Uitvaarttrends 2024

Uitvaarttrends 2024

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Het Parool & bHESS UItvaartzorg

Het persoonlijke karakter van afscheid nemen

De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen in rap tempo, waarbij afscheid nemen een steeds persoonlijker karakter krijgt. Geen saaie traditionele uitvaart meer, maar een persoonlijk uniek afscheid. Vroeger was een uitvaart droevig en kwam iedereen in het zwart. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer het geval. Mensen willen steeds vaker dat het een toost op het leven wordt. Je ziet dat mensen tegenwoordig zelfs staan te dansen op harde muziek. De koffie en cake worden steeds minder geschonken en de borrel met bitterballen komen al snel op tafel.


Uitvaart steeds vaker een feest

Ook de kist is niet meer wat het geweest was. Het wrappen van een grafkist is populair aan het worden en de mogelijkheden zijn oneindig. Nabestaanden kunnen een print of foto kiezen uit een database van meer dan 1 miljoen afbeeldingen en binnen een paar uur wordt de kist gewrapt en krijgt hij een compleet ander uiterlijk.

Kist beschilderen: Naast het wrappen van kisten zien we ook steeds vaker dat nabestaanden samen met hun kinderen of kleinkinderen de kist beschilderen met mooie kleuren, vormen of liefdevolle teksten.

Bijzonder rouwvervoer: De standaard zwarte en grijze rouwauto's zullen in 2024 steeds minder gebruikt worden. Rouwkoetsen, rouwbakfietsen, rouwbussen, rouwmotors, rouwcaravans en rouwboten komen steeds vaker voor. Bij een ecologische uitvaart kiest men vaak voor een elektrische rouwauto.

Uitvaartmuziek: Vroeger werden veel klassieke nummers grijsgedraaid en zagen we bij bijna iedere uitvaart dezelfde liedjes. Tegenwoordig is dit volledig anders en worden er op ieder afscheid andere nummers gedraaid. Van hardcore, reggaeton, rap tot techno. De muziekkeuze is persoonlijker en weerspiegelt de smaak en voorkeur van de overledene.


Uitvaartlocaties

Ook de locaties van het afscheid of de condoleance veranderen. Mensen erkennen dat een uitvaart meer is dan alleen een moment van verdriet; het is een gelegenheid om het leven te vieren en herinneringen te koesteren. Naast gepersonaliseerde ceremonies worden ook alternatieve begrafenis- en crematieopties populairder. Het idee van natuurbegraven, gedenkbomen en herinneringsrituelen groeit in populariteit, waardoor er meer ruimte is voor individuele expressie en verbinding met de natuur.


Duurzaamheid als belangrijke trend

Maar ook duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij uitvaartwensen. Organische doodskisten, duurzaam rouwvervoer en digitale rouwkaarten komen steeds vaker voor. Zo wordt bijvoorbeeld de rouwkaart via e-mail of WhatsApp doorgestuurd, waardoor er minder papier wordt verspild.

Ook zie je de opkomst van duurzame rouwboeketten: De reguliere varianten zijn vaak prachtig, maar erg prijzig en gaan doorgaans maar kort mee. Anno 2024 zijn dit de typische redenen dat steeds meer mensen kiezen voor het huren van duurzame rouwstukken.


Niet cremeren maar resomeren

Cremeren is al jaren veel populairder dan begraven worden. Ieder jaar stijgt het percentage van mensen dat gecremeerd wordt. Maar daar gaat waarschijnlijk verandering in komen, want resomeren wordt zeer waarschijnlijk een nieuwe vorm van lijkbezorging. Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een bepaalde vloeistof.

Overigens mag je in Nederland een overledene nog niet resomeren, maar het kabinet (wie dat tegenwoordig dan ook is) was wel bezig om een wetsvoorstel hierover in te dienen.


Jouw laatste feest: Hoe zie jij jouw ideale uitvaart?

Het is misschien niet het meest gezellige onderwerp, maar het is nou eenmaal belangrijk om er over na te denken en het een en ander over vast te leggen. Droom jij van een kleurrijk en levendig afscheid, waar mensen lachen en herinneringen delen? Of kies je een thema-uitvaart waar iedereen verkleed komt als zijn favoriete superheld.

Of wil je jouw uitvaart toch liever als een intiem en rustig moment, omringd door dierbaren?

Uitvaarttrends veranderen en het is jouw moment om te bepalen hoe je herinnerd wilt worden. Dus waarom niet wat humor toevoegen? Misschien wil je een grappige speech voorbereiden die iedereen aan het lachen maakt, of een playlist met jouw favoriete oppeppende nummers?

Jouw uitvaart mag een weerspiegeling zijn van wie jij was.  We zijn erg benieuwd waar jij voor zou kiezen? Laat je op onze socials weten hoe jij het zou doen?

Advertenties