Speculaas cocktails

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ai

PUBLICATIE 06-12-2025 | 10:46

Vier winterse drankjes die je meteen wilt maken

Speculaas hoort bij december zoals een muts bij kou, maar de laatste jaren duikt die typische kruidige smaak óók op in… cocktails. Jep.. de speculaas cocktail is officieel een ding, en wij snappen precies waarom. Dat mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember is zó warm en aromatisch dat het elk drankje automatisch een winterknuffel geeft.

Maar waar komt die smaak eigenlijk vandaan? En welke cocktails kun je ermee maken? We schenken je graag vier heerlijke recepten én wat leuke achtergrondkennis in.

Een klein beetje speculaas-geschiedenis

Speculaas is al eeuwenoud. De kruiden kwamen vroeger van verre handelsroutes, waardoor specerijen enorme luxe waren. Rond feestdagen stonden ze symbool voor rijkdom en warmte. Later, dankzij Belgische en Nederlandse bakkers, kreeg speculaas zijn iconische smaak en knapperigheid.

Leuk weetje: het woord speculaas komt waarschijnlijk van specerijen, maar sommigen zeggen dat het afstamt van het Latijnse speculum, oftewel “spiegel”, omdat de koekjes vaak gespiegeld uit een houten mal werden gedrukt.
Zeg het maar… we vinden beide theorieën eigenlijk te leuk om níét te geloven.

Hoe dan ook.. Nu.. eeuwen later, vinden al die winterse smaken hun weg naar cocktailshakers wereldwijd. Cheers!

Speculaas Espresso Martini  | My Daily Favorite

Speculaas Espresso Martini

Voor wie van kruidig én caffeinated houdt.

Ingrediënten

  • 40 ml vodka
  • 25 ml koffielikeur (Kahlúa)
  • 30 ml espresso (vers!)
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • IJs

Bereiding

  1. Espresso even laten afkoelen.
  2. Alles in een shaker.
  3. Hard shaken tot er een mooie schuimlaag ontstaat.
  4. Gieten in een martiniglas en eventueel toppen met wat speculaaskruiden of een minispeculaasje.

Leuk weetje

De espresso martini werd ooit bedacht omdat een model tegen een bartender zei:
“Can you make me something that wakes me up… and then f**ks me up?”
We gaan ervan uit dat zij een trendsetter avant la lettre was. En speculaas maakt ’m alleen maar gezelliger.

Speculaas Latte Cocktail  | My Daily Favorite

2. Speculaas Latte Cocktail

Denk: cocktail meets dessert.

Ingrediënten

  • 40 ml Licor 43 of spiced rum
  • 100 ml warme melk of melkschuim
  • 1 eetlepel room
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Eventueel een theelepel bruine suiker

Bereiding

  1. Verwarm de melk en roer de speculaaskruiden erdoor.
  2. Voeg room en likeur toe.
  3. Schenk in een hittebestendig glas.
  4. Afmaken met een laagje schuim en wat speculaaskruiden bovenop.

Leuk weetje

Spaanse Licor 43 is van zichzelf al warm, kruidig en een tikje vanille-achtig. Met speculaas smaakt het serieus alsof een barista een cocktail heeft uitgevonden voor Sinterklaas himself.

Speculaas Old Fashioned | My Daily Favorite

3. Speculaas Old Fashioned

Voor de whiskey lovers die het stiekem toch een beetje winters willen.

Ingrediënten

  • 50 ml bourbon of rye whiskey
  • 1 theelepel speculaassiroop (zelf maken: gelijke delen suiker, water & speculaaskruiden opkoken)
  • 2 dashes bitters
  • Sinaasappelschil

Bereiding

  1. Whiskey, bitters en speculaassiroop in een glas met ijs.
  2. Rustig roeren (geen shakey-shakey).
  3. Garneren met een sinaasappelschilletje.

Leuk weetje

De Old Fashioned is één van de oudste cocktails ter wereld. De cocktial bestaat al sinds de 19e eeuw. De speculaasvariant voelt daarom een beetje alsof je geschiedenis mixt met decembergeur. Win-win.

Speculoos Cookie Cocktail

4. Speculoos Cookie Cocktail

De Belgische guilty pleasure.

Ingrediënten

  • 30 ml vodka
  • 30 ml roomlikeur (Baileys of soortgelijk)
  • 1 flinke eetlepel Biscoff/speculoospasta
  • 50 ml melk
  • IJs

Bereiding

  1. Alle ingrediënten in een shaker.
  2. Even goed doorkloppen tot de pasta is opgelost.
  3. Uitschenken in een tumblerglas.
  4. Randje van het glas eventueel dippen in gesmolten speculoospasta.

Leuk weetje

De iconische Biscoff-pasta ontstond pas in de jaren 2000, toen fans zó geobsedeerd waren door de koekjes dat ze zelf probeerden ze tot pasta te verwerken. De fabrikant dacht: “Waarom eigenlijk niet?” En boom: een wereldhit.

Advertenties