3 op de 10 Nederlanders gebruikt dagelijks een scherm tijdens het eten

3 op de 10 Nederlanders gebruikt dagelijks een scherm tijdens het eten

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Helena Lopes

PUBLICATIE 04-12-2023 | 00:00

Schermtijd tijdens het eten

3 op de 10 Nederlanders gebruikt dagelijks een scherm tijdens het eten. Ja, je leest het goed. Tijdens het vredige moment van samen aan tafel zitten en genieten van een heerlijke maaltijd, kunnen we het niet laten om onze ogen af te wenden van ons bord en in plaats daarvan naar een scherm te staren. Tablets, telefoons, en soms nog de goede oude televisie - ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.


HelloFresh onderzoek

Het onderzoek van HelloFresh heeft onthuld dat maar liefst 30% van de Nederlanders toegeeft dagelijks een scherm te gebruiken tijdens het eten. En alsof dat nog niet genoeg is, tolereert 7 op de 10 Nederlanders deze inmenging op wekelijkse basis. Dat betekent dus dat slechts 3 op de 10 mensen ten volle kunnen genieten van hun maaltijd zonder afgeleid te worden door digitale verleidingen.

Nu vraag je je misschien af wat wij hier zelf van vinden. Welnu, bijna de helft (48%) van de Nederlanders weet eigenlijk niet of ze zich er goed of slecht over voelen als er schermen bij komen kijken tijdens het eten. Het lijkt erop dat dit fenomeen ons verdeelt - we weten gewoon niet waar we aan toe zijn als het gaat om schermtijd tijdens het eten.


Impact van schermtijd

Maar laten we eens naar de mening luisteren van Julie Lootens, diëtiste bij HelloFresh, die ons graag uitlegt wat de impact van schermtijd tijdens het eten echt is. Volgens Julie kan het eten terwijl je naar een scherm kijkt negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, op meerdere manieren. Ten eerste zorgt scrollen op je telefoon of kijken naar een tablet ervoor dat je afgeleid bent tijdens het eten. Hierdoor negeer je de signalen die je maag naar je hersenen stuurt, waardoor je niet bewust eet. En ja, dat betekent dat je lichaam mogelijk niet goed doorheeft dat je al gegeten hebt. Dus wat gebeurt er dan? Je krijgt later weer trek en grijpt naar snacks of hebt opnieuw zin in eten.


Gewichtstoename

Nu begint het allemaal duidelijk te worden. Het regelmatig gebruik van schermen tijdens het eten kan leiden tot gewichtstoename en problemen met gewichtsbeheersing op de lange termijn. Het creëert een verband tussen schermen en eten, wat we "hoofdhonger" noemen. Elke keer als je een scherm ziet, denkt jouw brein automatisch aan eten, zelfs als jouw lichaam eigenlijk geen honger heeft.

En laten we eerlijk zijn, als onze aandacht bij ons scherm is, zijn we vaak ook niet echt bezig met het kauwen van ons voedsel zoals we zouden moeten zijn. Het resultaat? We slikken grote stukken voedsel door zonder erbij na te denken. Julie legt uit dat dit niet ideaal is voor onze spijsvertering - kleine stukjes doorslikken is veel beter.


Telefoon weg, televisie aan

Maar ho! Ho! Ho! Betekent dit nu dat we allemaal onze schermen van de eettafel moeten verbannen? Niet zo snel, zegt Julie. We hoeven niet zo streng te zijn. "Af en toe met je smartphone in de hand of voor de TV eten kan geen kwaad", zegt ze. Maar laten we het dan wel bijzonder maken. Laten we er eens per maand echt een feestje van maken en onze favoriete film kijken op de bank terwijl we ons lievelingsgerecht eten, in plaats van dat het scherm standaard aanwezig is tijdens het eten.


Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 40% van de Nederlanders graag vaker samen zou willen eten met hun familie of huisgenoten. Laten we daar gehoor aan geven! Als we vaker samen aan tafel zitten, zal het scherm vanzelf wat vaker in de kast of broekzak blijven liggen.


Conclusie

Dus laten we proberen om die schermtijd tijdens het eten te minimaliseren en echt te genieten van onze maaltijden. Laten we bewust eten, aandacht besteden aan wat er op ons bord ligt en vooral genieten van elkaars gezelschap. En wie weet, misschien ontdekken we wel nieuwe gespreksonderwerpen en creëren we kostbare herinneringen die waardevoller zijn dan een paar minuten naar een scherm staren.

Advertenties