De vakantie is over

De vakantie is over

TEKST Roos de Jager

BEELD Getty Images

De vakantie is over

De zomervakantie zit er helaas alweer bijna op. Of tenminste, het einde komt langzaam maar zeker in zicht. Wat vliegt de tijd toch als je het naar je zin hebt, nietwaar? Maar geen paniek, met onze tips zorg je ervoor dat je straks met frisse moed weer aan de slag kunt. En wie weet, misschien kun je zelfs nog een beetje van dat vakantiegevoel vasthouden!


Bereid je goed voor op de terugkomst

Niets zo vervelend als na een heerlijke vakantie in een rommelig huis terugkomen of meteen door je boodschappen heen zijn. Daarom hier wat tips voor een soepele terugkeer naar het 'normale leven':


  • Ruim voor vertrek je huis lekker op. Geloof me, je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn als je straks in een fris en opgeruimd huis thuiskomt.
  • Doe alvast wat boodschappen die wat langer houdbaar zijn, zoals pasta, rijst, blikgroenten etc. Scheelt je weer een tripje naar de supermarkt na een vermoeiende reis.
  • Was alle vakantie kleding meteen als je thuiskomt. Anders blijft die koffer zo lang ongeopend in de hoek staan en voor je het weet ruikt alles een beetje muf. Niet heel fris!


Kortom, een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Al moet je het ook weer niet overdrijven natuurlijk, je bent tenslotte nog op vakantie! Laat dat heerlijke vakantiegevoel nog even niet los.

De dips na je vakantie

Eerste werkdag: do's en don'ts

Oef, daar is ie dan: de eerste werkdag na je welverdiende vakantie. Misschien zie je er als een berg tegenop, maar met deze do's en don'ts kom je die eerste dag wel door.


Wat je wel moet doen als je weer gaat werken:

  • Zet de wekker op tijd! Na al die weken uitslapen is het even wennen om weer vroeg op te staan. Geef jezelf wat extra tijd 's ochtends. Of nog beter: Ga sporten voordat je de werkweek start! Echt, je begint je dag alsof je de hele wereld aan kunt!

  • Trek iets leuks aan waar je je goed in voelt. Kan die strakke kleding nog even plaatsmaken voor iets ruimers? Een beetje zoals op je vakantie, snap je? Scheelt je een ochtendhumeur.

  • Neem even de tijd om je mail en taken alvast door te nemen. Na de vakantie is het even inkomen, dus gun jezelf wat ruimte om rustig op te starten.
    En met een stuk of 3 nog op te volgen mailtjes start je de maandagochtend een stuk ontspannender op dan dat je eerst nog een weg moet ploeteren door 239 ongelezen mails.

  • Deel je leukste vakantiefoto's en memorabele vakantiemomenten met je collega's. Zo houd je dat vakantiegevoel nog even vast en leer je elkaar op een andere manier kennen. Gezellig toch?


En dan de don'ts voor je eerste werkdag:

  • Plan niet meteen je agenda helemaal vol. Zoals gezegd, gun jezelf wat tijd om weer in het werkritme te komen. Rome is ook niet in één dag gebouwd!

  • Klaag niet te veel over dat je vakantie voorbij is. Ja, we weten het, het is balen. Maar probeer toch positief te blijven, voor jezelf en je collega's.

  • Vergelijk jezelf niet teveel met collega's die nog op vakantie gaan. Ieder z'n beurt, de jouwe komt vanzelf weer. En ondertussen kun jij lekker nagenieten.

Enne, mocht die eerste werkdag toch nog tegenvallen... Bedenk dan dat het weekend alweer bijna voor de deur staat. Succes!


Vasthouden aan dat vakantiegevoel

Natuurlijk is het jammer dat de vakantie voorbij is, maar probeer vooral de positieve dingen ervan vast te houden. Kijk nog eens door je vakantiefoto's, zet je favoriete vakantienummer op repeat, maak dat ene lekkere gerecht dat je op reis at.


En het allerbelangrijkste: neem de rust en ontspanning van de vakantie mee je dagelijks leven in. Maak regelmatig tijd voor leuke dingen, ook al is het maar iets kleins. Blijf genieten van quality time met je dierbaren. En vergeet niet af en toe lekker te niksen, ook dat is hard werken!


Nou, geniet nog even van de laatste vakantiedagen. En mocht het allemaal toch even tegenvallen straks... Bedenk dan dat de volgende vakantie alweer in het verschiet ligt. Daar gaan we weer lekker naar toeleven. Eerst op naar de herfst, met z'n allen. You got this!

Advertenties