Spruitjes stamppot

Spruitjes stamppot

TEKST Annelies Limmen

BEELD leukerecepten.nl

Spruitjes stamppot

Hallo daar, spruitjesliefhebbers! Ben je op zoek naar een heerlijk en gezond gerecht dat perfect is voor de koude winterdagen? Zoek niet verder, want ik heb dé perfecte maaltijd voor je klaarstaan: spruitjes stamppot met een verrukkelijke (vegetarische) gehaktbal. In deze blogpost zal ik je stap voor stap laten zien hoe je dit smakelijke gerecht kunt bereiden. Dus haal die schort tevoorschijn en laten we aan de slag gaan!


Waarom spruitjes?

Spruitjes zijn kleine groene kooltjes die vaak door kinderen (en sommige volwassenen) worden gemeden. Maar wist je dat spruitjes eigenlijk boordevol voedingsstoffen zitten? Ze zijn rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten, wat allemaal bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën, dus als je op zoek bent naar een slanke maaltijd, dan zijn spruitjes een uitstekende keuze.


Ingrediënten:

- 500 gram spruiten

- 1 kilo aardappelen

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 150 ml melk (plantaardige melk kan ook gebruikt worden)

- 50 gram boter (plantaardige margarine kan ook gebruikt worden)

- Zout en peper naar smaak

- Optioneel: nootmuskaat


Stappen:

1. Begin met het schoonmaken van de spruiten. Verwijder de buitenste bladeren en snijd een klein kruisje in de onderkant van elke spruit. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig gaar worden tijdens het koken.

2. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig koken.

3. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Kook hierin de spruiten en aardappelen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

4. Terwijl de groenten koken, kun je alvast beginnen met het bereiden van de gehaktballen (vegetarisch of niet). Je kunt hiervoor een bestaand recept gebruiken of experimenteren met je eigen ingrediënten.

5. Snipper de ui fijn en pers de knoflookteentjes uit.

6. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.

7. Voeg vervolgens het gehakt toe aan het ui-knoflookmengsel en bak deze tot ze mooi bruin zijn (of volg het recept voor vegetarische gehaktballen).

8. Als alle groenten gaar zijn, giet je het water af (bewaar eventueel een beetje van het kookvocht) en stamp je alles fijn met een pureestamper.

9. Voeg nu melk, boter (of margarine) toe aan de stamppot om hem smeuïg te maken. Roer goed door elkaar totdat de melk en boter volledig zijn opgenomen.

10. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat voor extra smaak.

11. Serveer de spruitjes stamppot samen met de gehaktballen en geniet van deze heerlijke maaltijd!


Conclusie

Spruitjes staan misschien niet bekend als het meest geliefde voedsel, maar met dit recept zal zelfs de grootste spruiten-hater overtuigd worden. Het is een gezonde maaltijd boordevol vitamines en voedingsstoffen, perfect voor een koude winterdag. En of je nu wel of geen vlees eet, de vegetarische gehaktbal zal je smaakpapillen verrassen. Dus waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag en geniet van deze heerlijke spruitjes stamppot met een verrukkelijke (vegetarische) gehaktbal!


Advertenties