Romige Pompoenrisotto met salie en Parmezaan

TEKST Wilma Schoon

BEELD Kaboompics.com

PUBLICATIE 27-09-2025 | 00:00

Heerlijk herfstgerecht

Ja, lieve Favorites! De herfst is begonnen. De blaadjes veranderen van kleur, de lucht wordt weer wat frisser en voelt weer wat knisperiger aan en je kunt eindelijk weer die favoriete trui weer uit de kast kunt halen. Maar hej... laten we eerlijk zijn, het allerbeste aan de herfst is toch wel het comfort food. En wat is er nu meer troostend dan een bord romige pompoenrisotto met salie en Parmezaan? Precies, niet veel!


Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 g risottorijst (Arborio)
  • 1 middelgrote flespompoen
  • 1 liter groentebouillon (warm)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 150 ml droge witte wijn
  • 50 g roomboter
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 6 blaadjes verse salie
  • Olijfolie, peper en zout
Herfstgerecht -Romige Pompoenrisotto - My Daily Favorite

Bereiding

Pompoen voorbereiden

Begin met de pompoen, de ster van dit gerecht. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in blokjes. Leg de helft van de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper en rooster ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. De andere helft kook je zachtjes in een pan met wat water tot ze zacht zijn. Pureer deze tot een gladde pompoencrème. Deze crème geeft je risotto die heerlijke, zijdezachte textuur.


Basis risotto

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glanzen. Dit is het moment waarop je je innerlijke chef-kok naar boven kunt halen en de rijst afblust met de droge witte wijn. Roer goed door en geniet van het sissende geluid en de heerlijke geur.


Bouillon toevoegen

Nu begint het echte werk. Voeg telkens een soeplepel warme groentebouillon toe aan de rijst en blijf roeren tot de rijst de vloeistof heeft opgenomen. Dit proces herhaal je ongeveer 18 minuten, of totdat de risotto beetgaar is. Vergeet niet om tussendoor te proeven, want dat is natuurlijk het leukste deel van koken.


Pompoen verwerken

Roer de pompoencrème en de geroosterde pompoenblokjes door de risotto. Voeg de roomboter en Parmezaanse kaas toe voor die onweerstaanbare romigheid. Geef je risotto een laatste roer en breng op smaak met peper en zout. Het ruikt nu al heerlijk, niet waar?


Afwerking

Bak de salieblaadjes kort krokant in een beetje boter of olie. Deze knapperige blaadjes geven je gerecht een aromatische finishing touch. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de krokante salieblaadjes. Voilà, je herfstige meesterwerk is klaar om geserveerd te worden!

Serveer met

Een frisse herfstsalade met veldsla en walnoten is een perfecte aanvulling op deze rijke risotto. En voor wie van een goed glas wijn houdt, een volle Chardonnay of een kruidige Pinot Noir past hier uitstekend bij. Cheers!


Waarom dit gerecht?

De combinatie van de zoete pompoen, de romige risotto en de aromatische salie maakt dit gerecht een ware herfstklassieker. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een genot voor de smaakpapillen. Bovendien is het een geweldige manier om indruk te maken op je vrienden of familie tijdens een gezellig diner. Dus trek die trui aan, zet wat sfeervolle muziek op en geniet van een prachtig bord pompoenrisotto.


Dus, waar wacht je nog op? Tijd om de keuken in te duiken en je eigen herfstige feestje te maken. Smakelijk eten!

Advertenties