Wat zijn de beste slaapgewoontes voor een goede nachtrust?

Wat zijn de beste slaapgewoontes voor een goede nachtrust?

TEKST Ilse Bruggink

BEELD Elina Fairytale |

Tips om je nachtrust te verbeteren

We weten allemaal dat een goede nachtrust ontzettend belangrijk is. Het helpt je te herstellen van de dag, het is goed voor je weerstand, het helpt je bij het in balans brengen van ontzettend veel processen in je lichaam (bijv. je hormonen, cellen, neurotransmitters) en het zorgt voor rust in je hoofd. Een goede nachtrust betekent voor de volgende dag een vrolijker humeur, meer energie en een beter geheugen. Best knap dat ons lichaam dit allemaal in rust kan doen!  

Slaapgewoontes 

Mijn naam is Ilse Bruggink, ik ben 36 jaar, ik woon in Almere en ben inmiddels ruim 12 jaar samen met mijn lieve man waarmee ik 8 jaar geleden een prachtige dochter heb gekregen. Wij streven binnen het redelijke naar een optimale gezondheid voor nu, maar ook voor later. Slapen is, zoals gezegd, heel belangrijk voor je gezondheid. Gelukkig ben ik van nature een gemakkelijke slaper, maar ook ik heb geprobeerd mijn slaap te optimaliseren. Ondanks dat ik genoeg uren slaap, werd ik toch regelmatig moe wakker. 

Verbeter je nachtrust door deze gewoontes voor het slapen aan te passen - My Daily Favorite

Wat heb ik uitgeprobeerd? 

Er is niet zo iets als één gouden regel: Simpelweg omdat iedereen uniek is. Maar met onderstaande aanpassingen is de nachtrust van mij, maar ook van mijn gezin significant verbeterd:

Eten
Ik probeer na de avondmaaltijd niet meer te eten. Slapen met een volle maag verstoort een aantal processen in ons lichaam en ligt ook minder lekker. Je verteringstelsel is namelijk nog druk aan het werk, terwijl je eigenlijk wilt dat je lichaam in de ruststand komt. Kruidenthee, zoals kamille of lavendel kan wel bij dragen aan een goede nachtrust.
 
Licht
Als het buiten donker is, zetten wij thuis de lampen een stuk minder fel. Hiermee bereid je je lichaam en hoofd al voor op de slaap. Je schakelt letterlijk en figuurlijk iets uit. Binnenkort ga ik eens aan de slag met het vervangen van een aantal lampen voor rode lampen. Deze schijnen het blauwe licht nog beter te filteren, wat weer goed is voor je slaap. Moet je ’s nachts plassen? Probeer het eens zonder licht te doen, dan val je waarschijnlijk sneller in slaap.

Schermen 
Een vervolg op het vorige stuk. Een uur of langer voor bedtijd geen schermgebruik is ontzettend belangrijk voor je nachtrust (dus geen tv of telefoons...). Dit lukt niet altijd, moet ik eerlijk bekennen.. Overdag gebruik ik roodlichtfilters voor al mijn schermen. Hoe minder kunstmatig licht, hoe beter! Het blauwe licht van alle schermen en lichten verstoort je natuurlijke slaapritme enorm. Je brein denkt dat het overdag is, dus je lichaam ook. Dus ook als je ’s nachts even wakker wordt, niet je telefoon pakken. Dit is echt een no-go voor je slaap.  

Tips om je nachtrust te verbeteren

No Phone Zone
Geen telefoons in onze slaapkamer. Er zijn wel leukere afleidingen in de slaapkamer toch?!? De telefoons liggen op de gang op 'niet storen'. Alleen vooraf ingestelde nummer komen hier doorheen bij bellen.

Yin yoga
Voor het slapen doe ik wat yin yoga poses. Dit wil zeggen; het rekken en strekken van je lichaam en deze pose een aantal minuten vasthouden, zodat je ruimte in je bindweefsel creëert. Hiermee ontspan je heerlijk je spieren en je brein. Dit doe ik trouwens ook als ik wakker word. Een heerlijk begin van de dag.

Mediteren
Ik mediteer voordat ik ga slapen. Soms via een begeleide meditatie app en soms in stilte. 20 minuurtjes is vaak genoeg om al lekker weg te dommelen. Probeer eens bewust rustig in- en uit te ademen, bijv. door de boxbreathing oefening. Dit betekent dat je bijv. 7 tellen inademt, 7 tellen dit vasthoudt, 7 tellen uitademt en weer 7 tellen vasthoudt. En dan weer alles opnieuw.  

Welke tip ga jij uitproberen?

Al deze tips helpen mij niet alleen om snel en goed in slaap te vallen, maar ook om lekker uitgerust weer wakker te worden. En met de zomervakantie die - voor sommige van jullie nu al - officieel ten einde is gekomen is het echt lekker hoor om het werk- of schooljaar weer fris en fruitig op te starten.
Natuurlijk past het aanpassen van de ene gewoonte meer bij jou dan het andere. Wellicht heb jij goede tips die je toepast om de slaapkwaliteit te bevorderen. Wij zijn daar dan natuurlijk ook heel erg benieuwd naar. Deel ze gerust met ons op de socials en wie weet worden we allemaal veel uitgeruster wakker.

Slaap lekker! 

Advertenties