Lekkere Antilliaanse gerechten

Lekkere Antilliaanse gerechten

TEKST Wilma Schoon

BEELD antilliaansekeuken.nl

De lekkerste Antilaanse gerechten 

Heb je na al het Antilliaanse gefeest in Rotterdam nog niet genoeg gehad? Snappen wij volkomen! We vieren daarom de zomer nog even door met de lekkerste gerechten uit de Antilliaanse keuken. De eilanden Aruba, Bonaire en CuraƧao, ook wel bekend als de ABC-eilanden, hebben een rijke culinaire traditie die je niet mag missen. Van pittige stobas tot zoete pastechi's, er is voor ieder wat wils. Dus pak je koffers, zet je zonnebril op en laat je meevoeren op een culinaire reis door de Nederlandse Antillen!


1. Keshi Yena - Een kaashemel op je bord

Laten we beginnen met een echte klassieker: Keshi Yena. Dit gerecht is een ware kaashemel op je bord. Stel je voor: een uitgeholde Goudse kaas gevuld met een heerlijke mix van gekruid vlees, rozijnen en olijven. Het geheel wordt vervolgens in de oven gegratineerd tot de kaas goudbruin en bubbeltjesrijk is. Je mond loopt toch al over, of niet? Keshi Yena is een perfect voorbeeld van de invloed van de Nederlandse keuken op de Antilliaanse smaakpapillen. .


2. Stoba - Een stoofpotje om je vingers bij af te likken

Als je van pittig houdt, dan is Stoba echt iets voor jou. Dit stoofpotje wordt gemaakt met vlees (vaak geit), groenten en een mix van Caribische kruiden zoals peper, kerrie en knoflook. Het geheim van een goede Stoba is tijd. Hoe langer je het laat sudderen, hoe intenser de smaken worden. Serveer de Stoba met rijst of funchi (maĆÆspap) en je hebt een maaltijd om je vingers bij af te likken. Letterlijk, want eten met je handen is op de Antillen heel normaal. Geen zorgen, servetjes zijn ook aanwezig voor de netjes etende Nederlanders onder ons.


3. Pastechi - Het Antilliaanse antwoord op de empanada

Heb je wel eens gehoord van empanadas? Die heerlijke, gefrituurde deegpakketjes uit Latijns-Amerika? Nou, op de Nederlandse Antillen hebben ze hun eigen versie: de pastechi. Deze halve maanvormige snack wordt gevuld met vlees (vaak kip of rundvlees), kaas of zelfs tonijn. Het deeg is lekker knapperig en de vulling heerlijk gekruid. Pastechi's zijn perfect als borrelhapje of als snelle hap tussendoor. En geloof me, eentje is nooit genoeg. Voor je het weet heb je er een stuk of tien op!

Funchi als bij gerecht

4. Funchi en Kadushi - Lokale lekkernijen

Naast al het vlees en de kaas, heeft de Antilliaanse keuken ook een paar verrassende lokale lekkernijen. Neem nou funchi, een soort maĆÆspap die vaak als bijgerecht wordt geserveerd. Het heeft een beetje de structuur van polenta en smaakt heerlijk in combinatie met stoofpotjes of gegrild vlees. En dan hebben we nog kadushi, een cactus die op de eilanden groeit. Voordat je denkt: "Cactus? Dat eet je toch niet!", laat me je geruststellen. De jonge scheuten van de kadushi zijn eetbaar en smaken een beetje zoals sperziebonen. Ze worden vaak gebruikt in soepen en stoofpotjes.


5. Palu di Maishi - Zoet, zoeter, zoetst

Tijd voor wat zoets! Palu di Maishi is een traditioneel Antilliaans dessert dat gemaakt wordt van maĆÆs, kokosmelk, suiker en kaneel. Het resultaat is een soort pudding met een heerlijk romige textuur en een zoete, kruidige smaak. Dit dessert wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden, maar eerlijk gezegd is elke dag wel een reden voor een feestje met Palu di Maishi als toetje. En het beste nieuws? Het is nog best gezond ook, want maĆÆs bevat veel vezels. Dus neem gerust een extra portie, je lichaam zal je dankbaar zijn.

De Antilliaanse keuken is net zo vrolijk als deze meneer

Proef de Antilliaanse gastvrijheid

De Nederlandse Antillen hebben zoveel meer te bieden dan alleen maar prachtige stranden en turkooizen zeeƫn. De lokale keuken is een feestje op zich, vol verrassende smaken en unieke gerechten. Dus als je ooit de kans krijgt om naar Aruba, Bonaire of CuraƧao te gaan, aarzel dan niet om de lokale specialiteiten te proeven. De Antillianen staan bekend om hun gastvrijheid en zullen met trots hun culinaire schatten met je delen.


En als een reis naar de Cariben er voorlopig nog niet in zit, geen nood! Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediƫnten kun je de smaken van de Antillen gewoon in je eigen keuken toveren. Dus haal die kaas maar alvast in huis voor een heerlijke Keshi Yena, zet een pot Stoba op het vuur en droom weg bij de zwoele Caribische avonden. Want zoals ze op de eilanden zeggen: "Bon AppƩtit!" Of zoals wij Nederlanders zouden zeggen: "Eet smakelijk!" Proost!


Ben jij al bekend met de heerlijke gerechten van de Nederlandse Antillen? Laat het ons weten in de comments op onze socials en deel je favoriete Antilliaanse recepten met ons. We zijn benieuwd naar jouw culinaire avonturen!


Aankomende gerelateerde artikelen:


  • Top 5 Antilliaanse drankjes om je dorst mee te lessen
  • De beste restaurants op CuraƧao voor een authentieke Antilliaanse maaltijd
  • Zelf Antilliaans koken? Deze tips maken jou een pro in de keuken!


Advertenties