Zelf zoete aardappelsoep maken

Zelf zoete aardappelsoep maken

TEKST Wilma Schoon

BEELD leukerecepten.nl

PUBLICATIE 19-10-2024 | 00:00

Zoete aardappelsoep

Het is weer herfst en dat betekent dat we volop kunnen genieten van de heerlijke smaken die dit seizoen ons te bieden heeft. En wat past er nu beter bij de herfst dan een verwarmende, voedzame soep? Ik heb een fantastisch recept voor je: zoete aardappelsoep! Deze soep is niet alleen super lekker, maar ook nog eens gezond en makkelijk te maken. Perfect voor een gezellige avond op de bank met je liefste of vriendinnen, terwijl de regen zachtjes tegen de ramen tikt. Klinkt goed toch?


Waarom zoete aardappelsoep zo lekker is

Zoete aardappelen zijn niet alleen ontzettend smaakvol, ze zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten veel vitamine A, C en E, kalium en vezels. Daardoor zijn ze goed voor je huid, je ogen en je weerstand - allemaal dingen die wel een boost kunnen gebruiken in de herfstmaanden! Door de zoete, iets nootachtige smaak zijn ze ook nog eens onweerstaanbaar lekker. Combineer dit met de hartige smaken van ui en knoflook en de pittigheid van gember en je hebt een winnende combinatie.


Maar genoeg gepraat, laten we aan de slag gaan met het recept! Het fijne is dat je deze soep met slechts een paar ingrediënten maakt. Ideaal voor als je een drukke dag hebt gehad en geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Wedden dat je binnen een half uurtje een dampende pan op tafel hebt staan waar iedereen zijn vingers bij aflikt?


Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el geraspte gember
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Eventueel: een handje cashewnoten en wat verse koriander
Zoete aardappelsoep ingrediënten - My Daily Favorite

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
  2. Voeg de stukken zoete aardappel en de geraspte gember toe en bak een paar minuten mee. Schenk dan de bouillon erbij tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
  3. Pureer de soep met een staafmixer glad. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de soep over kommen en maak eventueel af met wat gehakte cashewnoten en koriander. Serveer direct, bij voorkeur met een lekker stuk versgebakken brood. Smullen maar!


Variatie tips

Het leuke van dit basisrecept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Probeer de soep eens met een eetlepel rode curry pasta voor een Thaise twist. Of vervang de helft van de zoete aardappel door pompoen voor een nog herfstigere smaak. Je kunt er ook een scheutje appelsap door doen voor een fris zoetje of wat citroensap voor wat pit. Hou je van een beetje spice? Voeg dan eens een snufje chilipoeder of een fijngehakte rode peper toe. Zo maak je steeds een nieuwe soep!


En serveer er ook eens wat anders bij dan brood. Wat dacht je van knapperige spekjes, gebakken paddenstoelen of geroosterde pompoenpitten? Of maak een salade van rucola, geitenkaas en walnoten voor een frisse tegenhanger. Wedden dat je deze soep steeds opnieuw wilt maken?


Gezonde comfort food

Zo zie je maar weer dat comfort food niet altijd ongezond hoeft te zijn. Met deze zoete aardappelsoep tover je in een handomdraai een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel waar je lange tijd op kunt teren. Ideaal voor de drukke herfstdagen! Ik hoop dat jullie net zo zullen genieten van dit verwarmende gerechtje als ik. En als je de soep hebt gemaakt, laat dan vooral even weten wat je ervan vond in de comments. Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!


Eet smakelijk en tot de volgende keer! Xxx


PS. Deel deze post gerust met je vriendinnen als je denkt dat zij deze soep ook lekker zouden vinden. Sharing is caring toch? 😉


Advertenties