Zelf peking eend maken

Zelf peking eend maken

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

PUBLICATIE 26-10-2024 | 00:00

Zelf Peking eend maken

Heb jij wel eens Peking eend gegeten? Als je dat nog nooit gedaan hebt, dan heb je echt iets gemist! Dit iconische gerecht uit de Chinese keuken is niet alleen té lekker, maar ook echt een serieus goeie traktatie voor je smaakpapillen. In dit artikel nemen we jullie een beetje mee in de wereld van de Peking eend en gaan we eens bekijken hoe we dit gerecht zelf op tafel kunnen zetten!


Wat is Peking eend?

Peking eend is een traditioneel gerecht uit de Chinese hoofdstad Beijing (vroeger Peking genoemd). Het bestaat uit een hele eend die op een speciale manier wordt bereid. De eend wordt eerst gemarineerd in een mengsel van kruiden en specerijen, waaronder steranijs, kaneel en peper. Vervolgens wordt de eend gedroogd en geroosterd in een speciale oven, waardoor de huid knapperig wordt terwijl het vlees mals en sappig blijft.


Het resultaat is een gerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet. De glanzende, goudbruine huid van de eend is een lust voor het oog en doet je mond al wateren voordat je überhaupt een hap genomen hebt. En geloof me, zodra je die eerste hap neemt, komt dit gerecht echt op je lijstje met 'favorites'!


Hoe eet je Peking eend?

Peking eend wordt traditioneel geserveerd met dunne pannenkoekjes, lente-uitjes en een zoete sojasaus. Het vlees van de eend wordt in dunne plakjes gesneden en samen met de andere ingrediënten in een pannenkoekje gerold. Dit zorgt voor een perfecte combinatie van smaken en texturen in elke hap. En het is nog gezond ook.


Het leuke aan Peking eend is dat het een gerecht is dat je samen met anderen kunt delen. Het is gebruikelijk om de eend in het midden van de tafel te plaatsen en iedereen zijn eigen pannenkoekjes te laten vullen. Zo kun je gezellig kletsen en genieten van elkaars gezelschap terwijl je smult van dit heerlijke gerecht. Want zeg nou zelf, eten is toch altijd leuker samen, of niet?

We gaan beginnen

Heb je altijd al eens zelf peking eend willen maken, maar dacht je dat het veel te ingewikkeld was? Geen zorgen, met dit recept en een beetje geduld kun jij thuis ook genieten van deze heerlijke Chinese klassieker. Peking eend is een gerecht dat indruk maakt op je gasten en perfect is voor een speciale gelegenheid. Dus trek je schort aan en duik de keuken in!

Zelf Peking eend maken - My Daily Favorite

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele eend (ongeveer 2 kg)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen peper
  • 2 liter water
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels maltose (of honing)


Voor erbij:

  • 16 kleine pannenkoekjes (mandarin pancakes)
  • 1 komkommer, in dunne reepjes
  • 1 bosje lente-uitjes, in dunne ringen
  • Hoisinsaus

Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiding van de eend

  1. Verwijder eventuele veren en het overtollige vet van de eend. Spoel de eend goed af onder koud stromend water, zowel aan de binnen- als buitenkant.
  2. Dep de eend droog met keukenpapier. Prik met een vork gaatjes in de huid van de eend, maar let op dat je niet door het vlees prikt.
  3. Meng in een kom de honing, sojasaus, vijfkruidenpoeder, zout en peper. Wrijf dit mengsel goed in op de eend, zowel aan de binnen- als buitenkant.
  4. Plaats de eend op een rooster en laat het minimaal 2 uur drogen op een koele plaats of in de koelkast. Dit helpt om een knapperige huid te krijgen.


Stap 2: Het koken van de eend

  1. Breng in een grote pan water aan de kook met de steranijs en het kaneelstokje. Voeg de maltose (of honing) toe en roer tot het is opgelost.
  2. Hang de eend boven het kokende water (zonder het water te raken) en stoom de eend voor ongeveer 1 uur. Zorg ervoor dat het water constant aan het koken is.
  3. Haal de eend uit de pan en laat het afkoelen. Bewaar ondertussen het kookvocht.
Shared dining Peking eend - My Daily Favorite

Stap 3: Het bakken van de eend

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Bestrijk de eend royaal met het bewaarde kookvocht. Dit geeft de eend zijn glanzende, knapperige huid.
  3. Plaats de eend op een rooster in een braadslee en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-40 minuten, of totdat de huid goudbruin en knapperig is. Keer de eend halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.


Stap 4: Serveren

  1. Haal de eend uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  2. Snijd ondertussen de komkommer in dunne reepjes en de lente-uitjes in dunne ringen.
  3. Snijd de eend in dunne plakjes en serveer met de pannenkoekjes, komkommer, lente-ui en hoisinsaus.
  4. Laat iedereen zijn eigen pannenkoekjes vullen en oprollen. Geniet van je zelfgemaakte peking eend!


Tip: Serveer er een lekkere Chinese thee bij voor de ultieme authentieke ervaring.


Nu je weet hoe je zelf peking eend kunt maken, is het tijd om je vrienden en familie te verrassen met dit heerlijke gerecht. Het kost wat tijd en moeite, maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Bovendien kun je trots zijn op je culinaire prestatie en genieten van een gezellige avond met je dierbaren. Wie weet wordt het wel een nieuwe traditie in jouw huis!


Veel kookplezier en eet smakelijk!


PS: Mocht je nu echt geen tijd hebben om zelf aan de slag te gaan, dan is bestellen bij een goede Chinees natuurlijk ook een optie. Maar ssst, niet verder vertellen! 

Advertenties