Luxemburg

Luxemburg

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ferris ter Meer

Weekendje Luxemburg

Ben je op zoek naar een toffe en unieke bestemming voor een weekendje weg? Check dan eens Luxemburg! Dit charmante, kleine landje, verscholen tussen België, Duitsland en Frankrijk, heeft veel meer te bieden dan je misschien denkt. Van serieus mooie natuurgebieden tot pittoreske, historische steden. Maar ook heerlijke wijnen en indrukwekkende kastelen - Luxemburg heeft het allemaal. En het beste? Het is nog betaalbaar ook!

Stel je voor: een wandeling door uitgestrekte bossen en glooiende heuvels, waar je volledig tot rust kunt komen. Of een bezoek aan een van de vele kastelen, waar je je compleet in een sprookje waant. Of wat dacht je van de gezellige markten en sfeervolle pleinen in Luxemburg-stad, waar je je tegoed kunt doen van heerlijke lokale gerechten en ambachtelijke producten. Ben je een wijnliefhebber? Dan is een tocht langs de Moezel met zijn wijngaarden een absolute must!


Het leuke van Luxemburg is dat het makkelijk bereikbaar is. Vanaf Utrecht is het een kleine 4,5 uur rijden. En zo dicht als dat het bij huis is, zo thuis zul je je er voelen. Het vriendelijke en gastvrije karakter van de Luxemburgers stellen je gelijk op je gemak. Of je nu een avontuurlijke wandelaar bent die het wat dichter bij huis wilt zoeken, een cultuurhistorische ontdekkingsreiziger of gewoon lekker met je gezin wilt genieten van rust en goed eten: Luxemburg biedt voor ieder wat wils.

Weekendje Luxemburg. Prachtige natuur nabij de stad

Waarom Luxemburg?

Luxemburg is een land dat vaak over het hoofd wordt gezien als vakantiebestemming. Onterecht, want dit kleine groothertogdom heeft ontzettend veel te bieden. Hier zijn enkele redenen waarom Luxemburg een bezoek meer dan waard is:


  • Prachtige natuur: 
    Luxemburg staat bekend om zijn indrukwekkende natuurlandschappen. Met uitgestrekte bossen, heuvels, meren en rivieren is het een paradijs voor natuurliefhebbers. Ga wandelen, fietsen of gewoon lekker picknicken in de natuur. Let er wel op dat je niet al te ver gaat, want wij hadden op een aantal plekken geen mobiel bereik meer.

  • Rijke geschiedenis:
    Luxemburg heeft een lange en boeiende geschiedenis. Je voelt in sommige kastelen nog de tijd van toen. En ookal doe je dat normaal gesproken misschien niet zo snel: We kunnen je echt een rondleiding - die vaak niet langer dan een uurtje duurt - aanraden. Op deze manier krijgt een bezoekje van de vele kastelen, vestingwerken en historische steden die getuigen van het rijke verleden van het land, toch iets meer verdieping.

  • Heerlijk eten en drinken
    De Luxemburgse keuken is een mix van Franse en Duitse invloeden. Geniet van lokale specialiteiten zoals Judd mat Gaardebounen (gerookt varkensvlees met bonen), Gromperekichelcher (aardappelpannenkoekjes) en natuurlijk de heerlijke Luxemburgse wijnen, zoals Riesling en Pinot Gris.

  • Meertaligheid: 
    In Luxemburg spreekt men maar liefst drie officiële talen: Luxemburgs, Frans en Duits. Daarnaast spreken veel Luxemburgers ook nog Engels. Je kunt hier dus makkelijk communiceren, zelfs als je geen Luxemburgs spreekt.
Weekendje weg naar Luxemburg stad

De leukste plekken in Luxemburg

Luxemburg mag dan klein zijn, er is genoeg te zien en te doen. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je weekendje weg:


1. Luxemburg-Stad

De hoofdstad van Luxemburg is een must-see. De oude binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een doolhof van charmante straatjes, pleinen en historische gebouwen. Bezoek zeker de indrukwekkende vestingwerken, de Kathedraal van Notre-Dame en het Groothertogelijk Paleis. En vergeet niet te genieten van het uitzicht vanaf de Corniche, ook wel bekend als 'het mooiste balkon van Europa'.


2. Kasteel Vianden

Op zo'n 50 kilometer van de hoofdstad vind je Kasteel Vianden, een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. Het kasteel ligt hoog op een rots boven de rivier de Our en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. Neem een rondleiding door het kasteel en ontdek de rijke geschiedenis van deze indrukwekkende vesting.


3. Mullerthal

Het Mullerthal, ook wel bekend als 'Klein Zwitserland', is een prachtig natuurgebied in het oosten van Luxemburg. Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties, watervallen en uitgestrekte bossen. Het is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Volg een van de vele bewegwijzerde wandelroutes en geniet van de rust en schoonheid van de natuur.


4. Moezelstreek

In het zuidoosten van Luxemburg vind je de Moezelstreek, bekend om zijn wijngaarden en pittoreske dorpjes. Bezoek plaatsen als Remich, Grevenmacher en Ehnen en proef de heerlijke lokale wijnen. Maak een boottocht over de Moezel of fiets langs de rivier en geniet van het prachtige landschap.

De prijzen in Luxemburg

Luxemburg staat bekend als een relatief duur land, maar vergeleken met andere West-Europese landen valt het eigenlijk best mee. Zeker als je slim omgaat met je budget, kun je hier een betaalbaar weekendje weg hebben. Hier zijn enkele tips:


  • Verblijf in een hostel of budget hotel. In Luxemburg-Stad vind je bijvoorbeeld het moderne en betaalbare Youth Hostel Luxembourg.
  • Maak gebruik van de gratis openbaar vervoer. Sinds 1 maart 2020 is al het openbaar vervoer in Luxemburg gratis, zowel voor inwoners als toeristen.
  • Eet lokaal. In plaats van dure restaurants, probeer eens de lokale specialiteiten bij een eenvoudige bistro of café. Niet alleen goedkoper, maar vaak ook lekkerder!
  • Bezoek gratis bezienswaardigheden. Veel musea en bezienswaardigheden in Luxemburg zijn gratis of hebben korting voor jongeren en studenten.


Met een beetje planning en creativiteit kun je dus prima een betaalbaar weekendje weg hebben in Luxemburg. En geloof me, het is elke cent waard!


De stad en de natuur komen nauw samen in Luxemburg

Kortom: Luxemburg is dé perfecte bestemming

Luxemburg is de perfecte bestemming voor een uniek en onvergetelijk weekendje weg. Met zijn prachtige natuur, rijke geschiedenis, heerlijke cuisine en betaalbare prijzen heeft dit kleine landje alles wat je nodig hebt voor een geslaagde mini-vakantie. Dus waar wacht je nog op? Boek dat ticket, pak je koffer en ontdek de verborgen parel van Europa!


Heb jij al eens Luxemburg bezocht? Wat waren jouw favoriete plekken of ervaringen? Laat het ons weten in de comments op onze socials! En vergeet niet te delen met je vrienden die ook wel een weekendje weg kunnen gebruiken. Wie weet gaan jullie binnenkort samen op ontdekking in lovely Luxembourg!

Ben je na je weekendje in Luxemburg alweer toe aan een nieuw avontuur? Rij dan via Duitsland terug naar huis en maak een paar pitstops in die leuke dorpjes!

Advertenties