Ruzie? Dat hoort erbij

Ruzie? Dat hoort erbij

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Tim Weber | Vera Arsic

PUBLICATIE 28-04-2025 | 00:00

De 5 meest voorkomende ruzies in relaties

Ah, de liefde! Zo zoet als een versgebakken tompouce op Koningsdag, maar soms ook net zo plakkerig en ingewikkeld. Iedereen die ooit verliefd is geweest, weet het: zelfs in de meest liefdevolle relaties bots je weleens. Kleine ergernissen kunnen soms uitgroeien tot flinke discussies. Maar wist je dat juist die meningsverschillen je relatie sterker kunnen maken, als je er goed mee omgaat?


In Nederland komen sommige relatieconflicten vaker voor dan andere. Geen paniek: met een beetje begrip, humor en liefde kom je vaak een heel eind! Laten we eens duiken in de wereld van relatie-ruzies en hoe je ze kunt oplossen. Wie weet vind je wel wat herkenbaars (en hopelijk ook wat bruikbaars!).


De top 5 meest voorkomende ruzies in Nederlandse relaties

 1. Geldzaken

Wie betaalt wat? Sparen we wel genoeg? Financiële kwesties zijn één van de grootste bronnen van stress in een relatie. Het is alsof je probeert een perfecte gallery wall te maken, maar jullie kunnen het niet eens worden over welke foto's er op moeten.


Oplossing: Wees open en eerlijk over jullie geldzaken. Maak samen een plan waarin jullie je allebei kunnen vinden. Eerlijkheid en transparantie zorgen voor rust. Zie het als het maken van een gezamenlijke spaarpot voor jullie droomvakantie - dat motiveert!


2. Ongelijke verdeling van taken

Of het nu gaat om het huishouden, de zorg voor kinderen of het regelen van sociale afspraken — het gevoel dat één van de twee 'alles moet doen' kan voor wrijving zorgen. Het is als een oneerlijke HYROX-wedstrijd waarbij één persoon alle zware oefeningen moet doen.


Oplossing: Maak duidelijke afspraken en wees bereid elkaar te helpen. Soms helpt het al om te zien dat de ander jouw inzet waardeert! Probeer er een spelletje van te maken: wie het snelst de was opvouwt, mag kiezen welke film jullie 's avonds kijken.


3. Communicatieproblemen

Niet luisteren, elkaar verkeerd begrijpen of te weinig delen wat je voelt: communicatieproblemen liggen vaak aan de basis van ruzies. Het is als proberen padel te spelen zonder de regels te kennen - frustrerend en ineffectief.


Oplossing: Luister écht naar elkaar, zonder direct te willen reageren of oplossen. Soms is er alleen een luisterend oor nodig, geen oplossing. Probeer eens een 'luisterronde' in te lassen: vijf minuten waarin de ander ononderbroken mag praten.


4. Verschillen in behoefte aan tijd samen of apart

De één wil elk vrij moment samen doorbrengen, de ander heeft juist behoefte aan me-time. Het is als een marathon lopen: sommigen willen de hele weg hand in hand rennen, anderen hebben af en toe een solo-sprint nodig.


Oplossing: Gun elkaar vrijheid én plan bewust momenten samen. Balans is hierin het toverwoord. Maak een weekplanning waarin jullie beide behoeftes aan bod komen. Misschien kan de één op maandagavond sporten, terwijl de ander een boek leest, en spreken jullie af om op woensdagavond samen te koken?


5. Intimiteit en affectie

Verschillen in behoefte aan lichamelijke nabijheid kunnen gevoelig liggen en soms leiden tot onzekerheid of frustratie. Het is als proberen een perfecte outfit voor Koningsdag te vinden: wat voor de één comfortabel voelt, kan voor de ander net niet lekker zitten.


Oplossing: Blijf praten over wat je fijn vindt en wat je mist. Kleine gebaren van liefde — een knuffel, een zoen, een lieve boodschap — maken vaak een wereld van verschil. Probeer eens een week lang elke dag één klein liefdesgebaar te doen en kijk hoe dat voelt.

De 5 meest voorkomende ruzies in relaties - My Daily Favorite

Algemene tips voor het oplossen van ruzies

Nu we de meest voorkomende ruzies hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele algemene tips die je kunnen helpen bij het oplossen van conflicten:


1. Koel eerst af

Soms is het beter om even een time-out te nemen voordat je een discussie aangaat. Ga een blokje om, doe wat ademhalingsoefeningen, of ga even sporten. Zo kun je met een helderder hoofd het gesprek aangaan. Het is als het maken van havermout-banaan koekjes: laat het deeg even rusten voor het beste resultaat!


2. Gebruik 'ik-boodschappen'

In plaats van te zeggen "Jij doet nooit de afwas!", probeer eens "Ik voel me gefrustreerd als ik elke avond de keuken moet opruimen". Dit voorkomt dat de ander direct in de verdediging schiet. Het is als het verschil tussen een scherpe cactus en een zachte geurkaars in je interieur - de één prikt, de ander nodigt uit.



3. Zoek naar compromissen

Relaties draaien om geven en nemen. Probeer samen een oplossing te vinden waar jullie beiden tevreden mee zijn. Misschien kun je niet álles krijgen wat je wilt, maar een beetje flexibiliteit kan wonderen doen. Het is als het plannen van een vakantie: misschien wil de één naar de bergen en de ander naar het strand, maar er zijn genoeg bestemmingen die beide elementen combineren!


4. Toon waardering

Zelfs als je het niet eens bent met je partner, probeer dan toch waardering te tonen voor hun standpunt of inspanningen. Een simpel "Ik waardeer het dat je hierover wilt praten" kan al een groot verschil maken. Het is als een gallery wall: elk stuk draagt bij aan het grotere geheel, ook al past het niet altijd perfect.


5. Houd het luchtig

Humor kan wonderen doen in gespannen situaties. Een goed getimede grap kan de spanning doorbreken en jullie eraan herinneren dat jullie aan dezelfde kant staan. Maar pas op: zorg ervoor dat je humor niet kwetsend of sarcastisch overkomt. Het is als het dragen van een fietshelm als fashion statement - het kan cool zijn, maar timing en uitvoering zijn cruciaal!


Tot slot

Onthoud: ruzies zijn normaal en zelfs gezond in een relatie. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Zie het als een kans om elkaar beter te leren kennen en je relatie te versterken. Net zoals je innerlijke rust kunt vergroten door bewust bezig te zijn met je relatie, kun je ook je relatie versterken door bewust om te gaan met conflicten.


En hey, als alles mislukt, kun je altijd nog samen een marathon gaan lopen. Niets verbindt meer dan gezamenlijk afzien, toch? 


Dus de volgende keer dat je partner vergeet de vuilniszakken buiten te zetten, of jij voor de derde keer deze week je sokken laat slingeren, denk dan aan deze tips. Met een beetje begrip, communicatie en humor kom je een heel eind. En wie weet, misschien lach je er later samen om tijdens een romantisch diner met zelfgemaakte gerechten met eetbare bloemen erin. Want uiteindelijk is liefde net als koken: het gaat om de juiste ingrediënten, een beetje experimenteren, en heel veel geduld.

Advertenties