TEKST Ferris ter Meer
BEELD Ai
PUBLICATIE 06-12-2025 | 10:46
Speculaas hoort bij december zoals een muts bij kou, maar de laatste jaren duikt die typische kruidige smaak óók op in… cocktails. Jep.. de speculaas cocktail is officieel een ding, en wij snappen precies waarom. Dat mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember is zó warm en aromatisch dat het elk drankje automatisch een winterknuffel geeft.
Maar waar komt die smaak eigenlijk vandaan? En welke cocktails kun je ermee maken? We schenken je graag vier heerlijke recepten én wat leuke achtergrondkennis in.
Speculaas is al eeuwenoud. De kruiden kwamen vroeger van verre handelsroutes, waardoor specerijen enorme luxe waren. Rond feestdagen stonden ze symbool voor rijkdom en warmte. Later, dankzij Belgische en Nederlandse bakkers, kreeg speculaas zijn iconische smaak en knapperigheid.
Leuk weetje: het woord speculaas komt waarschijnlijk van specerijen, maar sommigen zeggen dat het afstamt van het Latijnse speculum, oftewel “spiegel”, omdat de koekjes vaak gespiegeld uit een houten mal werden gedrukt.
Zeg het maar… we vinden beide theorieën eigenlijk te leuk om níét te geloven.
Hoe dan ook.. Nu.. eeuwen later, vinden al die winterse smaken hun weg naar cocktailshakers wereldwijd. Cheers!
Voor wie van kruidig én caffeinated houdt.
De espresso martini werd ooit bedacht omdat een model tegen een bartender zei:
“Can you make me something that wakes me up… and then f**ks me up?”
We gaan ervan uit dat zij een trendsetter avant la lettre was. En speculaas maakt ’m alleen maar gezelliger.
Denk: cocktail meets dessert.
Spaanse Licor 43 is van zichzelf al warm, kruidig en een tikje vanille-achtig. Met speculaas smaakt het serieus alsof een barista een cocktail heeft uitgevonden voor Sinterklaas himself.
Voor de whiskey lovers die het stiekem toch een beetje winters willen.
De Old Fashioned is één van de oudste cocktails ter wereld. De cocktial bestaat al sinds de 19e eeuw. De speculaasvariant voelt daarom een beetje alsof je geschiedenis mixt met decembergeur. Win-win.
De Belgische guilty pleasure.
De iconische Biscoff-pasta ontstond pas in de jaren 2000, toen fans zó geobsedeerd waren door de koekjes dat ze zelf probeerden ze tot pasta te verwerken. De fabrikant dacht: “Waarom eigenlijk niet?” En boom: een wereldhit.