Kinderverjaardag

Kinderverjaardag

TEKST Ferris ter Meer

BEELD Ivan Samkov | Vlada Karpovich

Kinderverjaardag: Wat kan wel en wat kan absoluut niet?

Hoera, het is weer zover! Je kleine spruit mag zijn of haar verjaardag vieren. Een dag vol plezier, taart en cadeautjes. Maar hoe zorg je er nou voor dat zo'n kinderverjaardag soepel verloopt? Geen paniek, met deze do's en don'ts kom jij de dag wel door. Wij geven je tips over hoe je je kind in toom houdt, hoe je om moet gaan met die lieve oma die je kind instant volpropt en hoe je kleine jij omgaat met de andere - niet altijd even lieve kinderen. Na hetr lezen van dit artikel kun je je genieten van een gezellige en memorabele dag!


Houd je kind in toom

Laten we eerlijk zijn, kinderen kunnen op hun verjaardag nogal opgewonden en druk zijn. Logisch ook, het is tenslotte hun speciale dag! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw jarige job niet té uitbundig wordt? Hier zijn enkele tips:

(1) Stel duidelijke regels vooraf. Laat je kind weten wat wel en niet mag op de verjaardag. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je kind waar hij of zij aan toe is.

(2) Plan rustmomenten in. Een kinderverjaardag kan overweldigend zijn. Plan daarom af en toe een rustmoment in, zoals een rustig spelletje of een momentje om even bij te komen. Leent de ruimte of het bezoek zich daar niet voor? Neem je kiddie dan even apart en praat met 'm over hoe die het tot zover vindt en wat ie wel of niet leuk vindt.

(3) Beloon goed gedrag. Geef complimentjes als je kind zich netjes gedraagt. Zo stimuleer je positief gedrag en houd je je kind gemotiveerd. Overdrijf dit trouwens niet, want die achterbuurvrouw die haar terrorkind niet in toom kan houden, zal dit niet echt kunnen waarderen.


Probeer deze tips maar eens uit en je zult zien dat jij je kleine feestneus zich prima gedraagt, zonder de pret te bederven. Wees ook niet te streng he? Een beetje gekheid hoort er natuurlijk wel bij!


Hoe ga je om met feeders op een kinderverjaardag?

Omgaan met feeders

Ah, de beruchte feeders. Je kent ze wel: Die schoonmoeder die je kind volpropt met snoep, taart, koek en frisdrank. Hartstikke lief bedoeld, maar niet altijd even handig. Hoe ga je hiermee om? Check deze suggesties:

- Communiceer je wensen. Laat familie en vrienden vooraf weten wat je wel en niet wilt qua traktaties. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties.

- Bied gezonde alternatieven aan. Zorg zelf voor lekkere, gezonde snacks zoals fruit, groente met dip of zelfgemaakte traktaties. Zo hebben de gasten toch iets te knabbelen.

- Wees niet te streng. Een dagje snoepen is niet meteen een ramp. Wees dus niet té streng, maar houd het wel binnen de perken.


Met een beetje communicatie en gezond verstand kom je al een heel eind. En geloof me, die feeders bedoelen het goed. Een beetje begrip en duidelijkheid van jouw kant doet wonderen!

Andere kinderen en jouw regels

Op een kinderverjaardag heb je niet alleen met je eigen kind te maken, maar ook met andere kinderen. En laten we eerlijk zijn, die hebben thuis misschien wel hele andere regels. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich aan jouw normen en waarden houdt? Probeer dit eens:

(1) Wees duidelijk over de regels. Leg aan het begin van de verjaardag kort en bondig uit wat de regels zijn. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

(2) Betrek de andere ouders. Vraag de ouders om je te helpen bij het handhaven van de regels. Samen sta je sterker!

(3) Wees flexibel waar mogelijk. Natuurlijk wil je dat iedereen zich aan de regels houdt, maar wees ook een beetje soepel. Het is tenslotte een feestje!


Met een beetje duidelijkheid, hulp van andere ouders en wat flexibiliteit kom je een heel eind. En geloof me, die kids vermaken zich echt wel, ook met jouw regels!

Wat wel en wat niet kan op een kinderverjaardag

Nuttige tips en tricks

Tot slot nog een paar handige tips en tricks om de kinderverjaardag tot een succes te maken:

  • Maak een planning.
    Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak vooraf een planning met activiteiten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • Hou rekening met allergieën en diëten.
    Informeer vooraf bij ouders naar allergieën of speciale diëten, zodat je hier rekening mee kunt houden. Dat kind dat doodziek wordt van jouw zelfgemaakte notentaart is niet echt de basis voor een succesvolle avond.

  • Zorg voor genoeg hulp
    Veel kinderen op de been betekent veel werk. Zorg voor genoeg hulp van andere ouders, familieleden of vrienden. Kan je gelijk ook even een pauzemomentje tussendoor nemen.

  • Geniet van de dag! 
    Vergeet niet om zelf ook te genieten. Het is tenslotte een feestelijke dag, dus have fun!


Met deze tips en tricks maak jij van de kinderverjaardag een groot succes. Een beetje planning, communicatie en flexibiliteit gaan een lange weg. En nogmaals: plezier staat voorop!

Jouw kinderverjaardag wordt een onvergetelijke dag!

Een kinderverjaardag organiseren kan best spannend zijn, maar met deze do's en don'ts komt het helemaal goed. Hou je kind in toom met duidelijke regels en rustmomenten, ga slim om met feeders door gezonde alternatieven aan te bieden en communiceer je normen en waarden naar andere kinderen en ouders. Met wat handige tips en tricks maak je er een onvergetelijke dag van.


Dus relax, neem een stuk taart en geniet van het feest. Jij kunt dit! En mocht het toch even misgaan, dan is dat helemaal niet erg. Morgen is er weer een nieuwe dag. Dus trek je mooiste feestoutfit aan, zet je schrap voor een hoop gezelligheid en maak er een fantastische verjaardag van. Hoera!

Oh, en trouwens: Mocht jij nog tips hebben horen we dat natuurlijk heel graag op onze socials! 

Advertenties