Omscholen?

Omscholen?

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Pexels

Dit zijn de banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is

Overweeg je om je om te scholen naar een beroep met meer baanzekerheid en een goed salaris? Je bent niet de enige! Veel mensen denken erover na om een carrièreswitch te maken. Maar welke banen zijn kansrijk voor de toekomst? Wij hebben voor jou op een rijtje gezet welke beroepen goede perspectieven bieden, zowel qua salaris als baankansen. Dus ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder!


Banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is: Leraar

1. Software developer

In onze snel digitaliserende wereld blijft de vraag naar goede software developers onverminderd hoog. Bedrijven in alle sectoren hebben behoefte aan maatwerk applicaties en slimme softwareoplossingen. Als software developer kun je rekenen op een goed salaris. Volgens cijfers van het CBS verdien je met een paar jaar ervaring al snel €4000 of meer per maand. Tel daar de uitstekende baankansen bij op (een werkloosheidspercentage van minder dan 2%) en je snapt waarom een carrière als software developer aantrekkelijk is.


Wat heb je nodig om software developer te worden? Logisch en analytisch denkvermogen zijn belangrijk. Daarnaast moet je affiniteit hebben met computers en programmeren. Een hbo-opleiding zoals HBO-ICT geeft je een goede basis. Of je kunt een erkende cursus volgen, bijvoorbeeld gericht op een programmeertaal als Java, C# of Python. Ervaring is vaak belangrijker dan diploma's in de IT. Door te werken aan eigen projecten en een portfolio op te bouwen kun je jezelf in de kijker spelen bij werkgevers.

Banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is: Financieel advisseur

2. Financieel adviseur

Iedereen kan wel wat hulp gebruiken als het om geldzaken gaat. Of het nu gaat om verzekeringen, hypotheken, beleggingen of pensioenplanning, een goede financieel adviseur is goud waard. En de vraag naar vakkundige financiële adviseurs blijft groeien.


Als financieel adviseur help je particulieren en bedrijven met het maken van slimme financiële keuzes. Je bent goed op de hoogte van fiscale regels, financiële producten en economische ontwikkelingen. Analytisch vermogen en sterke communicatieve vaardigheden zijn dan ook essentieel in dit beroep.


Qua salaris zit je als financieel adviseur goed. Het mediaaninkomen ligt rond de €4500 bruto per maand. En de baankansen zijn uitstekend. Banken, verzekeringsmaatschappijen en financiële adviesbureaus staan te springen om goede adviseurs. Met een financiële hbo-opleiding als bijvoorbeeld Financial Services Management heb je een prima startpositie. Of volg een specifieke opleiding tot financieel planner.

Banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is: Verpleegkundige

3. Verpleegkundige

De vergrijzing zorgt voor een toenemende behoefte aan zorg. Vooral aan hoogopgeleide verpleegkundigen is een chronisch tekort. Als hbo-verpleegkundige kun je in verschillende settingen aan de slag: ziekenhuizen, zorginstellingen, thuiszorg, etc. Het is afwisselend en dankbaar werk, waarbij je echt iets kunt betekenen voor mensen.


Verpleegkundige word je niet zomaar. Een hbo-opleiding verpleegkunde is de standaard. Maar er zijn ook zij-instroomtrajecten als je al een andere hbo- of wo-opleiding hebt gedaan. Het salaris is afhankelijk van je functie en ervaring, maar ligt voor een hbo-verpleegkundige al snel rond de €3000 per maand. En het mooie is: je bent verzekerd van een baan. De werkloosheid onder verpleegkundigen is nagenoeg 0%.

Banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is: Leraar

4. Leraar exacte vakken

Wist je dat er een groot tekort is aan leraren voor vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde? Middelbare scholen zitten te springen om bevoegde docenten voor deze 'tekortvakken'. Dus als jij een bèta-achtergrond hebt, ligt hier een mooie kans.


Een eerstegraads lesbevoegdheid haal je met een universitaire lerarenopleiding van een jaar, als je een masterdiploma in bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde op zak hebt. Of volg een tweedegraads lerarenopleiding aan een hbo, als je een hbo-diploma in een exact vak hebt. Het salaris is afhankelijk van je bevoegdheid en ervaring, maar begint rond de €2800 bruto per maand. En de baangarantie is groot, zeker voor de exacte vakken.


Het onderwijs is misschien niet de meest sexy sector. Maar het geeft veel voldoening om je kennis over te dragen aan een nieuwe generatie. En met al die vakanties kun je niet klagen, toch?

Banen met een hoog salaris en waar veel vraag naar is: Advocaat

5. Advocaat

De advocatuur staat bekend als een competitieve sector waar je lange uren maakt. Maar het is ook een vak met veel afwisseling, uitdaging en doorgroeimogelijkheden. En laten we eerlijk zijn: de salarissen mogen er zijn. Als advocaat-stagiair begin je rond de €3500 bruto per maand, oplopend tot wel €5500 voor een medewerker. En de echt succesvolle advocaten verdienen een veelvoud daarvan.


Advocaat word je niet zomaar. Naast een universitaire rechtenstudie moet je de driejarige beroepsopleiding tot advocaat volgen. Maar dan heb je ook wat: goede baankansen en een hoog salaris. De juridische sector blijft groeien en de vraag naar gespecialiseerde advocaten is groot. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsrecht, arbeidsrecht of intellectueel eigendomsrecht.


Dus heb jij een scherp juridisch brein, uitstekende communicatieve vaardigheden en een flinke dosis ambitie? Dan is de advocatuur misschien wel jouw roeping.

Conclusie

Een carrièreswitch is spannend, maar kan ook veel opleveren. Zowel financieel als qua werkplezier en voldoening. De beroepen die ik beschreven heb bieden goede perspectieven voor de toekomst. Maar uiteindelijk moet je vooral kiezen voor een vak dat bij jou past.


Twijfel je nog over je volgende stap? Praat eens met een loopbaanadviseur. Of loop een dagje mee met iemand die jouw droombaan heeft. Wie weet geeft dat net dat duwtje in de rug dat je nodig hebt. Ik wens je veel succes met je volgende stap. Je kunt het!

Advertenties