3 heerlijke winter recepten

3 heerlijke winter recepten

TEKST Wilma Schoon

BEELD Karography | Alesia Kozik

PUBLICATIE 23-11-2024 | 00:00

Lekker gezonde wintergerechten 

Heb je je favori(e)te warme trui alweer uit de kast getrokken? Zegmaar die trui die je over je knieen heen trekt, waarmee je lekker voor de buis je favo serie zit te kijken? Mooi! Daar past dan een lekker gezond winters gerecht bij. Liefst eentje die je ook nog super makkelijk in elkaar draait!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke gratin van wintergroenten om jezelf en je liefje of je bestie te te verwennen? Of misschien heb je zin in een vega(n) stoofpot of een smaakvolle groentecurry? Geen zorgen, wij hebben de perfecte recepten voor je. Laten we snel aan de slag gaan!


Waarom wintergroenten?

Wintergroenten zijn niet alleen vol van smaak, maar ook nog eens supergezond. Denk aan boerenkool, pastinaak, wortelen, en natuurlijk onze goede vriend de zoete aardappel! Ze zijn rijk aan vitamines en vezels en perfect om je immuunsysteem een boost te geven in deze koude maanden. En het beste van alles? Ze zijn veelzijdig en kunnen in talloze gerechten worden verwerkt. Als je denkt dat groenten saai zijn, heb je het helemaal mis!


Recept 1: Gratin van wintergroenten

Laten we beginnen met een verrukkelijke gratin van wintergroenten. Dit gerecht is perfect als bijgerecht of als hoofdgerecht voor een gezellige avond met vrienden!


Ingrediënten:

  • 300 g pastinaak, in plakjes
  • 300 g wortelen, in plakjes
  • 300 g zoete aardappel, in plakjes
  • 200 ml kookroom (of plantaardige room voor vega(n))
  • 150 g geraspte kaas (of een plantaardig alternatief)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl tijm
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie voor het invetten van de ovenschaal


Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  3. Doe de plakjes pastinaak, wortel en zoete aardappel in een grote kom. Voeg de knoflook, tijm, peper en zout toe en meng goed door elkaar.
  4. Leg de groenten in de ovenschaal en schenk de kookroom eroverheen.
  5. Strooi de geraspte kaas over de bovenkant.
  6. Bak de gratin in de oven voor ongeveer 40-45 minuten, of totdat de groenten zacht en de bovenkant goudbruin is.


Laat het je niet verbazen als je vrienden vragen of je een chef-kok bent. Kijk ze gewoon met een glimlach aan en vertel ze dat het allemaal in de liefde voor groenten zit!

Stoofpot van aardappel en linzen - My Daily Favorite

Recept 2: Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen

Stoofpotten zijn als een warme knuffel op een koude dag. Dit vega(n) recept is niet alleen supergezond, maar ook gemakkelijk te maken. Ideaal voor drukke weken, en je kunt het ook nog eens de volgende dag opwarmen. Want wie houdt er niet van restjes?


Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 300 g aardappels, in blokjes
  • 150 g linzen (bij voorkeur groene of bruine)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprika poeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering


Bereidingswijze:

  1. Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
  2. Fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn.
  3. Voeg de wortelen, bleekselderij en aardappels toe en bak ze een paar minuten mee.
  4. Voeg de linzen, tomatenblokjes, groentebouillon en specerijen toe. Roer goed door.
  5. Breng aan de kook en laat het daarna 30-40 minuten sudderen totdat de linzen en aardappels gaar zijn.
  6. Breng op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie.


Serveer met een lekker stuk brood om de saus op te deppen. En geloof me, je zult jezelf niet kunnen inhouden om nog een portie te nemen!

Groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten - My Daily Favorite

Recept 3: Groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten

Als je van een beetje pit houdt, dan is deze groentecurry jouw nieuwe beste vriend! Het is een kleurige en smaakvolle combinatie die je zeker zal opvrolijken. En het is ook nog eens heel eenvoudig te maken!


Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen, geschild en in blokjes
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 g linzen
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 el currypasta (of naar smaak)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el olie
  • Verse koriander voor garnering


Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de currypasta toe en bak deze een minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
  3. Voeg de pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten toe en roer goed door.
  4. Giet de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat het 20-30 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
  6. Garneer met verse koriander en serveer met rijst of naanbrood.


Deze curry is zo lekker dat je jezelf misschien moet tegenhouden om niet met je lepel uit de pan te eten. Maar dan moet je weer denken aan de etiquette, nietwaar?


Eet smakelijk!

Of je nu kiest voor de gratin van wintergroenten, de vega(n) stoofpot of de groentecurry, je hebt altijd iets heerlijks voor handen. Deze recepten zijn perfect voor elke gelegenheid en zorgen ervoor dat je je warm, comfortabel en fit voelt, zelfs als het buiten krakend koud is. Dus hoppakee... Trek dat schort aan, zet je favoriete muziek op en laat je creativiteit de vrije loop in de keuken. Wellicht ontdek je wel een nieuwe favori(e)te!


Dus, wat ga jij als eerste maken? Laat het ons weten in de reacties! En vergeet niet om te genieten van elk moment in de keuken – het is tenslotte een plek vol liefde en smaak. Eet smakelijk!

Advertenties