Zelf Sangria maken

Zelf Sangria maken

TEKST Wilma Schoon

BEELD Libelle | DrankStunter.nl

Zelf Sangria maken (met alcohol en zonder alcohol)

Vandaag gaan we het hebben over hoe je zelf de lekkerste sangria kunt maken, zowel met als zonder alcohol. Want zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan je eigen drankjes mixen voor een zomers feestje of gezellige avond? Precies, niets! Dus pak je shaker en je mooiste karaf, want we gaan aan de slag.


Wat heb je nodig voor Sangria?

Laten we beginnen met de basis. Voor het maken van sangria heb je een paar essentiële ingrediënten nodig:

  • Wijn (rood, wit of rosé, afhankelijk van je smaak)
  • Vers fruit (zoals sinaasappel, citroen, limoen, appel, perzik of aardbeien)
  • Suiker of honing (om het geheel wat zoeter te maken)
  • Eventueel: gedistilleerde dranken zoals brandy, rum of triple sec (maar deze kun je ook weglaten voor een alcoholvrije versie)
  • IJsblokjes (want niemand houdt van lauwe sangria, toch?)


Klinkt goed, niet? Nu je de ingrediënten op een rijtje hebt, is het tijd om aan de slag te gaan!


Hoe maak je Sangria met alcohol?

Oké, laten we beginnen met de klassieker: sangria mét alcohol. Hier is een basisrecept dat je kunt aanpassen naar je eigen smaak:

  1. Snijd het fruit in stukjes en doe het in een grote kan of karaf.
  2. Voeg suiker of honing toe (ongeveer 2-4 eetlepels, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben).
  3. Schenk de wijn erbij (reken ongeveer 1 fles per 4-6 personen).
  4. Voeg eventueel wat gedistilleerde drank toe voor extra pit (een scheut brandy, rum of triple sec kan wonderen doen).
  5. Roer alles goed door en laat het mengsel minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen mengen. Hoe langer je het laat staan, hoe intenser de smaak!
  6. Voeg vlak voor het serveren ijsblokjes toe en geniet van je zelfgemaakte sangria!


Zie je, zo simpel is het! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten fruit en wijn. Probeer bijvoorbeeld eens een witte sangria met perzik en een vleugje triple sec, of een rosé sangria met aardbeien en een scheutje rum. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zelf Sangria maken met of zonder alcohol

Alcoholvrije Sangria maken

Maar wacht even, wat als je geen alcohol wilt of kunt drinken? Geen probleem! Je kunt net zo goed een heerlijke alcoholvrije sangria maken. Het enige verschil is dat je de wijn en gedistilleerde dranken vervangt door alcoholvrije alternatieven. Hier is een lekker recept:


  1. Snijd het fruit in stukjes en doe het in een grote kan of karaf.
  2. Voeg suiker of honing toe (ongeveer 2-4 eetlepels, afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben).
  3. Schenk alcoholvrije wijn, druivensap of appelsap erbij (reken ongeveer 1 liter per 4-6 personen).
  4. Voeg eventueel wat limonade, gemberbier of tonic toe voor extra smaak en een leuke bubbel.
  5. Roer alles goed door en laat het mengsel minstens een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  6. Voeg vlak voor het serveren ijsblokjes toe en geniet van je alcoholvrije creatie!


Zie je, ook zonder alcohol kun je een feestelijke en verfrissende sangria maken. Perfect voor als je bijvoorbeeld de BOB bent, zwanger bent, of gewoon even geen zin hebt in alcohol. En geloof me, je gasten zullen het verschil niet eens proeven!


Tips voor de perfecte Sangria

Nu je de basisrecepten onder de knie hebt, is het tijd voor een paar pro-tips om je sangria naar een hoger niveau te tillen:

  • Gebruik rijp en sappig fruit voor de beste smaak. Harde, onrijpe stukken zijn niet zo lekker om op te kauwen.
  • Experimenteer met verschillende soorten wijn en fruit om je eigen signature sangria te creëren. Wie weet word jij wel de sangria-master van je vriendengroep!
  • Laat de sangria minstens een uur (maar het liefst langer) in de koelkast staan voor de beste smaak. Geduld is een schone zaak, ook bij sangria.
  • Voeg vlak voor het serveren pas ijsblokjes toe, anders verdun je de smaak te veel. En niemand houdt van waterige sangria, toch?
  • Garneer je glazen met een schijfje fruit of een leuk rietje voor een feestelijke touch. Want je drinkt ook met je ogen, nietwaar?


Proost!

En daar heb je het, lieve lezers! Nu ben jij helemaal klaar om de lekkerste sangria te maken, met of zonder alcohol. Of je het nu serveert op een zomers tuinfeest, een gezellige barbecue of gewoon een avondje op de bank, sangria is altijd een goed idee. Dus pak die karaf, snijd dat fruit en proost op het leven! Want zeg nou zelf, zelfgemaakte sangria smaakt toch net even beter dan die uit de supermarkt. Cheers!


Oh, en mocht je nou echt geen zin hebben om zelf in de keuken te staan, dan heb ik nog een laatste tip voor je: bestel gewoon een kan sangria online en doe alsof je hem zelf gemaakt hebt. Geen haan die ernaar kraait! 😉 Proost!

Advertenties