Lekkere Chinese gerechten

Lekkere Chinese gerechten

TEKST Li-Wang Zhāng & Wilma Schoon

BEELD Princess ara Versabal

Lekkere Chinese gerechten om het Chinese nieuwjaar te vieren!

Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd tussen 9 en 10 febriuari en dat betekent tijd om te genieten van heerlijke Chinese gerechten! Of je nu zelf een feestmaal wilt bereiden of gewoon zin hebt in een smaakvolle maaltijd: Wij, want ik heb mijn lieve goede vriendin Li gevraagd mee te helpen, hebben hier een aantal fantastische (Dim Sum) gerechtjes voor je gevonden die perfect passen bij deze feestelijke gelegenheid. Dus pak je chopsticks erbij en laat je verrassen door de heerlijke smaken van de Chinese keuken!


1. Kung Pao kip

Laten we beginnen met een klassieker: Kung Pao kip. Dit gerecht is vernoemd naar Ding Baozhen, een bekende gouverneur uit de Qing-dynastie, en wordt gekenmerkt door zijn pittige smaak en knapperige ingrediënten. De combinatie van malse stukjes kip, pinda's, chili pepers en Sichuan peperkorrels zorgt voor een explosie van smaken in je mond. Serveer dit gerecht met gestoomde rijst en geniet van de traditionele smaak van China.


2. Ma Po tofu

Voor de vegetariërs onder ons is Ma Po tofu een absolute aanrader. Dit gerecht bestaat uit zijden tofu, gehakt, chilipepers en zwarte bonensaus. Het heeft een heerlijk romige textuur gecombineerd met pikante aroma's die je smaakpapillen zeker zullen prikkelen. Voeg wat lente-uitjes toe als garnering en serveer het met gestoomde rijst of noedels voor een vullende maaltijd.


3. Char Siu varkensvlees

Char Siu is een populair gerecht dat bestaat uit geroosterd varkensvlees gemarineerd in een zoete en kleverige saus. De marinade, gemaakt van onder andere hoisinsaus, sojasaus en honing, geeft het vlees een heerlijke smaak en zorgt ervoor dat het mooi glanst tijdens het roosteren. Serveer dit sappige en smaakvolle varkensvlees met gestoomde broodjes (baozi) of gewoon met wat witte rijst.


4. Gong Bao garnalen

Als je op zoek bent naar een visgerecht vol smaak, dan is Gong Bao garnalen iets voor jou! Dit gerecht combineert grote garnalen met knapperige groenten zoals paprika's en waterkastanjes, allemaal gebakken in een pittige saus op basis van sojasaus, azijn en suiker. Het resultaat is een heerlijk gerecht waarin de verse smaak van de garnalen perfect samengaat met de hartige saus.


5. Jiaozi dumplings

En laten we vooral niet vergeten om ook wat dumplings toe te voegen aan ons feestmaal! Jiaozi dumplings zijn traditionele Chinese gevulde deeghapjes die vaak gegeten worden tijdens het Chinees nieuwjaar als symbool van voorspoed en geluk. Je kunt ze vullen met verschillende ingrediënten zoals gehakt, groenten of zelfs zoete vullingen zoals rode bonenpasta. Kook ze vervolgens en serveer ze met sojasaus of een lekker dipsausje.


Viering in Nederland

In Nederland wordt het Chinees nieuwjaar steeds meer met enthousiasme en openheid gevierd. Steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam laten zich van hun beste kant zien met spectaculaire festiviteiten. De moderne mix van tradities, waarbij drakendansen, vuurwerk en culturele markten centraal staan. Deze vieringen trekken zowel de lokale Chinese gemeenschap als Nederlanders én toeristen aan die gezamenlijk het Chinese Nieuwjaar vieren.


Chinees Nieuwjaar dier: het jaar van de Draak

 Het Chinees Nieuwjaar roteert door een cyclus van 12 dieren, waarbij 2024 het jaar van de Draak markeert. De Draak staat bekend om zijn kracht, geluk en dynamische energie. Personen geboren in het jaar van de Draak worden beschouwd als ambitieus, moedig en vol doorzettingsvermogen. Elk dier in de Chinese dierenriem draagt unieke eigenschappen en het jaar van de Draak is bijzonder gunstig voor nieuwe projecten en grootschalige ondernemingen.

Smaakvol het Chinese nieuwe jaar in

Met deze heerlijke gerechten kun je het Chinees nieuwjaar op een smaakvolle manier vieren. Of je nu kiest voor de pittige Kung Pao kip, de romige Ma Po tofu of de zoete Char Siu varkensvlees: Er is voor ieder wat wils. Dus duik de keuken in, probeer deze recepten uit en geniet van een feestmaal dat je smaakpapillen weer in totale extase brengt. Vanuit de keuken wensen wij jullie allemaal een gelukkig Chinees Nieuwjaar - 新年快乐 (Xīnnián kuàilè)!

Advertenties