Zo maak je een gezonde pizza

Zo maak je een gezonde pizza

TEKST Wilma Schoon

BEELD Pexels

PUBLICATIE 31-05-2025 | 00:00

Tips voor een gezonde pizza

Hé hello, mijn favorite pizzaliefhebbers! Wie houdt er nou niet van een heerlijke pizza? Hier op de redactie zijn we er gek op! Maar laten we eerlijk zijn, die calorierijke bodem en vette toppings zijn niet bepaald vriendelijk voor je taille. Gelukkig hoef je je favoriete Italiaanse gerecht niet op te geven! Met deze tips maak je in een handomdraai een gezonde pizza die net zo lekker is. Geloof me, je smaakpapillen én je spijsvertering zullen je dankbaar zijn!

1. De basis: Een gezonde bodem

Laten we beginnen bij het begin: de bodem. Die traditionele witte bloem is misschien lekker, maar niet bepaald voedzaam. Hier zijn wat gezondere alternatieven:


Volkoren deeg

Volkoren meel bevat meer vezels en langzamere koolhydraten dan witte bloem. Hierdoor blijf je langer verzadigd en krijg je een stabielere bloedsuikerspiegel. Plus, het geeft je pizza een heerlijke, nootachtige smaak. Win-win!


Bloemkoolbodem

Oké, ik hoor je al denken: "Bloemkool? Op een pizza?" Maar geloof me, het is verrassend lekker! Een bloemkoolbodem is laag in koolhydraten en calorieën, en boordevol vezels en vitaminen. Perfect als je op je lijn let of koolhydraten wilt minderen.


Spelt- of havermeel

Ben je niet zo'n fan van volkoren? Probeer dan eens spelt- of havermeel. Deze granen zijn minder bewerkt dan gewone tarwe en bevatten meer voedingsstoffen. Plus, ze geven je pizza een unieke, licht nootachtige smaak.


Wrap als bodem

Wil je het helemaal dun en knapperig? Gebruik dan een volkoren wrap als pizzabodem. Ultradun, lekker krokant en lekker laag in calorieën. Ideaal voor een snelle doordeweekse pizza!

Gezonde pizza's maken - My Daily Favorite

2. Saus met smaak: Slimme sauskeuze

Nu we de bodem geregeld hebben, is het tijd voor de saus. Die rode saus uit een potje zit vaak vol toegevoegde suikers. Niet nodig! Maak liever je eigen tomatensaus:


Zelfgemaakte tomatensaus

Neem een blik tomatenblokjes, wat knoflook, ui en kruiden, en je hebt in no-time een heerlijke, gezonde saus. Geen toegevoegde suikers, wel alle smaak. En het beste? Je weet precies wat erin zit!


Kruid het op

Maak je saus extra lekker met verse kruiden. Oregano, basilicum en knoflook zijn klassiekers, maar experimenteer ook eens met rozemarijn of tijm. Je neus en smaakpapillen zullen een feestje vieren!


3. Topping it off: Mager beleg

Nu komt het leukste deel: de toppings! Hier kun je helemaal losgaan, maar kies wel voor de gezondere opties:


Magere eiwitten

Vergeet die vette salami of pepperoni. Ga voor magere eiwitbronnen zoals gegrilde kipfilet, tonijn of garnalen. Ben je vegetariër of veganist? Probeer dan eens tofu of tempeh. Lekker en voedzaam!


Groenten, groenten en nog eens groenten

Hier kun je echt niet genoeg van hebben! Paprika, spinazie, courgette, champignons, ui, artisjok... de mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe meer kleuren, hoe meer smaken en voedingsstoffen. Maak van je pizza een regenboog!


Kaas met mate

Ik weet het, kaas is lekker. Maar het is ook calorierijk. Kies voor magere opties zoals mozzarella light of hüttenkäse. Of ga voor een klein beetje sterke kaas, zoals geitenkaas of Parmezaan. Zo heb je wel de smaak, maar niet alle calorieën.

Gezonde pizza's maken - My Daily Favorite

4. Bakken maar: De juiste bakwijze

Je pizza is klaar om de oven in te gaan. Maar wacht even, ook hier kun je gezondere keuzes maken:


Gebruik bakpapier

In plaats van je pizza in een met olie ingevette pan te bakken, gebruik je bakpapier. Of nog beter: een pizzasteen! Zo voorkom je onnodige extra vetten.


Hoge temperatuur

Bak je pizza op een hoge temperatuur, rond de 220°C. Hierdoor wordt de bodem lekker knapperig zonder dat je extra olie nodig hebt. Plus, het gaat sneller. Win-win!


Airfryer pizza

Heb je een airfryer? Probeer daar eens een pizza in te maken! Het resultaat is verrassend lekker en knapperig, zonder extra vet.


Voorbeeld van een gezonde pizza

Oké, laten we al deze tips eens samenbrengen in een voorbeeld van een heerlijke, gezonde pizza:


Bodem: 
Bloemkoolbodem (laag in koolhydraten en calorieën)

Saus:
Zelfgemaakte tomatensaus met knoflook en oregano

Toppings:
Gegrilde kip, paprika, spinazie, champignons

Kaas:
Een klein beetje mozzarella light

Extra:
Verse basilikumblaadjes na het bakken


Klinkt dat niet heerlijk? En het beste is: je kunt er zonder schuldgevoel van genieten!


Gezond én lekker gaan dus prima samen

Zie je wel? Een gezonde pizza hoeft helemaal niet saai of smaakloos te zijn. Met de juiste keuzes in bodem, saus en toppings maak je een pizza die niet alleen lekker is, maar ook goed voor je lichaam. En het leuke is: je kunt eindeloos experimenteren met verschillende combinaties.


Dus de volgende keer dat je zin hebt in pizza, probeer dan eens een van deze gezonde varianten. Je smaakpapillen zullen verrast zijn en je lichaam zal je dankbaar zijn. En wie weet, misschien ontdek je wel een nieuwe favoriet!


Eet smakelijk en geniet van je gezonde pizza-avontuur! 

Advertenties