Shakshuka

Shakshuka

TEKST Wilma Schoon

BEELD N Voitkevich

PUBLICATIE 22-03-2025 | 00:00

Shakshuka: een smakelijk en simpel gerecht uit het Midden-Oosten

Shakshuka is een heerlijk, hartig gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bestaat uit gepocheerde eieren in een kruidige tomatensaus en wordt vaak geserveerd met vers brood. Dit gerecht is niet alleen eenvoudig te maken, maar zit ook boordevol smaak en voedzame ingrediënten.


Ingrediënten:

Voor 2-3 personen heb je het volgende nodig:

  • - 1 eetlepel olijfolie
  • - 1 ui, fijngesneden
  • - 1 rode paprika, in blokjes
  • - 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • - 1 theelepel komijnpoeder
  • - 1 theelepel paprikapoeder
  • - 1/2 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • - 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • - Zout en peper naar smaak
  • - 3 tot 4 eieren
  • - Verse koriander of peterselie ter garnering
  • - Feta of geitenkaas (optioneel)
  • - Vers brood of pita om te serveren


Bereidingswijze:

  1. Fruit de groenten: Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en paprika toe en bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  2. Voeg de kruiden toe: Doe de knoflook, komijn, paprikapoeder en chilipoeder erbij en bak nog een minuut mee tot de geuren vrijkomen.
  3. Maak de tomatensaus: Giet het blik tomatenblokjes in de pan, breng op smaak met zout en peper en laat de saus 10-15 minuten sudderen, totdat hij iets is ingedikt.
  4. Pocheer de eieren: Maak kleine kuiltjes in de saus en breek voorzichtig de eieren erin. Dek de pan af en laat de eieren 5-7 minuten garen, afhankelijk van hoe zacht je de dooiers wilt.
  5. Garneren en serveren: Bestrooi met verse koriander of peterselie en eventueel wat verkruimelde feta of geitenkaas. Serveer direct met vers brood om de saus op te dippen.


Variaties en tips:

  • - Voeg kikkererwten of spinazie toe voor extra vulling.
  • - Gebruik harissa of verse chili voor een pittigere smaak.
  • - Maak een groene shakshuka met spinazie, prei en room in plaats van tomatensaus.


Advertenties