BEELD House of Food / Bauer Food Experts KG

PUBLICATIE 10-08-2024 | 00:00

Lekkere Duitse zomergerechten

Nog aan het nagenieten van ons artikel gisteren over de vele Duitse uitgaansmogelijkheden die er dit en volgend weekend zijn? We houden de sfeer er dan graag in met deze overheerlijke Duitse gerechten. De Duitse keuken namelijk heeft veel meer te bieden dan alleen maar braadworst en zuurkool. Zeker in de zomer zijn er allerlei heerlijke, frisse gerechten te ontdekken. Dus trek je dirndl of lederhose maar aan en hutsekluts met die smaakpapillen van je! We nemen je nee op een Deutsche Küche avontuur! 

1. Erdbeer-Rhabarber-Kuchen (aardbeien-rabarbertaart)

We trappen af met een klassiek Duits nagerecht dat perfect past bij warme zomerdagen: de Erdbeer-Rhabarber-Kuchen. Deze frisse, licht zure taart combineert het beste van twee seizoensproducten: sappige aardbeien en malse rabarber. Het recept is verrassend eenvoudig:


- Meng voor de bodem 200 gram bloem, 100 gram boter, 75 gram suiker en een ei tot een kruimelig deeg en druk dit in de taartvorm.
-Snijd 400 gram rabarber in stukjes en schep dit op de bodem.
- Dek af met 300 gram aardbeien.
- Klop vervolgens 125 ml room met 2 eieren en 100 gram suiker en schenk dit over het fruit.
- Bestrooi met kaneelsuiker en bak de taart in 50-60 minuten op 180°C gaar. Lecker!

My Daily Favorite - Koude komkommersoep

2. Kalte Gurkensuppe (koude komkommersoep)

Een frisse soep doet het altijd goed als zomerse starter of lichte lunch. De Duitse variant met komkommer, Kalte Gurkensuppe, is echt een aanrader. Je maakt 'm als volgt:


- Halveer en ontpit 2 komkommers en snijd ze in grove stukken.
- Pel en snipper 1 ui.
- Fruit de ui in een beetje olie glazig.
- Voeg de komkommer toe en bak even mee.
- Blus af met 500 ml groentebouillon.
- Pureer de soep met een staafmixer glad.
- Roer er 200 ml Griekse yoghurt door en breng op smaak met peper, zout en flink wat dille en peterselie.
-Zet enkele uren koud tot ijskoud.
- Serveer met een toefje zure room en wat gehakte dille. Erfrischend!

My Daily Favorite - Aardappelsalade

3. Kartoffelsalat (aardappelsalade)

Geen Duitse BBQ of picknick zonder een goede Kartoffelsalat. Deze aardappelsalade is een stuk lichter en frisser dan veel mayo-drenkte varianten. Perfect voor de zomer dus:


- Kook 1 kilo vastkokende aardappelen gaar, laat ze iets afkoelen, pel en snijd ze in plakjes.
- Snijd ook 2 uien in ringen.
- Meng in een kom 100 ml bouillon, 3 el witte wijnazijn, 2 tl mosterd, peper en zout.
- Schep de dressing voorzichtig door de lauwe aardappelen en uien.
- Laat de salade minimaal 2 uur op smaak komen.
- Strooi er tot slot wat gehakte bieslook over. So einfach, so gut!

My Daily Favorite - Asperges met Hollandaisesaus

4. Spargel mit Sauce Hollandaise (asperges met hollandaisesaus)

Van april tot juni is het volop aspergetijd in Duitsland. Spargel (witte asperges) zijn dan ook niet weg te denken van de zomerse menukaart bij onze buren. Traditioneel worden ze geserveerd met geklaarde boter, ham en aardappels. Maar ook de combinatie met romige hollandaisesaus is onweerstaanbaar:


- Schil 1 kilo asperges rondom vanaf vlak onder het kopje naar beneden.
- Snijd er een stukje van de onderkant af.
- Kook ze 8-12 min in water met zout en suiker.
- Klop ondertussen voor de hollandaisesaus 4 eidooiers met 3 el witte wijn au bain marie romig.
- Klop er in kleine scheutjes 200 gram gesmolten boter door tot een gladde saus.
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Serveer de saus direct over de asperges. Das schmeckt!

Roodfruitpap met vanillesaus

5. Rote Grütze mit Vanillesauce (roodfruitpap met vanillesaus)

We sluiten af met nog een fruitig zomerdessert: Rote Grütze mit Vanillesauce. Voor deze roodfruitpap kun je allerlei soorten zomerfruit gebruiken zoals aardbeien, frambozen, rode bessen en kersen:


- Breng 500 gram rood fruit met 200 ml water, 50 gram suiker en sap van een halve citroen aan de kook.
- Laat 5 minuten zachtjes koken.
- Bind de pap eventueel met wat in water opgelost maizena.
- Laat iets afkoelen.
- Klop ondertussen 250 ml melk, 2 eidooiers, 30 gram suiker en merg van een vanillestokje romig.
- Verwarm al roerend tot de saus iets dikker wordt (niet laten koken!).
- Serveer de roodfruitpap met een flinke scheut vanillesaus. Himmlisch!


En nu genieten!

Nou, hebben we je kunnen verleiden met deze Duitse zomerse lekkernijen? Het water loopt ons in ieder geval al in de mond! Dus sla die kookboeken er maar op na en ga zelf aan de slag. Wedden dat je gasten minstens Zweimal om een portie zullen vragen? 


Meer culinaire inspiratie nodig? Blijf My Daily Favorite volgen voor de lekkerste recepten en fijnste foodie-tips. Tot de volgende keer! Tschüss & guten Appetit!

Advertenties